x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică 11 decembrie: Tăiem porcul şi ne alegem parlamentarii

11 decembrie: Tăiem porcul şi ne alegem parlamentarii

de Marius Gîrlașiu    |    01 Sep 2016   •   15:05
11 decembrie: Tăiem porcul şi ne alegem parlamentarii

Românii îşi vor alege viitorul Parlament cu două săptămâni înainte de Crăciun. Alegerile parlamentare vor avea loc pe 11 decembrie, potrivit unei hotărâri adoptate în şedinţa de ieri a Guvernului. Data aleasă de Executiv nu este pe placul social-democraţilor, care şi-ar fi dorit ca scrutinul să fie programat pe 27 noiembrie. “Poate cineva a vrut ca prezenţa la vot să fie scăzută”, a reacţionat Liviu Dragnea.

Telenovela “Când votăm Parlamentul?” s-a încheiat ieri după ce Guvernul condus de Dacian Cioloş a stabilit pentru 11 decembrie data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Hotărârea Executivului nu i-a picat bine şefului PSD, care susţine că românii nu se vor înghesui la urne pe 11 decembrie din cauza unor posibile viscole şi ninsori.

“Asta este decizia Guvernului, pot pune alegerile când vor dumnealor, le pot şi repeta de mai multe ori, noi o să le câştigăm. Dar cu cât ne apropiem de Anul Nou, cu atât riscul de a avea zăpezi mari este mărit. Şi poate cineva a vrut ca prezenţa la vot să fie scăzută”, a reacţionat Liviu Dragnea. Liderul social-democrat susţine că data de 11 decembrie va afecta inclusiv adoptarea bugetului pe 2017.

“Este clar că bugetul pe anul viitor va fi aprobat probabil în luna februarie. De asemenea, Guvernul probabil că va fi făcut undeva în jurul Crăciunului, înainte sau după, între Crăciun şi Anul Nou, plus că intrăm prea mult în luna decembrie, care este luna mereu aşteptată de români şi noi îi chemăm la vot atunci pe 11 decembrie”, a declarat Dragnea.

“Este data pe care noi o susţinem. PSD nu poate decât să acuze atunci când e vorba de PNL. Noi ne bucurăm pentru electoratul român că data este 11 decembrie”, au transmis liberalii prin Adriana Săftoiu.

În noiembrie nu se putea

Social-democraţii şi-ar fi dorit ca alegerile parlamentare să aibă loc pe 27 noiembrie, însă propunerea PSD ar fi ridicat probleme juridice Executivului în condiţiile în care la acea dată încă nu se va încheia mandatul actualului Legislativ, iar Constituţia prevede că alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat se desfăşoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului Parlamentului.

“27 noiembrie era o dată bună pentru toată lumea, în primul rând pentru oameni, în al doilea rând pentru data în care se putea forma Guvernul şi aveai şansa să finalizezi realizarea bugetului până la sfârşitul anului, ceea ce determina alocări bugetare exact de la 1 ianuarie”, a insistat şeful PSD.

O altă variantă luată în calcul în discuţiile dintre premierul Dacian Cioloş şi liderii partidelor a fost 4 decembrie, însă liberalii s-au opus pe motiv că acea perioadă coincide cu mini-vacanţa prilejuită de Ziua Naţională şi Sf. Nicolae, ceea ce ar fi determinat, potrivit PNL, o prezenţă slabă la urne.

În 2012, alegerile legislative au avut loc pe 9 decembrie

Liviu Dragnea susţinea recent că Dacian Cioloş “face jocurile liberalilor”

×