x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ultima zi de dragoste, întâia zi de referendum

Ultima zi de dragoste, întâia zi de referendum

de Luiza Moldovan    |    27 Iul 2012   •   18:13
Ultima zi de dragoste, întâia zi de referendum

Pe Comanita e veselie de parca-i luni. Se munceste pe rupte. Base e la serviciu. Buldozere, ziaristi, soferi, camionagii, jandarmi, protestatari. Chiar si privitorii parca privesc mai intens! Uau! Asa ceva nu mi-a mai fost dat sa-ntalnesc pe Comanita de cand trec io pe-aici. Protestatarul-sef, Cezar Avramuta, barbosul cu ie si cu steag romanesc, ala de-i sta in gat lu’ Base, isi suspendase azi-dimineata o pereche de papuci pe dupa gat. Sunt papuci d-aia pufosi, de iarna, au nationalitatea chinezeasca si sunt asa un fel de roz. E, cand a venit Suspendatu’, i-i i-a fluturat asa, pe sub nas, (ca, adica, vezi bine, ii da papucii), iar Suspendatu’ cica "hai, ma, hai, hai'.

Pai, da, hai! Hai la referendum! Hai la revedere, zic io de colo, cu simtul umorului pe mine cat casa. Cezar Avramuta are piciorul in ghips, pentru ca jandarmii. Sta in masina lui si citeste Eckhart Tolle, "Puterea prezentului', pe care o numeste, fara drept de apel, "cartea momentului'. Imi citeste si mie din domnul Tolle, care a descoperit si dumnealui ca linistea vine din interior. Pai bine, bai, domnu’ Tolle, pentru asta era necesar sa scrii o carte? Avramuta zice ca neaparat s-o citesc. Am s-o citesc dac-o sa-mi cada prin mana, dar de cautat asa, cu de-a sila, n-am de gand s-o. Il iubesc pe Avramuta pentru ca e entuziast si crede, crede, crede mult in puterea personala a omului, o chestie care noua, omizilor taratoare, ne scapa printre degete ca apa.

Un jandarm se tot invarte pe langa masina lui Avramuta. Da’ ce-ai, dom’le, nu putem si noi sa vorbim fara sa te-nvarti tu p-aici? Pe el scrie "negociator'. Zice ca e el de serviciu si d-aia. "De serviciu la democratie', face Avramuta de colo, care i-a dat si jandarmului carti sa citeasca. Carti de comunicare.

In capul strazii Comanita, era un afis electoral cu pensionarul Constantin care zicea ca se duce sa voteze pentru ca i-a luat pensia. Daca acum doua zile niste luptatori pentru democratie aruncasera cu vopsea alba pe , acuma afisul a disparut de tot. Adica sa stim o treaba, deci da? Chestia cu vopseaua siroaie nu prea era cusera, mai bine, au zis, ia s-o scoatem noi de tot, ceea ce au si facut. Adevarul e ca un asemenea afis pe strada lu’ Base era tare nelalocul lui. Cum era sa dea mereu Base cu ochii de propriul lui adevar? Pai ce, isi mai gasea pe urma linistea interioara?!?

Toata spuma ziaristilor (sau cum ii zice la expresia aia) e in Comanita. Inainte sa intre in direct, ziaristele isi aranjeaza gulerele la bluzita. Cand le vezi la televizor, zici ca cine-stie-ce au pe ele, da’ de fapt, au niste bluzite simpatice plus blugi. Se pregatesc pancartele, sa fie la indemana pentru cand o iesi Suspendatu’. "Dottore, dottore...', nu mai stiu cum. Protestatarii se aseaza sub umbrela, asteptand sa treaca timpul.

Putin mai departe de Centrul de Lupta pentru Democratie din Comanita, in Otopeni, umbla aiurea pe strada niste luptatori imbracati in tricouri reprezentand o inghetata la cornet. Cel putin asa pare de la departare. De aproape, inghetata de pe tricou se transforma intr-o flacara, asa incat orice tampit intelege, chiar daca dintr-a doua, ca e vorba de flacara democratiei.

Bai, stafful de campanie, trebuia sa mai umblati putin la facara aia, ca, sincer, seamana cu o inghetata la cornet! In rest, Base, te iubim, ca ca tine nu gasim!

×