Directia de Sanatate Publica Vaslui a declansat, vineri, o ancheta epidemiologica in localitatea Gherghesti, dupa ce 46 de persoane, printre care si doi copii cu varsta de sub un an, au ajuns la spital in urma consumului de carne de vita de la un animal bolnav de rabie.
Pacientii au primit tratament profilactic impotriva rabiei, opt dintre acestea ramanand internate in Spitalul de Urgenta Barlad din cauza gradului de risc de imbolnavire mai mare. Este vorba despre acele persoane care, pe langa faptul ca au consumat carne, au ajutat si la sacrificarea si transarea carnii de vita.
"La toate cele 46 de persoane care au mancat carne infestata, preparata sub forma de chiftele, carnati sau rasol, s-a administrat vaccinul antirabic. La alte opt persoane, care au venit in contact direct cu vita in momentul sacrificarii, s-a mers si pe seroprofilaxie, gradul de risc de contaminare fiind mult mai mare", a declarat directorul medical al Spitalului de Urgenta Barlad, Gabriela Danis.
Potrivit sursei citate, pe langa persoane adulte, au existat si 14 copii care au mancat carne infestata cu rabie, cel mai mic dintre ei avand doar cinci luni.
In total, tratamentul antirabic la cele 46 de persoane, care va presupune o schema de cinci vaccinari pe parcursului unei luni calendaristice, va costa spitalul barladean peste 20.000 de lei.
Directia de Sanatate Publica Vaslui a declansat o ancheta epidemiologica in localitatea Gherghesti, in cadrul careia vor fi monitorizate, timp de o luna, toate cele 46 de persoane pentru ca acestea sa vina la spital pentru administrarea celorlalte patru doze de vaccin din tratamentul profilactic impotriva rabiei.
Carnea de vita consumata de cele 46 de persoane provine de la o vita sacrificata, in urma cu trei zile, intr-o gospodarie particulara, carnea fiind vanduta ulterior de proprietarul animalului catre 13 familii din Gherghesti.
Si Directia Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Vaslui a facut o ancheta in acest caz.