x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stirile zilei

Stirile zilei

03 Sep 2006   •   00:00

Miting - Traian Vuia: 100 de ani

Zeci de aviatori din toata tara au participat ieri, pe aeroportul utilitar din Timisoara, la un spectacol aerian care a marcat o suta de ani de la primul zbor al banateanului Traian Vuia. La acest miting, primul organizat in orasul de pe Bega in ultimii 11 ani, au putut fi urmarite salturi cu parasuta si acrobatii aeriene. Nu a lipsit copia fidela facuta dupa aparatul de zbor cu care Traian Vuia s-a desprins pentru prima data de pamant.

Constanta - Traian Basescu in vizita de verificare

Presedintele Traian Basescu a vizitat ieri Santierul Naval Constanta, detinator al fostei nave Biruinta pe care seful statului a fost comandant. Basescu a vrut sa verifice existenta rapoartelor de voiaj, intentionand sa arate ca astfel de documente nu erau destinate Securitatii. Presedintele a aflat ca regulamentele internationale s-au schimbat iar rapoartele de voiaj se distrug o data la cinci ani. Basescu a spus ca la inceputul anilor ’90, a facut greseala de a afirma ca ar fi scris "camioane" de rapoarte, lucru care nu a fost corect inteles. (S.E.)

Aniversare - Moneda dedicata Patriarhiei

Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, incepand din 4 septembrie, o moneda din aur, cu valoarea nominala de 500 de lei, dedicata sarbatoririi a 350 de ani de la ctitorirea Catedralei Patriarhale. Moneda prezinta, in centru, imaginea icoanei Sfintilor Imparati Constantin si Elena, aflata pe iconostasul din catedrala, iar la exterior, textul circular: "Catedrala Patriarhala" si anii aniversari 1656, respectiv 2006, de o parte si de alta a stemei.

Festival - Premiile "Eco-Etno-Folk Film"

Scriitorul Dinu Sararu a dezvaluit palmaresul editiei de anul acesta al festivalului international "Eco-Etno-Folk Film" de la Slatioara. Marele premiu "Potecasul de bronz" a fost acordat filmului "Micuta Katerina", realizat de Ivan Golovnev (Rusia), iar Premiul I a revenit peliculelor "Am sansa sa fiu oier", de Gilles Riviere (Franta), si "Pasajul", de Iusif Guliyev (Azerbaijan).

Decizie - Prefectul de Iasi, arestat preventiv

Instanta Tribunalului Bucuresti a decis, in noaptea de vineri spre sambata, arestarea preventiva pentru 29 de zile a prefectului de Iasi, Radu Prisacaru, si a celorlalte trei persoane invinuite pentru luare de mita. Alaturi de prefectul de Iasi, Radu Prisacaru, au mai fost arestati preventiv seful ADS Iasi, Flavius Ionita, omul de afaceri Cristian Maftei si avocatul Toni Baltag. Avocatii celor patru invinuiti au declarat recurs.

Mineri - Condusi pe ultimul drum

Cei doi mineri morti in subteranul exploatarii mehedintene Baia Noua, la 7 august, si scosi la suprafata vineri, au fost inmormantati ieri, fiecare in satele in care traisera. Zdravco Ianculovici, 42 de ani, de loc din comuna Svinita, a lasat in urma lui o fata si un baiat, de 12 si, respectiv, 18 ani, iar Liviu Tomoioaga, 29 de ani, din satul ceh Eibental, comuna Dubova, doua fete de 2 si 4 ani. Cei doi mineri au fost condusi pe ultimul drum de rude si sute de ortaci. (M.S.)

Controverse - Trupa Vama Veche are probleme

Celebra formatie Vama Veche este la un pas de destramare, dupa 10 ani de colaborare. Surse din anturajul membrilor trupei afirma ca Tudor Chirila a parasit definitiv formatia si ca nu mai este interesat de muzica, prioritara fiind cariera lui ca actor de teatru si film. Pe de alta parte, liderul formatiei, Tudor Chirila a anuntat vineri ca trei dintre cei cinci membri ai trupei au decis sa paraseasca echipa, motivand cu implicarea in proiecte muzicale individuale.
×
Subiecte în articol: observator