x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stephenson si Hart / Au scapat de arest

Stephenson si Hart / Au scapat de arest

de Miruna Pasa Petru    |    04 Mar 2006   •   00:00
Stephenson si Hart / Au scapat de arest

Oamenii de afaceri americani Phil Stephenson si Colin Hart, partenerii lui Dinu Patriciu, au iesit liberi ieri seara de la Tribunalul Bucuresti, dupa sapte ore de proces.
Instanta a decis in urma unor dezbateri extrem de dure ca cererea Parchetului General, de arestare preventiva a celor doi cetateni straini este nula. Motivul unei astfel de hotarari a fost exact aceeasi problema de procedura care l-a scapat acum o saptamana si pe presedintele Rompetrol: lipsa audierii inculpatilor inainte de solicitarea arestarii. Imediat dupa pronuntare, procurorul a declarat recurs, care se va judeca in zilele urmatoare la Curtea de Apel Bucuresti.

S-AU PREZENTAT. In cele sapte ore, procesul nu a fost nici pe departe lipsit de incidente. S-au dat lovituri de imagine si au curs recuzarile si abtinerile magistratilor. Toate acestea sub ochii mirati ai consulului general din cadrul Ambasadei SUA, Brian Dalton, venit sa fie alaturi de compatriotii sai. Oamenii de afaceri straini au dat prima lovitura: s-au prezentat in fata instantei. Venirea lor (din Olanda si din Cipru) a contrazis astfel Parchetul General, care saptamana trecuta ii declara "disparuti" de la ancheta. Daca Hart a refuzat sa faca vreo declaratie, Stephenson a sustinut ieri ca s-a prezentat, desi nu fusese citat legal, si ca acest lucru demonstreaza ca nu se sustrage urmarii penale.

RECUZARI. A urmat apoi "spectacolul" abtinerilor si recuzarilor. Ca si in cazul lui Dinu Patriciu, procurorul a cerut recuzarea judecatoarei Maria Tripadus. Aceasta incercase la 1 martie sa scape de judecarea dosarului Rompetrol, dar abtinerea sa a fost respinsa. Asa ca s-a trezit recuzata din nou. Dupa trei ore de discutii tensionate a mai aparut inca o surpriza. Avocatii lui Colin Hart au recu-zat-o si pe procuroarea Iulia Ciolca.

Astfel, timp de o ora, procesul a ramas practic fara judecator si procuror. Intr-un final, un alt judecator al Tribunalului a stabilit ca atat judecatoarea Tripadus, cat si procuroarea Ciolca raman pe pozitiile initiale si vor participa la proces.

×
Subiecte în articol: observator