x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Zeci de persoane i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai la Palatul Regal

Zeci de persoane i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai la Palatul Regal

06 Dec 2017   •   14:59
Zeci de persoane i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai la Palatul Regal

Zeci de persoane i-au adus, miercuri, un omagiu Regelui Mihai, depunând flori şi aprinzând candele şi lumânări la Palatul Regal. 

De asemenea, cei care au venit la Palatul Regal, unde se află în prezent Muzeul Naţional de Artă, au putut semna în Cartea de condoleanţe deschisă în memoria fostului suveran. 

Printre cei care i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai s-a aflat şi Dinu Zamfirescu, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). 

"Regele Mihai a reprezentat pentru mine simbolul acestei ţări în exil, în primul rând că acolo ne-am cunoscut şi acolo mai mulţi ne-am văzut în exil şi în tot felul de împrejurări pe care le-am creat pentru a-l aduce în mijlocul românilor de acolo. E şi o pierdere personală, dar o mare pierdere pentru ţară", a declarat pentru AGERPRES Dinu Zamfirescu. 

Pentru cei care au venit miercuri la Palatul Regal, Regele Mihai a reprezentat ''un ideal de moralitate, de cinste", "o somitate a lumii", care a iubit România. 

"A fost cel care a iubit România dincolo de faptul că a fost renegat. Nu cred că sunt cuvinte pe care le pot spune în acest moment. (...) Din păcate, nu mai avem oameni ca şi el, care să ne conducă", a afirmat o femeie, venită să aducă un omagiu fostului suveran. 

O altă persoană a arătat că Regele Mihai a fost "o somitate a lumii". "Un om deosebit. A fost o perioadă în care părinţii mei au avut pe cine să respecte. Noi nu avem pe cine", a adăugat aceasta. 

"O persoană pe care am cunoscut-o foarte bine după '89. (...) Poate altfel ar fi fost mersul nostru, al istoriei şi al ţării noastre, dacă ar fi putut să vină în ţară", a arătat o doamnă, care a spus că s-a născut în 1944. 

Cei care au venit la Palatul Regal au depus pe gardul din faţa clădirii şi un drapel cu însemnele Familiei Regale, un portret al Regelui Mihai şi o pancartă cu unul dintre mesajele Majestăţii Sale - "Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară luată cu împrumut de la copiii noştri". 

Regele Mihai I, fostul suveran al României, a murit marţi la vârsta de 96 de ani la reşedinţa sa din Elveţia. 

×