x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

11 Noi 2005   •   00:00
Romania in 5 minute

Ceamurlia de Jos, fara restrictii / Ambasada SUA, inchisa temporar / Guvernul a semnat cu EADS / Prefectura Cluj - Hardau, inlocuit cu finul lui Boc / Magistrat condamnat

Ceamurlia de Jos, fara restrictii

Restrictiile de circulatie a persoanelor in Ceamurlia de Jos, prima localitate din Romania unde a fost depistata gripa aviara, sunt eliminate complet incepand de astazi. Puii "santinela" trimisi in localitate sunt sanatosi, iar rezultatele testelor vor fi gata astazi.

Ambasada SUA, inchisa temporar

Ambasada Statelor Unite la Bucuresti este inchisa astazi publicului pentru a comemora Ziua Veteranilor, se arata intr-un comunicat al institutiei. Programul normal al reprezentantei diplomatice va fi reluat luni.

Contract - Guvernul a semnat cu EADS

Contractul-cadru cu concernul EADS privind securizarea frontierelor a fost resemnat miercuri, dupa negocieri de cateva luni, au declarat surse guvernamentale. Noua varianta prevede o economie de 450 milioane de euro, fata de varianta semnata de Guvernul Nastase, respectiv un miliard de euro. Sursele citate spun ca Ministerul Administratiei si Internelor va face publice azi datele noului contract. (Oana Stancu)

Prefectura Cluj - Hardau, inlocuit cu finul lui Boc

Mihail Hardau, numit ministru al Educatiei, a fost inlocuit ieri la conducerea Prefecturii Cluj cu Alin Paunel Tise. Noul prefect, de profesie avocat, este consilier local in Cluj-Napoca si este finul de cununie al presedintelui PD, Emil Boc. Potrivit declaratiei de avere, Tise are 300.000 de actiuni la Rompetrol in valoare de 255,9 milioane de lei vechi, cinci apartamente, o casa si doua masini. (Elena Stanciu, Aniela Nine)

Anticoruptie - Magistrat condamnat

Un fost magistrat asistent al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a primit de la fostii colegi o condamnare la patru ani de inchisoare, pentru trafic de influenta. Aurelia Bunea a fost acuzata ca a primit 41.000 de dolari pentru a interveni in solutionarea favorabila a unui dosar de instigare la talharie. Hotararea poate fi atacata cu recurs la completul de noua judecatori ai aceleiasi instante. (Miruna Pasa)

Propunere - RATB, din nou in Ilfov

Autobuzele RATB ar putea reveni pe cele 68 de trasee din judetul Ilfov de la inceputul anului viitor. Edilii au propus introducerea unui amendament in proiectul de lege privind transportul public interjudetean, aflat in prezent in dezbatere la Camera Deputatilor, care ar permite asocierea intre consiliile locale din Bucuresti si Ilfov. (Monica C. Andrei)

Alba-Iulia / 5 miliarde pentru Ziua Nationala

Bugetul MAI a fost suplimentat ieri de Guvern cu 500.000 lei (5 miliarde lei vechi) pentru manifestarile care vor sarbatori la Alba-Iulia Ziua Nationala la 1 Decembrie si implinirea a 87 de ani de la Unire. Suma va proveni din Fondul de Rezeva Bugetara aflat la dispozitia Guvernului. (A. Nine, L. Dobrater)

Oradea - Jaf la sacul cu bani

Un Volskwagen Polo incarcat cu bani, desi nu era amenajat pentru transportul de valori, a fost spart miercuri seara pe Bulevardul Decebal din Oradea. Masina apartinea unei companii care are 19 exchange-uri, iar sacul furat continea valuta in valoare de 1 miliard de lei. Desi soferul masinii, fratele patronului, a sesizat ca hotii au disparut cu o masina, el nu i-a urmarit, sustinand ca masinii sale i-a fost sparta o roata.

Ruse - Buhnici, din nou in instanta

Jurnalistul George Buhnici a aparut ieri din nou in fata unei instante bulgare dupa ce magistratii din Ruse au contestat achitarea acestuia. El fusese condamnat initial de Tribunalul Ruse la plata unei amenzi de 1.000 de leva pentru ca a utilizat dispozitive speciale pentru supraveghere. O instanta superioara a stabilit insa ca este nevinovat.

Alegeri locale - Conservatorii au obtinut 6,11%

PC a obtinut un scor de 6,11% la alegerile locale partiale desfasurate in 12 localitati, la 30 octombrie si 6 noiembrie. Una din primariile castigate a fost cea a comunei sucevene Dragoiesti, in ciuda unei coalitii PNL-PSD-PRM impotriva candidatului conservator. Potrivit conservatorilor, procentul obtinut confirma rezultatele asemanatoare de la localele din 2004 si infirma sondajele care crediteaza PC cu un scor sub pragul electoral.

CNA - Spoturi interzise

Reclamele companiei Flanco care fac referire la dezastrele naturale au fost interzise printr-o decizie de ieri a Consiliului National al Audiovizualului. Membrii CNA considera ca astfel de spoturi pot induce publicului un sentiment de spaima fata de posibilitatea aparitiei unor dezastre naturale in decurs de un an. CNA a fost sesizat in acest caz de compania concurenta Altex. Flanco a precizat ca spoturile reclamate au fost difuzate doar in septembrie. n Contract Guvernul a semnat din nou cu EADS Contractul-cadru cu concernul EADS privind securizarea frontierelor a fost resemnat miercuri, dupa negocieri de cateva luni, au declarat surse guvernamentale. Noua varianta prevede o economie de 450 milioane de euro, fata de varianta semnata de Guvernul Nastase, respectiv un miliard de euro. Sursele citate spun ca Ministerul Administratiei si Internelor va face publice azi datele noului contract. (Oana Stancu)

Buget - Bani pentru Sanatate


Rectificarea bugetara de sfarsit de an va fi una generoasa, a lasat sa se inteleaga Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor, precizand ca s-au alocat bani pentru acoperirea datoriilor catre sistemul de sanatate. "De aceasta data am avut bani, si toate cererile rezonabile au fost acoperite", a declarat el, fara a preciza insa de ce suma este vorba. (Florina Zainescu)

Bucuresti - Noua imobile vor fi consolidate


Noua imobile din Bucuresti, mai vechi de 1940, au fost incluse, printr-o decizie de ieri a Guvernului, in categoria cladirilor care vor fi consolidate, avand risc seismic de clasa 1. Imobilele sunt localizate pe Calea Victoriei nr. 112, Calea Mosilor nr. 96, Bd. Carol 1 nr. 63, Bd. Schitu Magureanu nr. 19 si pe Strazile Batistei nr. 5, Biserica Enei nr. 14, Nicolae Iorga nr. 22 si 31 si Stirbei Voda nr. 20. (Aniela Nine)

Infrastructura - Banca pentru investitii locale


Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, intentioneaza sa puna bazele unei banci de investitii care sa sustina exclusiv proiecte de infrastructura locala. "Municipalitatile din Romania sunt in momentul de fata in faza in care si-au elaborat programe de investitii, neavand posibilitatea finantarii lor", a spus Videanu. Ideea va fi preluata dupa modelul celei din Moscova, oras vizitat recent de primarul general. (Monica C. Andrei)
×
Subiecte în articol: observator