x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Un nou SCANDAL alimentar. Condimente și mirodenii FALSE in supermarket

Un nou SCANDAL alimentar. Condimente și mirodenii FALSE in supermarket

de Larisa Eremia    |    24 Iul 2015   •   07:45
Un nou SCANDAL alimentar. Condimente și mirodenii FALSE in supermarket
Sursa foto: angelsimon/Getty Images/iStockphoto

Cei care achiziționează condimente și ierburi uscate din marile magazine, ar putea, de fapt să cumpere ingrediente cu totul diferite, conform medicilor și cercetătorilor. Înlocuitorii sunt, bineînțeles, variante mult mai ieftine si pot provoca alergii.

Potrivit independent.co.uk, profesorul Chris Elliot, directorul Institului Global pentru Securitate Alimentară de la Universitatea Queen din Belfast a prezentat rezultatele unui studiu pe care l-a coordonat. Astfel, aproximativ un sfert din cantitatea de oregano vândută în Regatul Unit este „falsificată”. În opinia acestuia, situația este similară si în cazul altor mirodenii.

Recipientele cu oregano analizate conțineau mari cantități de frunze de maslin sau mirt, care arată aproape identic, dar care în mod evident sunt mult mai ieftine. Studiul condus de profesorul Elliot a relevat că în anumite cazuri, 70% din produs era constituit din ingrediente care nu erau menționate pe etichetă.

Același cercetător subliniază necesitatea multiplelor controale „pentru a evita riscul la care se supun consumatorii cumpărând produse contaminate”. Mai mult decât atât, el atrage atenția asupra potențialilor alergeni care se pot ascunde în condimente, fără a fi menționați pe ambalaje.

Chimen cu gust de arahide

Situația nu este una singulară, existând un precedent la începutul anului. În scandalul izbucnit în luna februarie, s-a semnalat că două condimente erau falsificate și reprezentau un pericol în Marea Britanie. În loturile de paprika, condiment atât de popular în lume, s-au descoperit urme de proteine de migdale. Chimenul a fost înlocuit de arahide sau alune, care au preț net inferior. Problema a fost atât de mediatizată pentru că în Marea Britanie aproximativ 500,000 de oameni suferă de alergii la oleaginoase.

Și în România a existat un caz similar care a intrat în atenția presei la sfârșitul anului 2013, când un grup de persoane a pus bazele unei fabrici în care se falsificau condimente. În cazul acesta, au existat și alte implicații, deoarece amestecul de aditivi, coloranți și sare putea periclita sănătatea oamenilor.

Conform Pro TV, indivizii care dețineau „afacerea” din comuna Glina făceau copii după ambalajul unui produs popular pe piață, folosindu-se ulterior de identitatea companiei respective pentru a plasa marfa în magazinele din județul Ilfov. După primele reclamații ale consumatorilor, producătorul condimentului respectiv a sesizat autoritățile.
 

×
Subiecte în articol: oregano