x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii, din ce în ce mai puţini şi mai bătrâni

Românii, din ce în ce mai puţini şi mai bătrâni

de Elena Stan    |    10 Iun 2014   •   20:49
Românii, din ce în ce mai puţini şi mai bătrâni
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images
Numărul populaţiei a scăzut, anul trecut, pentru prima dată după 1989, sub 20 de milioane de locuitori
Datele de la Institutul Naţional de Statistică sunt îngrijorătoare: mortalitatea a continuat să fie mai mare decât natalitatea şi în luna aprilie. Astfel, numărul persoanelor decedate în luna aprilie a fost de 21.965, iar numărul copiilor născuţi vii a fost de  15.332, înregistrându-se un spor natural negativ de 6.633 de persoane.

Pe de altă parte, datele INS arată că la oficiile de stare civilă s-au înregistrat în aprilie 5.465 de căsătorii, cu 1.340 mai multe decât în urmă cu o lună. Totuşi, numărul divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive a fost de 2.508, mai multe cu 170 decât în luna precedentă. Comparativ cu perioada similară din 2013, în aprilie anul acesta au fost cu 1.885  căsătorii mai multe şi cu 228 mai puţine divorţuri. Datele privind fenomenele demografice s-au obţinut prin prelucrarea informaţiilor furnizate de primării.

Semnal de alarmă
Populaţia rezidentă a României  a scăzut, anul trecut, pentru prima dată după 1989, sub 20 de milioane de locuitori, a anunţat recent Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică. Anul trecut s-au născut mai puţin de 180.000 de copii. Preşedintele INS a atras atenţia asupra faptului că din 1990 încoace s-a observat o tendinţă de scădere a natalităţii. Principalele cauze sunt emigraţia persoanelor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 45 de ani, creşterea vârstei la care tinerii decid să aibă copii, dar şi faptul că, în prezent, majoritatea cuplurilor se limitează la un copil. O altă cauză este lipsa banilor. Veniturile totale, ca medie lunară, ale unei familii din România s-au cifrat, în 2013, la 2.559 lei, în timp ce cheltuielile s-au ridicat la 2.317,4 lei, cea mai mare parte având ca destinaţie plata facturilor, taxelor şi impozitelor, dar şi consumul de bunuri alimentare, arată datele INS.

În funcţie de mediul de rezidenţă, în anul 2013, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 32,1% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural şi cu 11,7% mai mari faţă de ansamblul gospodăriilor.

La nivel de cheltuieli ale populaţiei, valoarea totală a fost, în anul anterior, în medie, de 2.317,4 lei lunar/gospodărie (811,3 lei/persoană) şi au reprezentat 90,6% din nivelul veniturilor totale, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de anul 2012. Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării au fost: consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).


×