x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Telefoanele publice dispar prin vandalizare

Telefoanele publice dispar prin vandalizare

de Dan Radu    |    20 Sep 2016   •   11:50
Telefoanele publice dispar prin vandalizare
Sursa foto: DIANA OROS

Devenite aproape inutile ca urmare a dezvoltării tehnologiei telefoniei mobile, telefoanele publice sunt pe cale să dispară din România, în special din cauza vandalizării. Prezente în continuare în locurile cu trafic intens din marile oraşe sau în apropiere de instituţiile de stat din mediul rural, posturile de telefonie publică au ajuns o bătaie de cap pentru compania care le are în întreţinere, costurile menţinerii acestora fiind deja mai mari decât veniturile pe care le generează. Acum mai există aproximativ un telefon public la 20.000 de locuitori.

Telefoanele publice au fost preluate de grupul de companii Telekom România, după dizolvarea Romtelecom, care le avusese în gestiune. Dacă în 2012 în România mai existau 15.000 de posturi telefonice publice, în prezent mai funcţionează doar 1.000 de astfel de posturi. Potrivit Telekom, dispariţia accelerată a telefoanelor publice are drept principală cauză actele de vandalism. "Telekom asigură întreţinerea cabinelor telefonice, dar, din păcate, ritmul în care se produc vandalizări, distrugeri, deteriorari de către persoane neidentificate depăşeşte ritmul în care se pot executa reparaţiile necesare. Ca urmare a distrugerii repetate a unora dintre aceste aparate, cel mai adesea, costurile de întreţinere depăşesc veniturile generate", declară reprezentanţii companiei. Potrivit acestora, numărul cartelelor vândute anual se rezumă la "câteva mii". "Numărul de vânzări de cartele pentru telefoanele publice a scăzut dramatic, în conformitate cu obiceiurile de consum ale utilizatorilor, însă în continuare, sunt folosite în anumite circumstanţe. Traficul cel mai mare se înregistrează în zone cu trafic intens precum gările, spitalele sau chiar penitenciarele. De asemenea, Telekom menţine active telefoanele amplasate în incinta a diverse instituţii şi obiective de interes public, ca, de exemplu, diverse primării din localităţi rurale", mai spun reprezentanţii companiei.

În momentul de faţă se desfăşoară o acţiune de dezafectare de pe domeniul public a cabinelor telefonice care nu mai corespund parametrilor optimi de funcţionare

Telefoanele publice, devenite rarităţi tehnologice

×