x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Teodor Baconschi: România nu este de acord cu expulzările colective şi pe criterii etnice

Teodor Baconschi: România nu este de acord cu expulzările colective şi pe criterii etnice

18 Aug 2010   •   00:00

Ministrul Teodor Baconschi a declarat, marţi,după anunţul Parisului privind expulzarea romilor, că dacă repatrierile încalcă normele UE de liberă circulaţie, atunci intenţia autorităţilor franceze "nu rezonează cu deschiderea promovată prin parteneriatul strategic bilateral".



Ministrul roman a apreciat,că stigmatizarea unor categorii de populaţie, în masă şi pe criterii entice, este "o abordare care încalca dispoziţiile Directivei 38/2004 cu privire la libera circulaţie şi şedere a cetăţenilor europeni pe teritoriul european", notează Mediafax.

Teodor Baconschi a spus că România îşi menţine poziţia exprimată anterior, de a respinge ferm stigmatizarea unor categorii de populaţie pe criterii etnice. Ministrul a adăugat că a exprimat deja această poziţie în cadrul Consiliului Afaceri Generale, la Bruxelles, la 26 iulie.

El a spus că autorităţile de la Bucureşti sunt conştiente că "trebuie să facă mai mult pentru incluziunea socială a romilor" şi a menţionat că există eforturi concrete în acest sens dar, a apreciat că trebuie recurs la politici care să genereze deschidere nu atitudini xenofobe.

Ministrul a adăugat totodată că "nu febrilitatea populistă" ci "conlucrarea onestă" reprezintă soluţia potrivită.

Baconschi a anunţat că, la 30 august secretarii de stat Valentin Mocanu şi Dan Valentin Fătuloiu vor efectua o vizită la Paris scopul fiind propunerea unui set de măsuri comune care să răspundă nevoilor comunităţii rome.

"Suntem convinşi că, dacă se conlucrează şi dacă nu vor exista contagiuni artificiale cu subiecte precum accesarea fondurilor europene, aderarea la Spaţiul Schengen sau Mecanismul de Cooperare şi Verificare atunci există premise pentru depăşirea situaţiei", a spus ministrul de Externe.

Primele expulzări ale romilor aflaţi ilegal în Franţa către ţările lor de origine, România şi Bulgaria, vor avea loc joi, a anunţat marţi ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, citat de AFP.

În acest context, politica de securitate a preşedintelui Nicolas Sarkozy suscită atât neliniştea stângii, cât şi a dreptei.

Ministrul, aflat în vizită la Toulon (sud-est), a precizat că 51 de tabere instalate ilegal au fost demolate în această vară în Franţa.

"În total sunt 700 de romi care vor fi trimişi în ţările lor până la sfârşitul lunii", cu avionul, a afirmat el, precizând că primele zboruri vor avea loc la 19 şi 26 august, iar un al treilea este prevăzut pentru "sfârşitul lui septembrie", a spus ministrul.

×
Subiecte în articol: observator