x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România, în topul pierderilor din TVA necolectată (raport al Comisiei Europene)

România, în topul pierderilor din TVA necolectată (raport al Comisiei Europene)

de Marina Constantinoiu    |    21 Sep 2013   •   16:34
 România, în topul pierderilor din TVA necolectată (raport al Comisiei Europene)

România, Letonia, Grecia şi Lituania au fost, în 2011, statele cu cele mai mari pierderi din TVA necolectată raportat la PIB, se arată într-un raport al Comisiei Europene.

TVA necolectată reprezintă diferenţa dintre veniturile aşteptate din TVA şi veniturile care au fost de fapt colectate de autorităţile naţionale.

La nivelul UE, în 2011 statele cu cele mai mari pierderi din TVA necolectată raportat la PIB au fost România, cu 10,348 miliarde de euro (7,9% din PIB), Grecia, cu 9,763 miliarde de euro (4,7% din PIB), Lituania, cu 1,352 miliarde de euro (4,4% din PIB), Letonia, cu 954 milioane de euro (4,7% din PIB). Centralizat în UE, sumele din TVA necolectat raportat la PIB se ridică la 192,957 miliarde de euro (1,5% din PIB).

Studiul a fost finanţat de Comisia Europeană, ca parte a eforturilor de reformare a sistemului TVA în Europa, precum şi a campaniei de reducere a evaziunii fiscale.
Potrivit comisarului european pentru lupta antifraudă, Algirdas Semeta, nivelul TVA care nu se colectează este inacceptabil, în special ţinând cont de impactul pe care astfel de sume l-ar putea avea în sprijinirea finanţelor publice.

'Totuşi, există şi un mesaj pozitiv care rezultă din datele publicate joi. Ambiţioasa noastră reformă a sistemului TVA, măsurile UE de combatere a evaziunii fiscale şi recomandările noastre pentru reformarea sistemelor naţionale de impozitare se îndreaptă în direcţia potrivită. ştim care este problema: am identificat soluţii pentru rezolvarea ei şi acum este timpul ca statele membre să acţioneze. Datele de astăzi vor servi ca bază pentru estimarea progreselor lor în îmbunătăţirea obligaţiilor legate de TVA în anii următori'’, a precizat Semeta.
Comisia Europeană apreciază că este esenţială, în primul rând, o abordare mai dură a luptei împotriva evaziunii fiscale şi a unor acţiuni legale mai puternice la nivel naţional.

Reforma TVA, lansată în decembrie 2011, a furnizat deja instrumente importante pentru asigurarea unei protecţii mai bune împotriva fraudelor legate de TVA. De exemplu, Mecanismul de reacţie rapidă, adoptat în iulie 2013, va permite statelor membre să reacţioneze mult mai prompt şi mai eficient în cazurile de fraudă legate de TVA. Eurofiscul, lansat în 2010, facilitează de asemenea o cooperare şi o coordonare mai puternică între statele membre pentru combaterea fraudei organizate legate de TVA.

În al doilea rând, cu cât sistemul este mai simplu, cu atât este mai uşor pentru plătitorii de taxe să îndeplinească reglementările. Prin urmare, Comisia Europeană face eforturi pentru a face sistemul TVA mai uşor pentru afacerile din întreaga Europă. De asemenea, noile măsuri de facilitare a facturilor electronice şi a provizioanelor speciale pentru micile afaceri au intrat în vigoare la începutul anului, iar o declaraţie TVA standard pentru întreaga UE va fi propusă în următoarele săptămâni.

În sfârşit, statele membre trebuie să-şi reformeze sistemele naţionale de impozitare într-un mod care să faciliteze colectarea taxelor, să descurajeze evaziunea fiscală şi evitarea plăţilor şi să îmbunătăţească eficienţa colectării taxelor. Comisia a publicat recomandări specifice statelor membre iar raportul de joi sugerează că un sistem de taxare complicat poate contribui la colectarea insuficientă. De aceea, Comisia în mod repetat a cerut statelor membre să lărgească bazele naţionale de impozitare şi să limiteze excepţiile şi reducerile de taxe, pentru a permite statelor membre să evite majorarea ratelor standard ale TVA.

 

×
Subiecte în articol: romania pierderi TVA