Este pentru a doua oară în istoria manifestărilor Uniunii când manifestarea are loc în afara capitalei, după Sibiu (în 2007)
Eveniment important al teatrului românesc, GALA PREMIILOR UNITER, ediţia a XXI-a, se va desfăşura în această seară în capitala Moldovei şi a culturii române. Manifestarea este găzduită de Sala Mare a Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri”, de curând modernizată şi va fi transmis de mai multe televiziuni şi mijloace media. Prin contribuţia pe care şi-a adus-o la organizarea Galei, Iaşiul face un pas important pentru susţinerea candidaturii sale la titlul de capitală culturală europeană. A spus-o chiar Ion Caramitru, prezent încă de duminică în oraşul urmelor lui Eminescu, al Teiului vestit, al primului teatru evreiesc din lume, la Pomul Verde, unde pentru prima dată s-a ţinut o reprezentaţie în limba idiş. “Ce se va întâmpla în această seară este rodul unei colaborări deschise între UNITER şi Consiliul Judeţean Iaşi, prin preşedintele său, domnul Cristian Adomniţei. Este şi dorinţa mea de a propulsa Iaşiul ca viitoare capitală Europeană. Merită cu prisosinţă, punând în balanţă ceea ce oferă Iaşiul culturii române, europene şi chiar universale”, a spus Ion Caramitru.
Purcărete nu va fi prezent, fiind la Buenos Aires. Tudor Gheorghe, premiul special pentru o viaţă dedicată poeziei autentice
Numeroşi invitaţi din lumea teatrului românesc sunt aşteptaţi să participe la eveniment, între aceştia 40 de artişti îşi aşteaptă trofeele. Dintre personalităţile culturale de marcă ce vor participa amintim: actorii Ilinca Tomoroveanu, Dorina Lazăr, George Mihăiţă, criticii de teatru Mircea Morariu, Alice Georgescu şi Ion Parhon. Din păcate, nu a putut să ajungă regizorul Silviu Purcărete, care ar fi putut primi premiul pentru cel mai bun spectacol (regie) în acest moment maestrul aflându-se la Buenos Aires pentru onorarea unui contract (aşa cum a anunţat chiar Caramitru), precum şi talentatul scenograf Dragoş Buhagiar. O notă distinctă o va da premierea maestrului Tudor Gheorghe, care va primi “Premiul special pentru o viaţă dedicată poeziei autentice”. Organizatorii au punctat faptul că prin organizarea Galei în afara capitalei, costurile s-au dublat, dar organizarea a fost posibilă datorită contribuţiei aduse de Consiliul Judeţean Iaşi. “Fără ajutorul forurilor judeţene locale, a Ministerului Culturii, nu am fi reuşit să o organizăm”, a spus Caramitru.
“Pino” şi George Mihăiţă s-au împuns puţin ca la teatru
La momentul festiv de înaintea Galei a fost prezent, pe lângă Caramitru şi preşedintele CJ Iaşi Adomniţei şi actorul George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti. “Eu sunt obligat să susţin această gală, mai ales că am fost premiat nu demult în cadrul unei astfel de seri”. Mihăiţă nu s-a putut abţine să nu lanseze un mic reproş la adresa acelei “găşti mici care vine să vadă “Revizorul” după un an…Mă simt totuşi împlinit că sunt prezent cu această ocazie în capitala Moldovei”, a mai spus Mihăiţă. La care “Pino” Caramitru a răspuns cu o contră scurtă, însă fară ecou. Iarăşi ca o premieră remarcăm prezenţa la Gală a Principelui Nicolae, aşteptat cu drag de ieşeni, mai ales că acesta a mai fost prezent nu demult în oraşul Veronicăi Micle şi al Bojdeucii lui Creangă, pe atunci însoţit de Principele Radu. Înainte să savuraţi evenimentul televizat începând de la ora 21.00, în această seară, vă facem cunoscute şi câteva dintre nominalizările pentru Gala Premiilor Uniter: pentru întreaga activitate - actorii Matei Alexandru, Leni Pinţea Homeag şi regizorul Alexandru Colpacci, pentru scenografie Axenti Marfa, premiul special pentru muzică de teatru Tibor Cari. Iată şi alte câteva nominalizări: debut – Vlad Bârzanu, Rareş Florin Stoica, Silvia Torok. Cea mai bună scenografie: Dragoş Buhagiar, Adrian Damian, Helmut Sturmer; cel mai bun actor: George Costin, Lari Georgescu, Nicu Mihoc; cea mai bună actriţă - Emilia Dobrin, Tania Popa, Imola Kazdi; cea mai bună regie: Silviu Purcarete, Alexandru Dabija, Radu Afrim; cel mai bun spectacol – “Călătoriile lui Gulliver”, după Jonathan Swift (teatrul din Sibiu), “D’ale noastre”, de Gigi Căciuleanu (TNB) şi “Platonov” de Cehov (Sibiu). Celelalte le lăsăm ca surpriză să le descoperiţi dvs. “Juriul format exclusiv din critici de specialitate, va delibera în ajunul spectacolului, vor fi închişi într-una din sălile Teatrului, va fi un vot secret, toată lumea spune că eu dau premiile. Eu aflu de cei premiaţi în momentul în care primesc plicul”, a spus Caramitru. Aducându-şi aminte de acuzaţiile care i s-au adus de-a lungul timpului în special din partea omului de teatru Victor Ion Frunză, marele actor a adăugat: “eu sunt fericit atunci când UNITER-ul este atacat la baionetă…”, a mai spus Caramitru.