x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute

Romania in 5 minute

08 Sep 2005   •   00:00

Ucis in bataie de mama sa

Un baietel de 4 ani, din comuna bistriteana Zagra, a fost omorat de mama lui, care l-a batut cu pumnii, cu picioarele si cu un bat pentru ca l-a surprins umbland la butelia de aragaz, transmite Mediafax. Copilul a fost dus la Spitalul Municipal Dej cu leziuni grave luni seara si a murit a doua zi.

Respinsi - Germanii nu ne vor in UE

Aproximativ 40% dintre germani se opun continuarii extinderii Uniunii Europene, releva un studiu comandat de Comisia Europeana si citat de site-ul Deutche Welle. Dintre cei care dezaproba extinderea, 66% mentioneaza Romania, spunand ca nu vor cu nici un pret sa o vada integrata, fata de 59% care se opun aderarii Bulgariei. Cei mai vehementi se arata, asa cum era de asteptat, opozantii Turciei. Statul musulman este mentionat de 74% dintre cei care dezaproba o viitoare extindere a Uniunii.

Cazul Tundrea - Proces la CEDO pentru 1 miliard de euro

Marcel Tundrea a fost pentru a treia oara declarat nevinovat de catre justitie in acuzatiile de viol si omor. Curtea de Apel Brasov l-a declarat nevinovat pe Tundrea, dar decizia nu este nici de aceasta data definitiva, putand fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Marcel Tundera a fost inchis timp de 12 ani pentru acuzatiile aduse, dupa care anul trecut a reusit sa-si demonstreze nevinovatia. El este hotarat sa dea in judecata statul roman si sa ceara despagubiri in valoare de un miliard de euro la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. (Eliza Popa)

Giurgiu - Protocol romano-turc pentru siguranta frontierei

Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, si omologul sau turc, Aykut Cengiz Engin, se intalnesc astazi la Giurgiu pentru a semna un protocol de colaborare privind combaterea infractiunilor transfrontaliere. Procurorul general al Istanbulului este insotit de trei procurori adjuncti, iar din delegatia romana fac parte procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, George Balan, si prim-procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Giurgiu, Radu Radulescu. (Vasile Arcanu)

Petromidia - Directorul adjunct al Rompetrol, audiat

Directorul general adjunct al Rompetrol, Phil Stephenson, a fost audiat ieri de procurorii Parchetului General in dosarul privind activitatea postprivatizare a companiei Petromidia SA. Cercetarile in dosarul Petromidia au fost extinse, Dinu Patriciu fiind cercetat pentru infractiuni la Legea societatilor comerciale si "manipularea bursei de capital". Rompetrol considera ca procurorii "cauta nod in papura", in conditiile in care pentru aceleasi acuzatii au avut loc anchete in vara anului 2004, care nu au gasit nereguli, se arata intr-un comunicat de ieri al grupului. (Radu Crivat)

Dosarul Revolutiei - Generalul Stanculescu vrea avocat din oficiu

Fostul ministru al Apararii, generalul (r) Victor Atanasie Stanculescu, a declarat ieri in fata magistratilor instantei supreme ca renunta la avocatul care l-a aparat in dosarul privind revolutia de la Timisoara si ca doreste sa aiba un avocat din oficiu. Stanculescu s-a prezentat la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru primul termen dupa reluarea judecarii in aceasta cauza. "Am avut cei mai buni maestri, dar rezultatul a fost ca si cand nu as fi fost aparat de nimeni", a spus Stanculescu. (Radu Crivat)

Parlament - PSD va depune doua motiuni simple

PSD va depune azi o motiune simpla la Camera Deputatilor pe tema nivelului de trai si a situatiei pensionarilor in special, iar saptamana viitoare, o alta motiune simpla la Senat, de data aceasta pe tema situatiei agriculturii si a invatamantului in Romania, a anuntat ieri presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase. "Dorim sa dam un semnal de preocupare pentru aceste chestiuni prioritare", a declarat Nastase, criticand faptul ca "teme importante pentru populatie" nu se discuta in Parlament". (Aniela Nine)

Bacalaureat - Promovabilitate scazuta la sesiunea a doua

Promovabilitatea sesiunii a doua a examenului de Bacalaureat inainte de contestatii este de 63,70%. Adica au fost admisi 21.338 de candidati dintr-un total de 33.467 elevi prezenti. Ca urmare a comiterii a diverse abateri de la regulile desfasurarii examenului de Bacalaureat, 26 de candidati au fost eliminati din examen. Printre judetele cu o rata ridicata de promovabilitate se regasesc Botosani (99,08%), Valcea (98,20%), Arad si Mehedinti (98,03%). (E.M.)

Bucuresti - Podul Grant ramane inca deschis circulatiei

Dupa aparitia unor materiale critice, autoritatile locale au decis ca Podul Grant sa nu mai fie inchis in aceasta toamna. "Circulatia nu va fi intrerupta in aceasta perioada. In primavara podul va intra insa in consolidare", a spus Adriean Videanu, edilul-sef al Capitalei. De mentionat este faptul ca in ultimii doi ani Podul Grant a fost reparat de trei ori, se pare fara succes. In primavara exista riscul ca in zona circulatia sa fie paralizata, mai ales ca vor incepe si lucrarile la Pasajul suprateran Basarab. (Monica C. Andrei)

Solicitare - Mafiotul arestat la Bucuresti cere extradarea

Italianul prins de politistii bucuresteni marti, dupa ce fusese dat in urmarire internationala de autoritatile tarii sale pentru trafic de droguri, a cerut Curtii de Apel Bucuresti sa fie extradat pentru a-si rezolva problemele juridice pe care le are in Italia. Di Noia Augusto - membru al mafiei napolitane La Camorra - a fost adus ieri in fata Sectiei penale a Curtii de Apel Bucuresti, care trebuie sa decida cu privire la arestarea lui provizorie. (M.C.)

Tanacu - Maicuta Irina Cornici va fi deshumata

Procurorii instantei supreme au admis ieri cererea de deshumare a maicutei Irina Cornici de la Manastirea Tanacu pentru efectuarea unei expertize medico-legale care sa determine cauzele decesului acesteia. Cererea de deshumare a fost formulata in urma cu cateva saptamani de fostul preot Daniel Corogeanu. "Preotul exorcist" si cele patru foste maicute au venit ieri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie insotiti de avocat si au discutat cu procurorii conditiile si obiectivele expertizei medico-legale. Totodata, procurorii au acceptat efectuarea unei expertize psihiatrice in cazul preotului Corogeanu. (Radu Crivat)

Iasi - Conducerea Politiei de Frontiera, decapitata

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera i-a demis pe sefii de la Iasi dupa ce a descoperit nereguli in organizarea concursului de ocupare a unor functii de agenti si ofiteri. Au fost eliberati din functie seful Directiei Politiei de Frontiera Iasi, Florin Tanase, si adjunctul de la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Iasi, Vasile Cornea. Seful Biroului Management si Resurse Umane de la IJPF Iasi, Florica Anton, este urmarit penal pentru abuz in serviciu si distrugere de inscrisuri. Potrivit cercetarilor, cinci dintre candidatii declarati admisi au fost ajutati de cadre de la Politia de Frontiera Iasi pentru a promova concursul. (Mirela Cimpoi)
×
Subiecte în articol: observator