x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CASĂ FUNERARĂ ONLINE, după scandalul incinerării lui Sergiu Nicolaescu. CONTRACTUL FUNERAR, semnat în timpul VIEŢII

CASĂ FUNERARĂ ONLINE, după scandalul incinerării lui Sergiu Nicolaescu. CONTRACTUL FUNERAR, semnat în timpul VIEŢII

de Toma Roman Jr    |    08 Ian 2013   •   20:31
CASĂ FUNERARĂ ONLINE, după scandalul incinerării lui Sergiu Nicolaescu. CONTRACTUL FUNERAR, semnat în timpul VIEŢII
Sursa foto: Intact Images
Puţină lume cunoaşte că la Hunedoara şi Alba Iulia, de mai mulţi ani, funcţionează Asociaţia Cremaţionistă Amurg, care militează pentru incinerări fără prejudecăţi şi oprelişti de toate tipurile.

Asociaţia doreşte să inaugureze o "casă funerară online" - un site la care cei care doresc să fie incineraţi după moarte se pot înregistra, Amurg angajându-se să lupte legal pentru ca această dorinţă le va fi respectată, în cazul în care rudele se opun.

I-am solicitat preşedintelui Marius Rotar, de profesie istoric, un punct de vedere despre scandalul legat de Sergiu Nicolaescu.


Scandalul incinerării lui Sergiu Nicolaescu a determinat pentru prima dată, după 1989, discutarea la nivel naţional a cremaţiunii în România. Amurg. Romanian Cremation Association, infiinţată în 2010, este unica asociaţie din România care militează pentru sustinerea incinerării. Ea este continuatoare societăţii cremaţioniste Cenuşa, înfiinţată în 1923 şi este recunoscută de către International Federation Cremation.

Dacă pentru majoritatea populaţiei subiectul este nou, pe noi, adepţii cremaţiunii din România, nimic nu ne-a surprins. Nici vehemenţa reacţiei Bisericii Ortodoxe Române (a cărei acţiuni de convingere a familiei pentru evitarea incinerării încep cu decesul lui Alexandru Davilla în 1929), nici asimilarea cremațiunii cu sinuciderea (afirmată în perioada interbelică de către Iuliu Scriban şi,  mai curând, de către Vasile Răduică) şi nici faptul ca un preot ortodox a primit misiunea de a păzi capela crematoriului Vitan (la prima incinerare din România la 25 ianuarie 1928 un grup de preoți ortodocși au încercat să blocheze, fără succes, prima crematiune la Cenușa).

Din punctul nostru de vedere dorinţa de a fi incinerat este sacră, fiind rezultatul unei decizii personale dezvoltate, după o lungă reflecţie, de către o persoană. A nu respecta o asemenea dorinţă este un sacrilegiu la adresa memoriei. Incinerarea are un statul egal, din punct de vedere legal, cu înhumarea, iar legile Statului Român garantează dreptul de a alege, inclusiv modalitatea de dispunere asupra propriului trup, după deces.

Nu există nici un argument dogmatic sau canonic pentru a respinge incinerarea.

Atitudinea Bisericii Ortodoxe Române se bazează doar pe o interpretare subiectivă a textelor biblice. De pildă, citatul  “Din pământ eşti şi în pâmânt te vei întoarce” este scos din context. Dumnezeu îl pedepseşte pe Adam, trimiţându-l pe pământ CA SĂ-L LUCREZE şi unde cu mari eforturi să-şi susţină existenţa şi nicidecum să fie înhumat. Dumnezeu nu este interesat de modul de îngropare a omului, aceasta fiind o chestiune minoră, căruia doar oamenii, prin micimea lor, îi atribuie vreo importanţă. Vechiul Testament precizează doar faptul că Adam a murit la 930 de ani, nespecificându-se dacă fost înhumat sau incinerat. Dacă acest fapt ar fi avut vreo semnificaţie cu certitudine ar fi fost precizat. Focul este unica situaţie demnă de măreţia divină, având un rol de purificare. Trupul este un vector al păcatului: “Ce spun eu fraţilor, este că nu poate carnea şi sângele să moştenească împărăţia lui Dumnezeu; şi că putrezirea nu poate moşteniri neputrezirea” (Pavel, Corintieni I, XV, 50). De asemenea, alte Biserici Ortodoxe (Ucraina, Rusia, Serbia) au o atitudine permisibilă asupra incinerării, iar marea majoritate a confesiunilor creştine o acceptă.

Amurg. Romanian Cremation Association, în urma celor întâmplate, va inaugura o casa funerară online, la care dorinţa de a fi incinerat este garantată, printr-un contract funerar, semnat în timpul vieţii. Aceasta se va realiza prin extensia Casa Funerară Amurg.
Amurg. Romanian Cremation Association - www.incinerareamurg.ro

×
Subiecte în articol: incinerare umana