x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Washington Post, cu ochii pe Viktor Orban

Washington Post, cu ochii pe Viktor Orban

07 Aug 2014   •   17:16
Washington Post, cu ochii pe Viktor Orban
Sursa foto: Patrick Seeger/picture alliance / dpa

Cotidianul american Washington Post publică o analiză pe marginea declaraţiilor făcute în România, la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad (Tusvanyos), de către premierul ungar Viktor Orban, potrivit căruia sistemele liberale din Occident sunt epuizate şi este nevoie de un nou model, „non-liberal”, bazat pe muncă. El a oferit ca exemple de succes Rusia, China sau Turcia, adaugă jurnalistul de la Washington Post, care, în finalul articolului, aruncă un comentariu acid la adresa Uniunii Europene. „Dacă Europa nu poate apăra democraţia din interiorul graniţelor sale, care este scopul său, mai exact?”, se întreabă autorul, lansând, totodată, o temă de reflecţie.

Discursul lui Orban din România a mai atras atenţia şi altor organe media internaţionale, CNN şi The Moscow Times apreciind că premierul ungar adoptă modelul „putinist”. „În timp ce Europa urmăreşte şi se mişcă cu atenţie împotriva regimului din ce în ce mai autoritar al lui Vladimir Putin, ar putea să arunce un ochi şi asupra cuiva din interiorul său”, scrie Harold Meyerson, autorul comentariului.

„Ungaria, membru cu toate drepturile şi privilegiile, al Uniunii Europene – a declarat Rusia lui Putin ca fiind un model politic mai atractiv decât democraţiile liberale din Occident”, scrie autorul. „Dovezi ale non-liberalismului lui Orban există destule. De când a preluat Puterea, în 2010, a redus independenţa justiţiei şi a lovit în independenţa presei. La fel ca Putin, Orban promovează un naţionalism care pretinde că-i reprezintă pe toţi compatrioţii săi, indiferent unde s-ar afla (discursul lui Orban era în faţa unei audienţe maghiare din România), mai ales pe cei creştini. Cum rămâne cu non-creştinii este o întrebare bună, mai ales că Ungaria are o tradiţie bogată a antisemitismului care continuă şi în prezent", mai scrie Harol Meyerson. (M.C)

×