x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

22 Sep 2005   •   00:00
Romania in 5 minute

Deshumarea Irinei Cornici, cu jandarmi si caini

Trupul maicutei Irina Cornici de la Manastirea Tanacu a fost exhumat ieri in comuna vasluiana Perieni, in prezenta legistilor si a procurorilor veniti de la Bucuresti. Sute de sateni care priveau scena peste gardul cimitirului au protestat fata de aceasta masura. Avocatii fostului preot Daniel Corogeanu spera sa dovedeasca astfel ca nu clientul lor a determinat moartea tinerei. (Catalina Vieru)

Regulamentul Senatului - Vot la mai multe maini

La dezbaterile de ieri privind Regulamentul, unii senatori au votat in locul colegilor absenti. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu ,chiar i-a cerut liberalului Teodor Meleşcanu sa scoata cartela din aparatul de vot de pe pupitrul alaturat. Repetarea votului şi viteza cu care unii dintre senatorii Aliantei au manevrat cartelele colegilor nu au dus la realizarea cvorumului de lucru, ci doar apelul nominal. Unul din articolele adoptate prevede ca un grup parlamentar va putea fi constituit şi va putea functiona numai daca va cuprinde cel putin şapte senatori care au fost aleşi pe listele aceluiaşi partid sau organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.

Palatul Cotroceni - Francis Ford Copola, primit de Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu i-a primit ieri la Palatul Cotroceni pe regizorul american Francis Ford Coppola si pe sotia acestuia, Eleanor Coppola. Francis Ford Coppola a dorit sa ii prezinte sefului statului filmul artistic pe care il va realiza in Romania, "Tinerete fara Tinerete", dupa nuvela cu acelasi nume scrisa de Mircea Eliade, distributia incluzandu-i pe Marcel Iures, Adrian Pintea, Dorina Lazar si Victor Rebengiuc. Actiunea filmului se petrece in perioada anilor 1880-1955 in Bucuresti si in diferite orase din Romania, precum si in Bulgaria, la Palatul Reginei Maria din Balcic.

Justitie - Ministrul Macovei a pierdut in fata CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a respins, ieri, cererea ministrului Justitiei, Monica Macovei, de a suspenda numirile pentru posturile vacante de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Macovei ceruse blocarea acestor proceduri considerand ca acestea nu sunt suficient de transparente. Dupa discutii aprinse, membrii Consiliului au continuat sa-i intervieveze pe cei 33 de candidati. In urma verificarilor au fost alesi pentru functia de judecator la Instanta Suprema sase magistrati. (Miruna Pasa)

PNA - Candidatura lui Zarie, contestata

Consiliul Superior al Magistraturii si-a dat ieri avizul consultativ doar pentru patru din cei cinci procurori propusi de ministrul Justitiei la conducerea PNA. Astfel, au fost admisi Carmen Galca, Irinel Paun, Doru Tulus si Romeo Balan. Ioan Mircea Zarie nu a reusit sa primeasca avizul favorabil al sectiei de procurori din CSM, desi era deja delegat pe postul de adjunct al procurorului general anticoruptie. Cu toate acestea, ministrul Macovei a declarat ca va sustine in continuare candidatura lui in fata presedintelui Basescu. (Miruna Pasa)

Bucuresti - Apa de la robinet este buna de baut

Apa potabila din Bucuresti se inscrie in parametri normali, sustin specialistii Directiei de Sanatate Publica (DSP) din Capitala, care avertizeaza consumatorii sa foloseasca apa de la robinet, nu apa de fantana. "Calitatea apei din reteaua publica este in parametri normali si aceasta poate fi consumata fara risc. Se recomanda populatiei sa nu foloseasca apa din surse individuale, ci numai din reteaua publica sau apa imbuteliata, in functie de posibilitati", se precizeaza intr-un comunicat al DSP Bucuresti dat ieri publicitatii.

A nascut la metrou

O tanara a nascut marti un baietel la statia de metrou Gara de Nord din Capitala, iar politistii incearca sa-i stabileasca identitatea pentru ca nu este inregistrata la Evidenta Populatiei. Din primele cercetari a rezultat ca tanara mamica face parte din categoria celor fara adapost.

Constanta - Cisterna cu GPL rasturnata

Mai multe familii au fost evacuate si circulatia a fost blocata dupa ce o autocisterna incarcata cu peste 10 tone de gaz petrol lichefiat s-a rasturnat in localitatea constanteana Poarta Alba. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta spun ca in zona au fost trimise echipaje de pompieri, dar si politisti. Masina ar fi derapat din cauza ploii si a carosabilului umed. (Mariana Craciun)

Rompetrol - Patriciu acuza hartuirea politica

Dinu Patriciu considera ca aparitia in presa a unui material despre modul in care l-a cunoscut pe Omar Hayssam face parte din hartuiala politica la care Grupul Rompetrol este supus. El a declarat ieri ca Hayssam si-a oferit serviciile de intermediar in stabilirea unor contacte de afaceri, dar a fost refuzat in 2001, cand Grupul Rompetrol a prospectat potentialul de concesionare a unor perimetre petrolifere in Sudan. Bursa a reactionat imediat, actiunile Rompetrol scazand cu 4,4%. (A.N. Ionescu)

Accident - Nava avariata in Portul Agigea

O nava a fost avariata si se afla in pericol sa se scufunde in urma unei coliziuni cu un remorcher care tracta o barja in Portul Constanta Sud Agigea. Autoritatile portuare constantene spun ca accidentul s-a petrecut in dana 129, in timpul operatiunilor de scoatere a unei barje a CNFR Drobeta Turnu-Severin. Nava "Orhan Bayraqtar", pavilion Turcia, a suferit o spartura de 25 de centimetri deasupra liniei de plutire. Nava a fost retinuta pana la remedierea defectiunilor. (Mariana Craciun)

Premiera - Siamezele iesene, operate cu succes

Medicii de la Spitalul de copii "Sfanta Maria" au realizat in premiera nationala operatia de separare a celor doua siameze nascute saptamana trecuta si lipite in zona pelviana. Doctorii au decis sa intervina chirurgical deoarece una dintre micute punea in pericol viata celeilalte. Un copil a fost salvat, iar celalalt nu avea toate organele si nu avea sanse de supravietuire, a spus directorul spitalului, Marin Burlea. (Mirela Cimpoi)

Campanie - Vaccinari contra gripei aviare

Ministerul Sanatatii va incepe in octombrie vaccinarea populatiei din Delta Dunarii si din zone ca Tulcea si Constanta impotriva aparitiei unor cazuri de gripa aviara, a anuntat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. El a adaugat ca se va folosi vaccinul obisnuit pentru gripa, iar costurile vor fi suportate de stat. (Florina Zainescu)

Cazul Foresta - Omar vrea inapoi la Parchet

Avocatii lui Omar Hayssam au cerut ieri la Curtea de Apel Bucuresti ca dosarul "Foresta Nehoiu" sa fie trimis inapoi la Parchetul General, pentru refacerea urmaririi penale. Motivul invocat este nerespectarea dreptului la aparare. Magistratii vor lua o decizie in cursul zilei de vineri. Tot ieri, in dosarul rapirii jurnalistilor romani in Irak, procurorii au cerut prelungirea mandatului lui Omar pentru inca 10 zile. (Miruna Pasa)

Cluj - Complexul Polus mai asteapta

Construirea centrului comercial Polus, la marginea Clujului, ar putea fi sistata in urma unei hotarari a Tribunalului Arges, care a dispus anularea contractului prin care omul de afaceri Paszkany Arpad cumparase cele 34,7 hectare, teren cunoscut sub denumirea de "Sapca Verde", unde s-a inceput deja constructia. Contractul a fost contestat de Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, in posesia careia se afla terenul. (Elena Stanciu)

Justitie - Notari contestati, revocati de ministru

Trei persoane, printre care si un fost sef al Politiei, generalul Florin Sandu, au fost revocate ieri din functia de notar de catre ministrul Justitiei, Monica Macovei, care a mai contestat in instanta si ordinul de numire in functie a sotiei lui Miron Mitrea. Potrivit Biroului de Presa al MJ, verificarile facute au scos la iveala ilegalitati in cazul unor ordine de numire in functie a notarilor publici.

Mures - Casa distrusa de MIG, uitata

Proprietarul uneia dintre casele avariate in localitatea muresana Cristesti de cele doua MIG-uri prabusite in august anul trecut sustine ca imobilul nu i-a fost refacut nici la un an de la accident. Intr-o adresa remisa ieri Prefecturii Mures, David Andrei arata ca, desi lucrarile incepusera anul trecut, ele au fost sistate din cauza vremii si nu au mai fost reluate. (Monica Harmanescu)

Valcea - Fabrica de 25 milioane de euro

Cea mai moderna fabrica de separare a aerului din tara noastra a fost inaugurata ieri pe platforma chimica Ramnicu-Valcea, de catre SC Oltchim SA. Valoarea investitiei se ridica la 25 milioane euro si a fost realizata prin intermediul Linde Gaz Romania SRL. (Octavian Herta)
×
Subiecte în articol: observator