x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

07 Ian 2006   •   00:00

7 ianuarie 2006

Big Brother, la camine


Complexul de camine al Universitatii "Dunarea de Jos" din Galati va fi monitorizat video. Instalarea va fi gata in cateva zile, iar investitia s-a ridicat la 35 milioane de lei vechi. Imaginile de la intrarile in camine vor fi transmise administratorilor. (Erik Hoosz)

Mures - Ambulanta donata pentru Salvamont


Serviciul Salvamont Mures are in dotare o ambulanta echipata complet pentru acordarea primului ajutor, primita recent ca donatie din Italia. Transferul a fost intermediat de coordonatorul SMURD Targu-Mures, dr. Raed Arafat. Pentru ca ambulanta donata de italieni corespunde numai normelor Euro 1, exista probleme legate de inmatricularea acesteia. Arafat a spus insa ca va cere o derogare de la Ministerul Transporturilor, solicitand si ajutorul prefectului de Mures. (Monica Harmanescu)

Audiere - Seful CJ Constanta s-a intors la DNA


Primarul Constantei, Radu Mazare, a fost audiat din nou ieri la Departamentul National Anticoruptie (DNA), in dosarul in care este invinuit de retrocedari ilegale de terenuri. Edilul constantean a afirmat ca anchetarea sa este de natura politica. Cu cateva ore inainte, si presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a intrat la audiere la DNA, fiind cercetat in acelasi dosar. Mazare si alte zece persoane sunt acuzate de abuz in serviciu.

Protest - Din nou, greva la metrou


Angajatii de la metrou vor organiza miercuri o noua greva de avertisment. Sindicalistii ameninta ca, daca administratia nu va negocia intre timp, protestul va fi urmat de o greva generala. Potrivit liderului sindical Maria Ilina, s-a ajuns la oprirea lucrului pentru doua ore (intre orele 4:00 si 6:00), intrucat administratia nu a contactat sindicatele in aceasta perioada, "asa cum a promis". Angajatii de la metrou au inceput protestul in luna noiembrie, solicitand in principal majorarea salariilor.

Gripa aviara - Si primarii pot da amenzi


Primarul general si edilii celor sase sectoare vor putea da amenzi celor care nu respecta masurile impuse de Comandamentul antiepizootic referitoare la combaterea gripei aviare. Persoanele care transporta si comercializeaza pasari vii sau exotice si vand carne fara avize vor primi amenzi de pana la 50 milioane de lei vechi. Pana acum, sanctiunile puteau fi aplicate doar de directiile sanitar-veterinare. (Monica C. Andrei)

Canalul Bistroe - MAE cere explicatii Ucrainei


Ministerul roman de Externe a cerut explicatii oficiale Kievului in legatura cu anuntul privind posibila reincepere a lucrarilor la Canalul Bistroe. Diplomatii romani isi exprima "speranta ca autoritatile ucrainene vor actiona in spirit european in abordarea proiectului". Partea romana spera ca Ucraina va evita situatiile din trecut si va respecta legislatia internationala, tinand cont de recomandarile organizatiilor internationale in cazul Bistroe. (Alexandru Nastase)

Bucuresti - Investitii de 1 miliard de euro


Bugetul Capitalei pe anul 2006 va fi nici mai mic, nici mai mare decat cel de anul trecut, insa municipalitatea va putea dispune de bani abia in luna martie, dupa parcurgerea etapelor prevazute de lege pentru adoptarea acestuia. "Bugetul acum se construieste", a spus primarul general, Adriean Videanu. El a admis ca bugetul Capitalei nu poate permite investitii serioase, insa exista solutii pentru dezvoltarea orasului. "In primele luni ale acestui an vom licita aproape 1 miliard de euro, investitii in infrastructura", a mai spus Videanu. (Monica C. Andrei)

Afaceri interne - Cooperare romano-bulgara


Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si omologul sau bulgar, Rumen Petkov, au semnat ieri la Varna o declaratie comuna privind pregatirea pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, prin cooperarea in domeniul Justitie si Afaceri Interne. Cei doi ministri isi propun o cooperare mai eficienta in controlul frontierelor, avand in vedere ca ambele state trebuie sa-si asume responsabilitati privind securitatea si controlul viitoarelor frontiere externe ale UE. (Radu Crivat)

Amanare - Iskandarani ramane dupa gratii


Recursul lui Zaher Iskandarani fata de hotararea prin care a fost arestat preventiv de instanta Tribunalului Bucuresti se va judeca peste doua saptamani. Curtea de Apel Bucuresti a amanat ieri discutarea cauzei, la cererea avocatilor omului de afaceri sirian. Acestia au cerut un termen pentru studierea dosarului si formularea apararii. Iskandarani a fost arestat preventiv la sfarsitul lunii decembrie, fiind acuzat de contrabanda cu tigari.


Atanasiu i-a primit pe militarii din Bosnia


Mandatul Fortelor Aeriene Romane in Bosnia-Hertegovina din cadrul operatiunii "Althea" s-a incheiat o data cu intoarcerea in tara a ultimului detasament de elicoptere. Ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, alaturi de seful Statului Major General, generalul Eugen Badalan, i-au intampinat ieri pe militarii romani reveniti acasa.
×
Subiecte în articol: observator