x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Transparency International: 2005 - Esec anticoruptie

Transparency International: 2005 - Esec anticoruptie

de Violeta Fotache    |    10 Dec 2005   •   00:00

De Ziua Internationala a luptei impotriva coruptiei, ieri, 9 decembrie, Organizatia Transparency International a dat publicitatii un raport, potrivit caruia Romania face parte din cele 60 de tari in care coruptia este perceputa drept generalizata.

Anul 2005 a reprezentat un esec in privinta combaterii coruptiei, in ciuda mesajelor publice prin care oamenii politici si de afaceri s-au angajat sa nu mai incurajeze darea si luarea de mita, traficul de influenta, nepotismul sau acordarea de contracte importante fara licitatie, se arata in raport.

CRITICI. Reorganizarea Parchetului Anticoruptie in nou infiintatul Departament National Anticoruptie (DNA), fara ca independenta institutiei sa fi fost asigurata si garantata, este o critica importanta formulata de Transparency International.

Organizatia recomanda protejarea DNA impotriva oricarei influente din partea Executivului. Seful procurorilor anticoruptie, Daniel Morar, contesta insa criticile aduse, prin purtatorul sau de cuvant, Livia Saplacan: "Reorganizarea PNA-DNA nu a afectat in nici un fel independenta institutiei. DNA este o structura cu personalitate juridica proprie in cadrul Parchetului General, iar procurorul general nu are acces la dosarele instrumentate de DNA".

×
Subiecte în articol: observator