x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sute de ONG-uri, aliate pentru apărarea Legii antifumat

Sute de ONG-uri, aliate pentru apărarea Legii antifumat

de Monica Cosac    |    19 Sep 2017   •   13:15
Sute de ONG-uri, aliate pentru apărarea Legii antifumat

În contextul în care principalele cauze de deces din România sunt bolile cauzate sau agravate de fumat, peste 350 de ONG-uri au transmis, ieri, o scrisoare deschisă către Camera Deputaţilor, în încercarea de a stopa demersurile unor parlamentari de a modifica legea antifumat. În actuala formă, care interzice fumatul în spațiile publice închise, actul normativ este considerat de semnatarii scrisorii drept „cea mai bună lege cu impact direct asupra sănătății publice adoptată în ultimii ani în România”.

„Pentru sănătatea românilor şi a generaţiilor viitoare, stopaţi obsesia cu iz comercial a unor parlamentari români legată de forma curentă a legii de interzicere a fumatului în spaţiile publice închise (Legea 15/2016). Cele peste 350 de organizaţii non-guvernamentale membre ale Iniţiativei 2035 - Prima Generaţie Fără Tutun a României (medicale, academice, de protejare a drepturilor copiilor şi tinerilor) solicităm parlamentarilor români, la începutul unei noi sesiuni parlamentare, continuarea demersurilor având obiectivul ambiţios, dar realizabil, al primei generaţii de copii ai României eliberaţi de dependenţa de tutun. (…) Credinţa noastră continuă să fie aceea că demersurile de sănătate publică trebuie să fie preocupări comune întregii clase politice şi că societatea civilă poate contribui în parteneriate eficiente la îndeplinirea acestor obiective, spre beneficiul întregii comunităţi”, se arată în scrisoarea deschisă adresată Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților.

Cele 350 de organizaţii neguvernamentale atrag atenţia că, la aproape doi ani de la adoptarea legii şi la peste un an de la intrarea acesteia în vigoare, se asistă la „o nouă încercare de a ciunti” actul normativ. De asemenea, subliniază faptul că  niciunul dintre argumentele invocate de cei care încearcă să „relaxeze” legea antifumat nu este bazat pe recomandări, practici sau obligaţii internaţionale şi naţionale ale României, ci exclusiv pe „interese de natură personală sau comercială ale industriei tutunului sau comercianţilor de tutun din România”.

Mai mult, semnatarii scrisorii reamintesc deputaţilor că, în ciuda lobby-ului agresiv al companiilor din industria tutunului, adoptarea acestei legi - ale cărei măsuri au efecte pozitive dovedite în multe țări ale lumii - a fost apreciată de către Comisia Europeană, iar România a fost premiată de forurile europene pentru aceste eforturi.

 „Vă solicităm să respingeți ferm și fără echivoc astfel de încercări repetate de subminare a celei mai bune legi cu impact direct asupra sănătății publice adoptată în ultimii ani în România. Vă solicităm să vă delimitați ferm de influențe comerciale cu impact letal asupra sănătății generațiilor viitoare și să contribuiți direct la respectarea angajamentelor legale și internaționale ale României în acest domeniu”, cere Iniţiativa 2035 - Prima Generaţie Fără Tutun a României, precizând că sănătatea românilor nu poate fi subiect de ecuație economică sau de negociere de nici un fel.

 

Principalele cauze de deces din România sunt reprezentate de boli cauzate sau agravate de fumat: bolile cardiovasculare (60% dintre decesele anuale, față de 48% - media Comunității Europene), bolile respiratorii cronice (fumatul este responsabil de peste 80% din cazurile de bronhopneumopatie obstructivă cronică – BPOC) şi cancerul (la bărbaţi, cel mai frecvent cancer este cel pulmonar, iar la femei acest tip de boală oncologică este în continuă creştere).

 

Deşi a trecut doar un an de la adoptare, efectele legii antifumat deja se văd: datele Ministerul Sănătății arată o scădere a numărului de internări pentru astm bronșic și infarct.

×