x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in cinci minute

Romania in cinci minute

29 Ian 2007   •   00:00
Romania in cinci minute

MEHEDINTI - Scoli cu banci vechi de 80 de ani
Mii de elevi mehedinteni continua sa invete in mileniul III in banci cu o vechime de peste 80 de ani. "Peste 60% din scolile din mediul rural se confrunta cu problema mobilierului vechi si a lipsei de materiale didactice. Pana acum, 13 miliarde de lei vechi au mers catre scolile din mediul urban si spre invatamantul prescolar", a declarat inspectorul general al ISJ Mehedinti, Doinita Chircu. Pe langa acest neajuns, in unele localitati s-a renuntat la microbuze, elevii parcurgand zeci de kilometri cu ajutorul carutelor cu cai. (Dumitru Stoichita)

SINAIA - Turisti izolati la cota 2.000
Un grup de 20 de turisti ce ramasesera blocati in trei cabane de la cota 2.000 din Muntii Bucegi a fost ajutat sa coboare in Sinaia de salvamontisti. Ei urcasera cu telecabina in urma cu cateva zile, dar aceasta a fost oprita din cauza vantului puternic care batea pe platoul Bucegi cu 140 km/h. Alaturi de salvamontisti, ei au parcurs drumul pana la cota 1.400 in peste doua ore din cauza vremii. (N.M.)

FLAGRANT - Heroina schimbata pe tigari
Trei detinuti care distribuiau heroina in Penitenciarul de Maxima Siguranta Rahova au fost prinsi in flagrant in urma operatiunii "Black Jail" a politistilor antidrog. Cei trei schimbau drogurile pe tigari, care ulterior erau vandute. Capul retelei, cunoscut printre detinuti cu porecla "Indianul", avea de executat o pedeapsa de sapte ani pentru tentativa de omor. (Petru Zoltan)

IASI - Lovit de o sticla de sampanie Un angajat al Societatii de Salubrizare din Iasi a ajuns la spital dupa ce a fost lovit de o sticla de sampanie aruncata de la fereastra unuia dintre caminele Universitatii "Alexandru Ioan Cuza". Incidentul s-a produs in timp ce barbatul facea curatenie in jurul caminului C5 din complexul Titu Maiorescu. Conducerea Salubris SA, la care este angajat barbatul, intentioneaza sa depuna o sesizare la politie, pentru a afla astfel cine a aruncat sticla de sampanie pe fereastra. (Rompres)

PSD - Anchete pe aviara si Castelul Bran
Vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a declarat ieri ca imediat ce va incepe sesiunea parlamentara va cere o comisie de ancheta in cazul gripei aviare, gestionat de fostul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur. Sarbu a precizat ca s-au strans suficiente dovezi care sa ateste existenta unor fraude. PSD va mai solicita o comisie speciala privind "retrocedarile bunurilor si imobilelor cu valoare nationala", pentru a nu se mai repeta "experimentul penibil" al Castelului Bran. (Mihaela Suciu)

CONTRABANDA - Captura de 500.000 de euro
Patru persoane sunt cercetate in libertate pentru tentativa de contrabanda, evaziune fiscala si rupere de sigilii, dupa ce au fost prinse in timp ce ascundeau aproximativ 100.000 de pachete de tigari intr-un autotren incarcat cu pulbere de cauciuc. Marfa trebuia sa ajunga in Germania, unde ar valora aproape o jumatate de milion de euro. Tirul fusese incarcat si sigilat in judetul Suceava, dar soferul a rupt sigiliile si, ajutat de alti mureseni, a incercat sa ascunda tigarile de contrabanda in incinta unei societati din Ludus. (Mediafax)

ACUZE IN HARCOV - Discriminare pe bani publici
Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna a sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii in privinta unor fapte de discriminare comise de primarul municipiului Sf. Gheorghe, Albert Almos, si de alte persoane din conducerea Primariei. Forumul sustine ca incriminatii au scos pe bani publici o revista exclusiv in limba maghiara, privandu-i pe vorbitorii de limba romana de accesul la informatii de interes public. Ei sustin ca se incearca impunerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a Tinutului Secuiesc prin oficializarea de facto a limbii maghiare. (Mihaela Suciu)

ENERGIE - Personalitati strategice
Din comisia ad-hoc pe care ministrul Economiei, Varujan Vosganian, o va convoca pentru elaborarea strategiei energetice a Romaniei ar putea face parte si politicieni ca "Dan Ioan Popescu (fost ministru al Economiei), Ion Iliescu (senator PSD), Petre Roman (fost premier) si fostul secretar de stat din minister Iulian Iancu", potrivit declaratiei de ieri a lui Vosganian. Strategia energetica va fi finalizata dupa ce se definitiveaza dezbaterile privind strategia Uniunii Europene din martie. (A.N. Ionescu)

×
Subiecte în articol: observator