Îşi făcea apariţia în preajma spitalelor doar în zilele mohorâte, tocmai când ploaia era mai rece. O femeie amărâtă ţinând în braţe un nou-născut atât de palid încât nici cel mai câinos om nu îşi putea stăpâni mila. Trecătorii băgau automat mâna în buzunar. Copilul a fost confiscat de Poliţia Locală a Municipiului Bucureşti şi zace acum într-o cuşcă de plastic. Evident, era vorba de o păpuşă din cârpe.
Poliţia Locală are sarcina ingrată de a amenda cerşetorii. Uneori pare că trebuie să amendeze săracii pentru că sunt săraci, însă în locul micilor înşelătorii apar uneori abuzuri grave. Anul trecut, în zona Tineretului din Capitală, o altă femeie cerşea cu un copil în braţe la -2 grade. Acest copilul era real. Împrumutat de la o cumnată. "Oamenii trebuie să înţeleagă că atunci când dau bani unui cerşetor nu fac decât să încurajeze o industrie unde astfel de abuzuri sunt la ordinea zilei", spune Răzvan Popa, purtătorul de cuvânt al PLMB.
Într-o zi bună, un cerşetor din centrul Capitalei poate câştiga şi 200 de lei. Pentru asta, însă, trebuie cunoscute fineţurile meseriei. Poliţiştii de stradă au ajuns să cunoască obiceiurile cerşetorilor şi să le recunoască meritele de fini psihologi. S-a constatat că mila funcţionează altfel, în funcţie de anotimp. În zilele cu vreme rea se cerşeşte cu bebeluşi, fie ei reali sau de plastic. În zilele de vară se migrează în Centrul Vechi sau în Dorobanţi, unde petrecăreţii se simt generoşi. Credinţa oamenilor este şi ea exploatată copios.
"Pleaşca" acatistelor
Dacă dai 10 acatiste la rând, în fiecare marţi, la biserica Sf. Anton, din Capitală, miracolul pentru care te rogi se va îndeplini, spune legenda. Legendă perpetuată şi de cerşetorii care îşi fac veacul pe strada Halelor din apropiere şi care, pentru suma corectă, se oferă să dea acatistele în locul tău, dacă eşti prea ocupat. Doar într-o astfel de zi de marţi, veniturile unui "acatistar" pot ajunge la 500 de lei. Sistemul merge atât de bine, încât, din 1990 şi până în prezent, cerşetorii au rămas aceiaşi, fiecare cu parcela lui bine delimitată.
Mitul parcagiului ranchiunos
Frica funcţionează la fel de bine ca mila, iar acest lucru este exploatat de aşa-zişii parcagii. După propriile declaraţii, un astfel de parcagiu, care “păzeşte maşini” pe strada Şelari, din Bucureşti, câştiga în jur de 4.500 de lei pe lună muncind şase ore pe zi, timp de şase zile pe săptămână. Mitul e că, dacă şoferul nu bagă mâna în buzunar, îşi va găsi roţile tăiate sau caroseria zgâriată de parcagiul ranchiunos. Răzvan Popa, de la Poliţia Locală, spune, însă, că nu sunt motive de temere.
"Ei cunosc foarte bine legea şi ştiu care e diferenţa dintre contravenţie şi infracţiune. Dacă sparg roţi ştiu că vor intra la distrugere şi vor avea parte de ceea ce nu le place – ori închisoare, ori muncă în folosul comunităţii". Şi în acest caz, spun reprezentanţii poliţiei, metoda cea mai eficientă de a pune capăt aceste "industrii" este ca cetăţeanului să nu-i fie frică să spună "nu".
"Ambulanţii" cu prezervative
O altă meserie de "stradă" este a vănzătorului ambulant. Întâlniţi în mijloacele de transport în comun, aceştia vând mărunţişuri de provenienţă necalră. O razie recentă a Poliţiei Locale în RATB a scos la iveală o altă afacere înfloritoare. Vânzarea de prezervative. Ciudat sau nu, cei mai avizi cumpărători au reieşit a fi pensionarii din autobuzele controlate.
Un top al salariilor:
Salariu preşedinte: 6.706
Salariu premier: 6.184 de lei
Salariu cerşetor de "centru": 5.000 de lei
Salariu parcagiu: de 4.500 lei
Salariu profesor debutant: 1250 lei