x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încă un accident de weekend pe munte, în Bucegi

Încă un accident de weekend pe munte, în Bucegi

de Diana Scarlat    |    29 Aug 2015   •   18:30
Încă un accident de weekend pe munte, în Bucegi

Un turist s-a rănit astăzi, în timp ce se afla pe un traseu din Masivul Bucegi, şi a cerut ajutorul Serviciului Salvamont. Astfel de accidente sunt foarte frecvente, în special în weekend, din cauza lipsei de pregătire a celor care urcă pe munte.

Sâmbăta trecută, un turist german care s-a rănit în timpul unei expediții în Masivul Făgăraș a fost salvat în urma intervenției jandarmilor montani și a salvamontiștilor.

Citește și Intervenție a jandarmilor montani și a salvamontiștilor, pentru salvarea unui german rănit

Turistul german a fost găsit după aproape patru ore de la declanșarea acțiunii de salvare și a fost transportat până în zona Piscu Negru, de unde a fost preluat de o mașină și dus la refugiul Salvamont de la Cota 2000.

“Cele mai multe accidente sunt din cauza lipsei echipamentului adecvat, mai ales încălţăminte. Se apelează Serviciul Salvamont pentru luxaţii sau fracturi, cele mai frecvente accidente, înregistrate în special în weekend”, explică Raed Arafat, secretar de stat MAI.

În perioada 2012-2015, 3.499 de persoane au fost salvate din situaţii de risc, în urma a executării a peste 2000 de acţiuni de salvare de către jandarmii montani.

“Peste 45.000 de persoane aflate în staţiunile montane au primit sprijin din partea jandarmilor montani, acestea fiind informate şi îndrumate cu privire la cu privire la obiectivele turistice, pericolele la care se pot expune, starea pârtiilor de schi, gradul de dificultate al traseelor, a zonelor predispuse producerii avalanşelor, echiparea necesară pentru parcurgerea unor trasee etc. Totodată, în ultimii trei ani, jandarmii montani au constatat 812 infracţiuni cu 847 infractori identificaţi, au depistat 35 de urmăriţi general şi au aplicat 7.736 de sancţiuni contravenţionale, pentru fapte comise pe raza staţiunilor turistice sau a traseelor montane. Valoarea bunurilor confiscate se ridică la suma de 265.242 lei”, precizează Jandarmeria Montană, pentru Jurnalul Naţional.

Pe 9 august, salvatorii montani au recuperat, în noaptea de duminică spre luni, şase turişti care au rămas blocaţi pe traseul Jepii Mici, în timp ce coborau spre staţiunea Buşteni. Unul dintre ei avea crampe musculare, iar altul suferise o entorsă. Salvamontiştii i-au coborât pe cei şase până în staţiunea Buşteni. Tot duminică, 9 august, salvatorii montani din Buşteni au fost solicitaţi să intervină în sprijinul unei familii cu patru copii, care a urcat pe platoul Bucegi. Turiştii au plecat către platou târziu şi i-a prins noaptea, astfel încât nu au mai putut să ajungă până la Piatra Arsă, acolo unde îşi lăsaseră maşina.

Cei care pleacă într-o drumeţie pe munte ar trebui să folosească echipament adecvat şi să îşi cunoască foarte bine rezistenţa la efort, pentru a evita accidentele. Pentru a se asigura că traseul este deschis, trebuie să apeleze mai întâi Serviciul Salvamont, la numărul 0725 – 82.66.68 (0-SALVAMONT), unde pot să se intereseze de condiţiile traseelor pe care vor să meargă. Este preferabil ca turiştii să meargă în grupuri, pentru a primi imediat ajutor, în caz de accident.

Cei care au nevoie de ajutor pot solicita sprijinul Serviciului Salvamont şi al jandarmilor montani, apelând non-stop numărul unic de urgenţă, 112!

×
Subiecte în articol: turist masivul bucegi grav ranit traseu