x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

17 Sep 2005   •   00:00

Siamezi la Iasi


O femeie de 32 de ani din Iasi a adus pe lume zilele trecute doi siamezi care sunt uniti in zona pelviana. Medicii spun ca unul dintre nou-nascuti are sanse reale de supravietuire. Daca s-ar recurge la separarea siamezilor, operatia ar constitui o premiera pentru medicii ieseni. (Mirela Cimpoi)

Vot - Clericii musulmani din Romania au un nou lider


Consiliul Sinodal al musulmanilor din Romania si-a desemnat un nou lider pentru urmatorii cinci ani in persoana lui Murat Iusuf, ales joi seara de 19 din cei 25 de clerici cu drept de vot. Noul muftiu al cultului musulman din Romania are 28 de ani si este absolvent al Facultatii de Teologie din orasul Samsun, Turcia, masterand al Facultatii de Teologie din cadrul Universitatii Valahia si doctorand in cadrul Universitatii Ovidius. Murat Iusuf va intra in drepturi de la 1 octombrie, cand va primi confirmarea de numire de la Minsterul Culturii si Cultelor, si il locuieste in functie pe Bagis Sahinghirai, al carui mandat s-a incheiat la 16 august. (Lucian Florea)

Ploiesti - Cazul cocainei de la facultate, in instanta


Procurorii Parchetului General au trimis in judecata doi presupusi traficanti de droguri prinsi in luna iulie in timp ce preluau doua colete venite din Costa Rica. Pachetele cu doua kilograme de cocaina au fost interceptate pe Aeroportul Baneasa, iar procurorii au decis inlocuirea drogurilor cu o substanta asemanatoare si urmarirea coletelor. Adresa finala era cea a a secretariatului Universitatii Petrol si Gaze din Ploiesti, iar coletele erau trimise pe numele fiului secretarei, Alexandru Poiana. Acesta a fost prins in flagrant. (Miruna Pasa)

Numire - Director nou la Ragionala Vamala Bucuresti


Noul director executiv al Directiei Regionale Vamale Bucuresti este Dorel Fronea, sef al Biroului Vamal Ploiesti. El a fost numit in functie ieri, informeaza Autoritatea Nationala a Vamilor. Predecesorul sau, Banu Cristian Sorin, a fost destituit in urma cu o saptamana pentru lipsa de performanta manageriala in introducerea si generalizarea procedurilor simplificate de vamuire a marfurilor. Fronea este absolvent al Proiectului Tinerilor Profesionisti si a avut un stagiu de pregatire de trei luni in cadrul Administratiei Vamale Britanice.

Justitie - Postul lui Muscalu, greu de ocupat


Ministerul Justitiei este nemultumit de cei care au candidat pentru functiile de conducere la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), din cadrul Parchetului General. Din acest motiv, termenul de intervievare pentru posturile de sef si adjunct al sectiei aminitite a fost prelungit pana la 1 octombrie, a comunicat ieri Ministerul Justitiei. Selectia este deschisa tuturor magistratilor cu minimum 10 ani vechime, cu experienta in domeniul combaterii crimei organizate. Cele doua locuri au ramas vacante dupa revocarea din functie a procurorului sef Gheorghe Muscalu si a adjunctului sau Daniela Isac. (Miruna Pasa)

Organizare - Mai multi specialisti la Oficiul pentru Adoptii


Oficiul Roman pentru Adoptii va avea de anul viitor un numar dublu de angajati dupa ce Guvernul a aprobat modificarea organigramei institutiei. Noua structura prevede si un departament care se va implica si in elaborarea primei strategii nationale cu privire la adoptii. "Avem nevoie de mai multi specialisti pentru a atrage fonduri pentru programe si a implementa noua legislatie", a declarat seful ORA, secretarul de stat Theodora Bertzi. Pana la inceputul acestui an, politica privind adoptiile era inclusa in cea privind protectia copilului.

Tribunalul Bucuresti - Fiul lui Dan Iosif ramane in arest


Fiul nelegitim al fostului consilier prezidential Dan Iosif, Eduard Mihai Dan, acuzat de trafic de droguri, va fi judecat in continuare in stare de arest, dupa ce magistratii Tribunalului Bucuresti au decis ieri sa-i mentina mandatul de arestare. Potrivit rechizitoriului, intre 2001 si 2004, grupul din care facea parte si Eduard Mihai Dan a detinut si transportat peste 100 kg de droguri de mare risc, cocaina si heroina, din Asia si America de Sud catre Europa Occidentala. De asemenea, anchetatorii au stabilit ca inculpatii au organizat si finantat impreuna cu cetateni nigerieni din strainatate o retea de traficanti de droguri de mare risc. (Miruna Pasa)

Aliati - Regii europeni sustin aderarea Romaniei


Monarhiile europene sustin integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, dar nu isi pot exprima public aceasta pozitie, a afirmat ieri Altetea Sa, principele Radu de Hohenzollern-Veringen, in cadrul unei intalniri cu autoritatile clujene. "In particular, regii sustin aderarea Romaniei la Uniunea Europeana - de altfel ei fiind cei care, prin relatiile de rudenie, au tinut Europa unita secole de-a randul - insa pozitia monarhilor nu are relevanta politica", a spus principele. (Elena Stanciu)

Studiu - Elevii romani, mediocri la Matematica


Romania se situeaza pe locul 26 intr-un clasament compus din 46 de state evaluate, la nivelul anului 2003, din punctul de vedere al tendintelor elevilor de clasa a VIII-a in invatarea Matematicii, releva studiul Tendinte in predarea/invatarea matematicii si stiintelor. Tarile asiatice au obtinut cele mai bune rezultate, Singapore clasandu-se pe primul loc, urmata de Coreea, Hong Kong si Taiwan. (Eugenia Mihalcea)

Semnal - Mars ecologist pentru stratul de ozon


Mai multi reprezentanti ai Forumului Ecologistilor din Romania au organizat ieri un mars prin centrul Bucurestiului, la finalul unei conferinte in aer liber sustinute cu ocazia Zilei Internationale pentru Protectia Stratului de Ozon. Experti ai institutiilor si organizatiilor nonguvernamentale pentru protectia mediului au prezentat studii tehnice si cercetari privind consistenta, regenerarea sau evolutia stratului in ultimii ani. Potrivit acestora, stratul de ozon nu este in prezent decat la stadiul de 60% din necesarul protectiei impotriva radiatiilor. Ziua pentru Protectia Stratului de Ozon a fost marcata prin evenimente si in alte orase ale tarii.
×
Subiecte în articol: observator romania