x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

27 Sep 2005   •   00:00

Politisti reclamati prin telefon


Comportamentul politistilor constanteni va putea fi reclamat la un telefon direct, la care va raspunde ofiterul principal de serviciu. Cei nemultumiti de purtarea angajatilor IJP vor putea suna in curand la 0241-50.20.19. Sesizarile anonime nu vor fi analizate. (Mariana Craciun)


Otopeni - inundatii fara sfarsit


In ciuda ameliorarii vremii, casele din orasul Otopeni s-au inundat si mai tare. Cele mai multe imobile sunt afectate acum de proasta canalizare existenta in localitate. Apele, scoase cu pompele dintr-o curte, refuleaza in altele. Oamenii asteapta sprijinul Primariei pentru a-i adaposti pana la retragerea definitiva a apelor. Insa cei mai multi sunt nevoiti sa doarma in casele inundate pe paturi sprijinite pe butuci.

Guvern - Noi secretari de stat


Premierul Tariceanu a numit trei noi secretari de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Cei trei oficiali sunt Octavian Nichifor Bigiu (Departamentul Industriei de Aparare), Darius Mesca (Politici Energetice) si Bogos Zsolt (departamentul Integrare Europeana). Un alt secretar de stat numit de premier este Ion Codescu, la Ministerul Justitiei. Au mai fost numiti Giliola Ciorteanu, presedinte interimar la AVAS si Ovidiu Iuliu Marian, sef la Autoritatea Nationala pentru Turism.

Rapirea ziaristilor - Basescu, cerut ca martor de Omar


Omar Hayssam a cerut procurorilor ca seful statului, Traian Basescu, si consilierul prezidential Constantin Degeratu sa fie audiati ca martori in dosarul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak, au declarat surse judiciare. Daca cererea va fi respinsa, Omar ar putea face plangere impotriva masurilor luate de procuror. Anchetatorii vor sa finalizeze dosarul pana la 3 octombrie, cand expira mandatul de arestare a sirianului. (Miruna Pasa)

Siameze - Iasi - Supravietuitoarea este in pericol


Copilul care a supravietuit in urma operatiei de separare a celor doua siameze, efectuata in premiera nationala acum o saptamana, la Iasi, are sanse reduse sa scape cu bine. Potrivit conf. dr. Gabriel Aprodu, chirurgul care a condus echipa ce a efectuat separarea, malformatiile organelor vitale pot oricand provoca decesul copilului. Starea micutei se inrautateste, iar ea respira doar cu ajutorul aparatelor.

Vatra Dornei - Cimitir evreiesc profanat


Cimitirul evreiesc din Vatra Dornei a fost profanat duminica noapte de mai multe persoane, care au distrus trei monumente funerare. La sesizarea Comunitatii Evreiesti, Politia incearca sa ii identifice pe autori. Pedeapsa pentru astfel de fapte este inchisoarea de la 3 luni la 3 ani. (Nicu Amuraritei)

Carburanti - Petrom scade preturile


Preturile de referinta ale carburantilor la statiile Petrom au scazut cu 3 bani/l de noaptea trecuta, cu exceptia motorinei Euro Diesel. Benzina ECO Premium costa acum 3,52 lei /l, cea tip Premium fara plumb, 3,49 lei/l, iar motorina Super Euro Diesel s-a ieftinit pana la 3,30 lei/l. Potrivit ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, s-a convenit cu Petrom un mod de preluare mai blanda a cotatiilor internationale ale petrolului si ale produselor petroliere.

Studiu - Romanii dau multa spaga medicilor


Peste 60% dintre romanii care au trecut pe la medic anul trecut au lasat acestora "atentii" in valoare totala de circa 360 de milioane de dolari, arata un studiu realizat recent printr-un program al Bancii Mondiale. Suma acestor plati informale reprezinta 10% din totalul cheltuielilor publice pentru sanatate. Mai mult, desi peste jumatate din cei intervievati considera spaga data medicilor sau asistentilor o forma de coruptie, cei mai multi dau banii din proprie initiativa.

Carantina - Pesta porcina dupa inundatii


Doua cazuri de pesta porcina au fost descoperite de medicii veterinari in localitatea galateana Torcesti, una dintre comunele cel mai afectate de inundatiile produse de Siret. Autoritatile au dispus sacrificarea animalelor bolnave si incinerarea lor. Si in Alba, veterinarii au inchis targul din comuna Unirea, pentru prevenirea unor noi focare de pesta. Carantina de gradul II datorata pestei porcine este declarata in Jidvei si Spring. (Erik Hoosz, Lucian Dobrater)

Norme BNR - Adio credite in valuta


Bancile nu mai acorda de ieri credite in valuta, o data cu intrarea in vigoare a restrictiilor BNR aplicate imprumuturilor in valuta. Noile norme impun bancilor comerciale un plafon, care odata depasit, blocheaza creditarea in valuta. Valoarea creditelor in devize straine nu poate depasi de trei ori fondurile proprii ale unei societati bancare, cuantum care a fost depasit de multe dintre bancile care dau credite in valuta. Creditele imobiliare si auto vor fi cele mai afectate, acestea fiind, pentru multi, singura cale de a-si cumpara o casa sau o masina.

Vanatoare - Norme pentru ursi si lupi


Deputatii au aprobat ieri Ordonanta privind aprobarea numarului de exemplare din speciile de urs, lup, ras si pisica salbatica, ce se pot recolta in cadrul sezonului de vanatoare 2005-2006. Astfel, vor putea fi vanate 250 de exemplare de ursi, 400 de lup, 500 de exemplare de pisica salbatica si 150 de ras. Dezbaterea proiectului legislativ nu a fost lipsita de ironii intre alesi.
×
Subiecte în articol: observator