x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

27 Oct 2005   •   00:00

Rector schimbat la Medicina


Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, Vasile Burlui, a fost demis marti seara pentru "management defectuos" de catre Senatul universitar. Burlui a spus ca inca se considera rector si ca sedinta a fost nestatutara. Noul rector interimar este profesorul George Pandele.


Pelerinaj la Sfantul Dimitrie


Zeci de mii de credinciosi au trecut si ieri prin fata moastelor Sfantului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestiului, in cea de-a doua zi a pelerinajului organizat in fiecare an pe Dealul Mitropoliei. Sfanta Liturghie a Marelui Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, a fost oficiata de Patriarhul Teoctist. In satele din jurul Branului, localnicii au sarbatorit marti noapte "Focul de Sumedru", un ritual precrestin de purificare a pamanturilor. (R.T.)

Greva profesorilor - Sustinere studenteasca


Peste un sfert de milion de salariati din invatamantul preuniversitar si superior, membri a trei federatii sindicale din domeniu, au incetat ieri lucrul pentru doua ore, nemultumiti de finantarea redusa a Educatiei. Si studentii s-au alaturat dascalilor si au protestat in fata Rectoratului Politehnicii din Bucuresti, dar si in alte universitati din tara. Profesorii cer, printre altele, un buget al Educatiei pentru anul viitor de 6% din PIB. (A. Chivu, L. Dobrater)

Accident - Sase victime pe Dealul Feleacului


Doua persoane au murit si alte patru au fost ranite ieri in urma unui accident petrecut in "curba mortii" de pe Dealul Feleacului, de la intrarea in Cluj-Napoca. Locul este renumit pentru numarul mare de coliziuni in care sunt implicate masini mari. De data aceasta, un tir a intrat intr-un alt autotren din fata sa, apoi a ajuns pe contrasens, unde a spulberat doua masini. Martorii cred ca tirul ramasese fara frane.

Proiect - PD propune Legea Cos-Bebe


Cinci parlamentari PD au depus la Camera un proiect legislativ privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti. Intitulata Legea Cos- Bebe, initiativa prevede acordarea de produse pentru ingrijire, haine si lenjerie, gratuit, in limita a 150 de lei pentru fiecare bebelus. Legea ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2006, trusoul pentru nou-nascuti fiind acordat la iesirea din maternitate. (Carmen Vintila)

Protector - Muzeul Satului are patron spiritual


Muzeul Satului comemoreaza 125 de ani de la nasterea si 50 de ani de la moartea fondatorului sau, Dimitrie Gusti. In cinstea sa, patronul spiritual al muzeului va fi Sfantul Mare Mucenic Dimitrie, alegere care va fi binecuvatata printr-o slujba arhiereasca sambata, la ora 12:00. La 29 octombrie va avea loc vernisajul expozitiei de obiecte si fotografii "In memoriam Dimitrie Gusti". (Daniela Sontica)

ANSVSA - Flutur, de acord cu Tariceanu


Actualul secretar general al Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Razvan Taru, a fost demis de la conducerea institutiei din cauza unor "probleme de ritm", care nu reclama insa scoaterea lui "din sistem", crede Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. De aceea, el este de acord cu premierul Tariceanu, care, dupa ce l-a demis pe Taru de la sefia ANSVSA pentru managementul deficitar, acum trei zile, l-a numit pe acesta secretar general.

Inaugurare - Gazon nou pe Stadionul National


Noua suprafata de joc a Stadionului National "Lia Manoliu" a fost inaugurata ieri de ministrul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului, Laszlo Borbely, alaturi de presedintele Agentiei Nationale pentru Sport (ANS). Borbely a spus ca intregul complex sportiv va fi modernizat, fara sa fie demolat. Urmatoarea etapa a lucrarilor este montarea pistei de atletism si refacerea centralei termice.

Arad - Crima pentru polita de asigurare


Un barbat din comuna aradeana Siria a fost arestat ieri de judecatori sub acuzatia ca si-a ucis concubina pentru a incasa asigurarea de viata de 1.000.000 de lei noi pe care aceasta o avea. Femeia a fost atacata la 16 august in propria casa de un barbat mascat, care a ucis-o sub privirile copilului ei. Concubinul Gheorghe Matu nu fusese suspectat initial.

Gripa aviara - Masinile nu mai sunt dezinfectate


Filtrele de dezinfectie pentru masini, instalate pentru prevenirea gripei aviare la iesirea din judetele Galati, Braila, Ialomita si Calarasi spre restul tarii, au fost retrase. "Au ramas doar filtrele instalate pe Dunare", a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. Monitorizarea si testele la pasarile domestice si salbatice vor continua, iar pescuitul sportiv in Delta nu va fi inca permis. (F. Zainescu)

Contrabanda - Achitarea lui Mischie, contestata


Decizia prin care Tribunalul Gorj l-a achitat pe fostul presedinte al Consiliului Judetean, Nicolae Mischie, in dosarul de contrabanda cu arme, va fi contestata de procurori. Seful Parchetului de pe langa Tribunalul Gorj, Emil Mota, a declarat ca altfel va fi creat un precedent periculos pentru alte cazuri de contrabanda cu arme. (Gabriela Mladin)

Bucuresti - Cabinete medicale individuale, vandute


Cele aproximativ 1.200 de cabinete medicale individuale din Bucuresti, concesionate in proportie de 50%, vor fi scoase la vanzare de catre Primaria Capitalei sau de primariile de sector. Seful Directiei de Achizitii, Concesionari si Contracte a municipalitatii, Florentina Constantinescu, a declarat ieri ca se va lua o hotarare de catre Consiliul General in acest sens.

Piata Universitatii - Expo-chioscul a fost desfiintat


Chioscul care aparuse de cateva zile in fata Facultatii de Arhitectura din Bucuresti, in care erau expuse produsele unei firme de blue-jeans, a fost desfiintat, ieri dupa-amiaza. Inspectorii de la Primaria Sectorului 1, trimisi de primarul Chiliman, au constatat ca firma de publicitate, care administra magazinul, nu avea autorizatie pentru amplasarea constructiei la "kilometrul 0" al Capitalei. "Amplasarea este ilegala, in zona n-au voie sa vanda decat cei cu flori si carti. Am trimis inspectorii pentru a vedea care este situatia. Ii desfiintez, nici nu stau la discutii", ne-a declarat, ieri, Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1. (Radu Crivat)
×
Subiecte în articol: observator