x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - 30 aprilie 2004

Romania in 5 minute - 30 aprilie 2004

30 Apr 2004   •   00:00

Familii revendicate de doua comune

Aproape 50 de familii sucevene nu stiu inca pentru ce primar vor trebui sa voteze, in conditiile in care nu s-a stabilit in ce comuna se afla gospoda riile lor, informeaza Mediafax. Autoritatile din cele doua comune nu au cazut inca de acord asupra hotarelor dintre Cosna si Dorna Candrenilor, un numar de 47 de gospodarii fiind revendicate de ambele comune. Prefectul de Suceava, Ioan Cusnir, a declarat ieri ca autoritatile judetene se vor implica in acest caz pentru a reglementa in cel mai scurt timp situatia. "Vom stabili carei comune apartin aceste gospodarii in functie de documentele existente si luand ca baza situatia din 1967, cand s-au unit", a spus Cusnir. El a spus ca situatia va fi clarificata pana la sfarsitul acestei saptamani. Comuna Cosna a fost reinfiintata de curand, prin desprinderea de comuna Dorna Candrenilor.

Bisericile se bat pe maternitate

Cladirea si curtea Clinicii de Obstetrica si Ginecologie din Targu-Mures sunt revendicate de bisericile reformata, unitariana si romano-catolica. O parte dintre mureseni spun ca imobilul a fost construit acum 80 de ani de mai multi bancheri evrei, in timp ce preotii celor trei culte spun ca imobilul a fost ridicat din banii enoriasilor lor.

"Ziua gropilor" in Harghita

Patru artisti harghiteni au organizat miercuri seara un protest inedit pentru a semnala "starea catastrofala" a drumurilor din judet. Ei au blocat temporar un fir al Drumului Judetean 137, au plantat flori si un pom in gropile de pe sosea, iar in alte trei cavitati au turnat vopsea de culoare rosie, galbena si albastra. Un Trabant condus de unul dintre tineri a intrat in gropile respective si a improscat vopseaua tricolora pe o panza alba intinsa la marginea soselei, in fata careia a fost scris cu spray "Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie...".

7% dintre liceeni au consumat droguri

7% dintre cei peste 750 de adolescenti din liceele si scolile profesionale din Bistrita-Nasaud intervievati in cadrul unui studiu au recunoscut ca au consumat droguri, alte cinci procente au sustinut ca vor consuma droguri in viitor, in timp ce 9% nu exclud aceasta posibilitate. Studiul a avut ca scop sensibilizarea profesorilor, a dirigintilor si a societatii in general asupra fenomenului. In 2002 a mai fost facut un studiu pe un esantion de 197 de elevi, iar procentul celor care consumau droguri a fost si atunci de 7%.

Cercetatorii protesteaza din cauza salariilor

Mai mult de 400 de sindicalisti din cercetare s-au adunat ieri in fata sediului Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC), cerand salarii mai mari si masuri de reorganizare, astfel incat domeniul sa iasa din blocajul financiar in care se afla. Potrivit sindicalistilor, salariul minim din domeniu este de 3,9 milioane de lei, iar cel maxim, de 6-7 milioane, ceea ce presupune un venit mediu de 4-5 milioane de lei. In aceste conditii, sindicalistii cer o majorare salariala de cel putin 30%.

Fordul penitenciarului s-a ciocnit cu Dacia Parlamentului

Doua masini, una a Penitenciarului Bistrita, iar alta a Parlamentului Romaniei, au fost implicate miercuri, in Bistrita, intr-un accident de circulatie. Subofiterul Ciprian Florin (22 de ani), angajat al penitenciarului, conducea un Ford Sierra si, la un moment dat, a depasit un autoturism, fara sa se asigure daca din sens opus vine vreo masina. Fordul a intrat in plin intr-o Dacie a Parlamentului Romaniei, la volanul careia se afla Marius Ioan (25 de ani), sofer la filiala Bistrita-Nasaud a Partidului Romania Mare. (Ion Alexandru)

Munitie descoperita intr-un grajd

Peste o suta de cartuse si o carabina au fost descoperite intr-o nisa a unui grajd dintr-un sat de langa Zlatna, munitia fiind ascunsa acolo, cel mai probabil, in urma cu o jumatate de secol, transmite Rompres. Proprietarul le-a declarat politistilor ca a cumparat grajdul in cauza in urma cu trei ani de la doua surori, mostenitoarele lui Foales Cornel. Decedat cu peste patru decenii in urma, se presupune ca acesta este cel care a ascuns munitia in locul respectiv, dupa venirea la putere a regimului comunist.

Inchisoare pentru cei care fac sau vand

produse daunatoare Cei care vor pune in pericol sanatatea sau integritatea corporala a persoanelor prin nerespectarea dispozitiilor legale privind securitatea produselor risca pedeapsa cu inchisoarea de la sase luni la trei ani sau o amenda de pana la un miliard de lei, au decis ieri senatorii. Proiectul de lege, in concordanta cu cerintele UE, are ca scop principal asigurarea consumatorilor ca produsele existente pe piata sunt sigure, urmarindu-se protejarea sanatatii oamenilor si a intereselor consumatorilor in privinta produselor achizitionate.

Angajati de la Republica, in greva foamei

Mai multi fosti angajati ai uzinei bucurestene Republica s-au adunat in Piata Victoriei ieri, declarand ca au intrat in greva foamei pentru ca recuperarea salariilor lor restante este intarziata din cauza hotararii APAPS de lichidare a uzinei. Fostii angajati ar avea de recuperat salarii din perioada noiembrie 2002- noiembrie 2003 insumand aproximativ doua milioane de dolari, bani pe care ar fi trebuit sa iiprimeasca dupa ridicarea sechestrului asigurator pe care justitia l-a instituit asupra unei parti din bunurile societatii.

Fals politist trimis in judecata

Focsaneanul Liviu Daniel Vrancean (24 ani) a fost trimis in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Vrancea sub acuzatia de trafic de influenta. In actul de acuzare se arata ca Liviu Daniel Vrancean a pretins si primit suma de 1.000 de euro de la taximetristul Verginel G., care voia sa-si bage copilul la Academia Nationala de Informatii, acolo unde sustinea inculpatul ca are relatii. Procurorii mai spun ca, din probele administrate a rezultat ca "inculpatul a primit bani in scopul de mai sus, insa nu a rezultat din nici o proba ca acesta ar cunoaste vreun profesor de la Academia Nationala de Informatii si ca ar avea intentia sa dea banii in scopul pretins".

70.000 de CD-uri, distruse

Zeci de mii de CD-uri, DVD-uri, casete video si audio pirat au fost distruse ieri in Bucuresti intr-o actiune concertata a Politiei, Garzii Financiare si Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor. 70.000 de produse pe suport digital si magnetic, confiscate in 2003, au fost "calcate" de buldozere, in timp ce o cantitate de doua ori mai mare de materiale contrafacute asteapta in depozite o aceeasi finalitate. De fapt, este vorba despre o actiune impotriva pirateriei la nivel national, declansata miercuri la ora 12:00, dupa cum ne-a informat Ionel Blanculescu, ministrul Autoritatii Nationale de Control, prezent la acest eveniment. (Alexandru Radescu)
×
Subiecte în articol: observator