x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tragedia de la Giuleşti: Dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă

Tragedia de la Giuleşti: Dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă

de Violeta Fotache    |    18 Aug 2010   •   00:00
Tragedia de la Giuleşti: Dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Procurorii au început urmărirea pe­nală în rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă, în cazul tragediei petrecute luni la Maternitatea Giuleşti, urmând să fie identificate şi persoanele care se fac vinovate de comiterea acestor in­fracţiuni, ne-a declarat procurorul Ma­rius Iacob, şeful Secţiei de Ur­mărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului instanţei supreme.

Rea­min­tim că dosarul a fost deschis ini­ţial la Parchetul de pe lângă Ju­de­că­toria Sectorului 6, însă cazul a fost preluat de secţia condusă de pro­cu­rorul Marius Iacob. Mai mulţi angajaţi ai Maternităţii Giuleşti au fost audiaţi. Nu însă şi asistenta responsabilă de salonul de Terapie Intensivă la momentul producerii accidentului. „Aceasta se află în stare de şoc." De remarcat faptul că, potri­vit sursei citate, incendiul a izbucnit în interiorul salonului de Terapie Intensivă, aparatura medicală fiind arsă. În aceste condiţii, asistenta me­dicală ar putea fi un martor foarte important pentru lămurirea împrejurărilor accidentului sau, dimpotrivă, ar putea fi unul dintre cei care vor fi urmăriţi penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.

Deocamdată, ieri au fost chemaţi la audieri la Poliţia Capitalei 15 angajaţi din personalul medical şi tehnic al Maternităţii Giuleşti, de caz ocupându-se Serviciul Omo­ruri al Poliţiei Capitalei, potri­vit procurorului Marius Iacob. S-a dispus necropsia în cazul celor trei bebeluşi decedaţi la Maternitatea Giuleşti, dar şi în cazul nou-născutului care a murit ieri dimineaţă la Spitalul „Grigore Alexandrescu", aceasta din urmă urmând a fi efectuată miercuri.

În cazul celor trei bebeluşi morţi luni, în urma exploziei de la Maternitatea Giuleşti, medicii legişti au stabilit că unul dintre copii a fost intoxi­cat cu funingine, iar ceilalţi doi au murit din cauza lipsei de oxigen, fiind vorba despre intoxicaţie acută cardiacă.

După brambureala actelor arse şi a distrugerii „brăţărilor" de identitate a bebeluşilor, pentru a afla exact cine al cui copil este, au fost recoltate probe pentru stabilirea profilului ADN, atât de la copii, cât şi de la părinţi. „Marţi noaptea vor fi procesate, iar miercuri vor fi comunicate rezultatele finale, în primul rând familiilor victimelor. În câteva zile ar trebui să fie finalizate şi concluziile specialiştilor privind cauzele tragediei de la Maternitatea Giuleşti", ne-a spus procurorul Marius Iacob.


De la Ministerul Sănătăţii, vorbe şi laude
Anchete, vorbe şi laude. Şi nici o de­mi­sie. Aceasta este esenţa dec­la­ra­ţiilor făcute ieri de autorităţi în ceea ce priveşte tragedia care a avut loc luni seară la Maternitatea „Panait Sârbu" Giuleşti.
„Bucureştiul e pregătit pentru situaţii de acest gen. Am dovedit că suntem în stare să ne descurcăm. Pu­tem să ne facem datoria. A fost o co­la­borare excelentă între medicii ma­ter­nităţilor, SMURD, ISU, Primăria şi Prefectura Capitalei." Dacă cineva ar fi ascultat doar aceste declaraţii, probabil că şi-ar fi imaginat că in­cen­diul de la Maternitatea „Panait Sârbu" a fost un foc de paie. A fost de fapt „una dintre cele mai negre tra­ge­dii din sistemul sanitar", după cum a declarat ministrul Cseke Attila, în care şi-au pierdut viaţa patru copii şi alţi opt au fost internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Gri­gore Alexandrescu". De asemenea, 114 persoane (53 de nou-născuţi şi 61 de paciente) au fost transferate la alte spitale şi maternităţi.
În ciuda acestor consecinţe „negre", autorităţile se ascund în spatele aceluiaşi tip de declaraţii. „E o anchetă în desfăşurare. Nu putem să ne pronunţăm deocamdată. Nu ştim cauza incendiului. Nu putem spune că e vina sistemului sanitar."
Medicul Bogdan Marinescu, managerul unităţii medicale în care s-a produs tragedia, a afirmat că se confruntă cu o lipsă de personal. „Avem un deficit de 34 de posturi vacante (medici şi asistenţi). De asemenea, toţi medicii de la secţia ATI, în care s-a declanşat incendiul, sunt din afara spitalului. Secţia de nou-născuţi „se laudă" şi ea cu un „minus" de şapte asistente.
Maternitatea va rămâne închisă până după finalizarea cercetărilor. „Vom discuta cu ministrul. Poate reuşim să reluăm activitatea la ambulatoriul maternităţii, care este separat", a mai declarat doctorul Marinescu. „Se va face o anchetă internă, după care vom lua măsurile admi­nistrative care se impun. Dacă este cazul şi se consideră că şi eu sunt de vină, îmi voi da şi eu demisia", a mai spus Bogdan Marinescu.
În ceea ce priveşte situaţia celor opt pacienţi transferaţi la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu", medicul Radu Bălănescu, director medical, a precizat că şase sunt în stare stabilă, doi sunt intubaţi (unul fiind în stare extrem de gravă). Pentru identificarea clară a copiilor decedaţi vor fi efectuate analize ADN. De asemenea, mamele celor patru decedaţi sunt acum sub îngriire medicală şi pshilogică pentru a depăşi trauma.
   • Magda Colgiu


Antena 3 şi Observator iniţiază campania „Lacrimi pentru îngeri"

Jurnaliştii de la Antena3 şi Observator Antena 1 declanşează campania „Lacrimi pentru îngeri" prin care solicită Guvernului României instituirea doliului naţional în memoria copiilor care au murit în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti. Campania cere doliu pentru întregul sistem sanitar românesc şi doliu naţional pentru toate victimele nevinovate ale spitalelor din România.

Astăzi, 18 august, jurnaliştii Antena 3 şi Observator vor de­pune flori şi vor aprinde lumânări la Maternitatea Giuleşti şi îi invită pe toţi românii să li se alăture. De asemenea, tot azi, la ora 22:00, îi invităm pe românii din toată ţara care vor să se implice în această campanie să stingă luminile în semn de solidaritate. Telespectatorii sunt invitaţi să se alăture campaniei „Lacrimi pentru îngeri" exprimându-şi opiniile în scris la adresa de mail.


Ajutor de la Guvern
Premierul Emil Boc a declarat ieri că părinţii copiilor decedaţi în in­cen­diul de la Maternitatea Giu­leşti vor primi ajutoare de ur­gen­ţă din partea statului. El a arătat totodată că la acest moment nu se pune problema ca pentru acest accident să fie decretată zi de doliu naţional. Premierul a afirmat că a fost şocat de acest accident şi că reforma iniţiată de Guvern urmăreşte tocmai utilizarea eficientă a banilor publici inclusiv în sistemul medical.


Nenorocirea de la Călăraşi din 1987: Opt copii morţi de la explozia unui calorifer
O dramă de proporţii s-a petrecut în anul 1987 la Călăraşi. La secţia de Distrofici a Spitalului Judeţean Călăraşi au murit opt copii internaţi, ca urmare a exploziei unui calorifer electric cu ulei. Era o noapte friguroasă şi în spital, ca şi în tot oraşul, căldura era dată pe sponci. Pentru a nu se îmbolnăvi micuţii, se utilizau calorifere electrice, deşi chiar folosirea lor era restricţionată pentru a economisi energia. Caloriferul a fost totuşi băgat în priză, dar asistenta din tura de noapte a plecat din secţie. Nenorocirea i-a surprins pe copii în somn. Unii au murit intoxicaţi cu fum, alţii din cauza arsurilor. Ancheta a dus la stabilirea vinovaţilor. Asistenta-şefă, două asistente şi mecanicul spitalului au făcut puşcărie. Directorul spitalului şi cel al secţiei au fost destituiţi. Despre această dramă, presa vremii a fost obli­gată să tacă. Doar un comunicat a anunţat evenimentul şi un altul a prezentat succint rezultatul anchetei.
 
  • Dan Constantin

×
Subiecte în articol: observator