x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

01 Dec 2005   •   00:00

Mii de pelerini la Sfantul Andrei / Tender vrea sa plece in Spania / Basescu, somat sa nu aprobe bugetul / Expozitie de fotografie veche / Piata din Cugir, distrusa de flacari / Noul ambasador SUA intra in paine

Pericol de explozie


O sura din localitatea sibiana Cristian a fost la un pas de explozie miercuri noapte, dupa ce un puternic incendiu a afectat depozitul in care se afla peste o tona de azotat de amoniu. Interventia pompierilor a fost mult ingreunata din cauza lipsei de apa din zona.


Mii de pelerini la Sfantul Andrei


Pestera Sfantului Apostol Andrei din judetul Constanta a fost ieri loc de pelerinaj pentru mii de persoane venite sa se inchine la moastele sfantului. Slujba a fost oficiata de un sobor condus de arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie. La procesiune a participat si mitropolitul provinciei Durostor din Bulgaria, IPS Iulian.

Bani de la buget


Executivul aloca peste 35 de milioane de lei RON pentru sprijinirea unor comunitati locale din Arges, Alba, Brasov, Bihor, Covasna, Oradea, Maramures, Giurgiu, Galati si Ilfov. Fondurile vor fi utilizate pentru finantarea unor lucrari edilitare: reparatii de cai rutiere, modernizarea unor unitati de invatamant etc.

Tulcea - Gripa aviara la Periprava


Satul Periprava din Tulcea ar putea intra in carantina dupa ce, in urma analizelor efectuate asupra unei gaini atat de laboratorul din Tulcea, cat si de laboratorul din Bucuresti, a fost confirmata suspiciunea de gripa aviara. Membrii Comitetului Judetean Antiepizootic au luat o serie de masuri privind restrictionarea circulatiei in zona si interzicerea comercializarii pasarilor domestice si a produselor avicole. "Deocamdata nu instituim masurile de carantina", a declarat ieri prefectul Lefter Chirica. (Radu Crivat)

Bucuresti - Ultimatumul RADET, neglijat


Cu toate ca maine expira termenul de sapte zile acordat de Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) asociatiilor de proprietari restante pentru reesalonarea datoriilor, reprezentantii acestora nu s-au grabit sa vina la sediul Regiei. "Au venit, dar nu in numar semnificativ. Asteptam pana vineri (maine - n.r.), dupa aceea tragem linie, facem calcule si vedem ce e de facut. Acest demers este facut pentru a da o mana de ajutor asociatiilor sa isi recupereze creantele de la rau-platnici", ne-a declarat Corneliu Popescu, reprezentantul RADET. (Radu Crivat)

Fara sanse - Tender vrea sa plece in Spania


Procurorii de la Parchetul General l-au audiat ieri pe omul de afaceri Ovidiu Tender, invinuit in dosarul RAFO. Potrivit noilor acuzatii, Tender este in vizorul anchetatorilor pentru spalare de bani, initiere si constituire de grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si instigare la abuz in serviciu. Desi are interdictia de a parasi tara, afaceristul a cerut ieri sa i se permita o deplasare in Spania, unde ar urma sa rezolve o serie de probleme legate de rezidenta sa in aceasta tara. Potrivit unor surse judiciare, Tender are insa sanse reduse sa i se aprobe solicitarea.

Valcea - Schelet gasit intr-un sant


Muncitorii unei societati de instalatii au descoperit ieri intr-un sant din partea de nord a municipiului Ramnicu-Valcea un schelet uman (foto). Procurorii criminalisti au constatat ca oasele, inclusiv craniul, au o vechime de 20 de ani si ca se aflau la o adancime de 1,2 metri in pamant, sub o placa de beton. Politistii sustin ca, anterior, in acea zona a fost turnata fundatia unei case. (Alexandra Chivu, Octavian Herta)

PSD - Basescu, somat sa nu aprobe bugetul


Liderul PSD, Mircea Geoana, i-a trimis ieri o scrisoare presedintelui Traian Basescu in care ii cere sa nu promulge bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale de stat. Geoana i-a atras atentia sefului statului ca nu ar face decat sa valideze "o maniera comunista de legiferare" a celor doua acte normative dupa ce acestea au fost votate pe "banda rulanta" de catre Putere, fara participarea Opozitiei. (L.D.)

Academia Romana - Expozitie de fotografie veche


Biblioteca Academiei Romane, Ministerul Culturii si Cultelor si Fundatia Ileana, cu sprijinul Ministerului Educatiei si Cercetarii, au organizat concursul de fotografie cu tema "Strabunicii nostri. Mandria radacinilor. Memoria Fotografiei". Concursul s-a adresat familiilor, dar si elevilor de scoli generale din toata tara, liceenilor si studentilor. Au intrat in concurs peste 800 de fotografii, iar cele premiate pot fi vizionate in expozitia care se afla in holul Bibliotecii Academiei Romane. Premiile au constat in aparate foto Kodak digitale si analogice.

Incendiu - Piata din Cugir, distrusa de flacari


Piata Agroindustriala din orasul Cugir a fost mistuita de flacari miercuri seara, pagubele fiind evaluate la cel putin 20 de miliarde de lei vechi. Din primele verificari efectuate de Politie si Pompieri rezulta ca incendiul a izbucnit dintr-o boxa inchiriata de un comerciant, urmand a fi stabilita exact cauza incendiului. (Lucian Dobrater)

Preluare de functie - Noul ambasador SUA intra in paine


Nicholas Taubman, noul ambasador al SUA in Romania, soseste astazi la Bucuresti. El va pregati vizita, la 6 decembrie, a secretarului de stat Condoleezza Rice. Taubman vine in Romania cu o agenda economica foarte importanta, el declarand ca va sprijini imbunatatirea climatului economic si va contribui la cresterea atractivitatii pietei romanesti de investitii, pentru care exista deja un curent favorabil in SUA. (Ana Ilie)
×
Subiecte în articol: observator