Fenomentul ştirilor false răspândite cu viteză pe reţelele de socializare a lovit şi în România, în plină campanie electorală. O informaţie potrivit căreia premierul Dacian Cioloş ar fi copilul din flori al miliardarului american George Soros a devenit virală pe Facebook, fiind accesată de peste 25.000 de naivi cu acces la internet. În mediul online a apărut suspiciunea că senatorul ALDE Dian Popescu ar fi în spatele site-ului care a lansat gogomănia.
Site-ul exclusiv24.ro a lansat luni o ştire falsă care anunţa că premierul Dacian Cioloş ar fi, de fapt, fiul ilegitim al miliardarului american de origine maghiară George Soros, care l-ar fi sprijinit să ajungă la Palatul Victoria pentru a-şi promova interesele oculte. „O informatie venită din Salaj pune pe jar toată România. Dacian Cioloş ar fi copilul ilegitim al lui George Soros. În realitate, premierul României a fost înfiat de părinţii săi de la o unguroaică cu care Soros a avut o aventură. Aşa se explică şi ascensiunea actualului premier în forurile Uniunii Europene şi sprijinul primit de la tatăl natural”, anunţa site-ul cu pricina. Informaţia s-a răspândit rapid pe Facebook, iar ştirea a strâns într-o singură zi peste 25.000 de vizualizări.
”Am văzut şi eu chestiunea şi am trecut prin stări multiple, dar până la urmă mi-am spus că, aşa cum îl cunosc eu pe român e suficient de inteligent şi suficient cu simţul umorului care să guste gluma asta care miroase a prostie crasă din partea celor care au impresia pot să prostească pe oameni cu aberaţii din astea”, a reacţionat ieri premierul Dacian Cioloş. Însă fabulaţiile nu s-au oprit la legătura de sânge dintre premierul României şi George Soros, ci au mers şi mai departe, până la implicarea lui Soros în alegerile parlamentare din România. “USR este împinsă să ajungă în Parlament pentru a sprijini interesele lui Soros. România nu va mai fi condusă decât de multinaţionale, iar fiul lui Soros va duce la îndeplinire planurile miliardarului care vrea să rupă România şi să cumpere pe nimic ce a mai rămas din rezervele ţării“, au continuat aberaţiile din articolul inventat.
Un senator ALDE ar fi în spate
Deşi retorica materialului seamănă izbitor cu discursul adoptat în campanie de fostul premier Victor Ponta sau deputatul PRU Sebastian Ghiţă, în mediul online a apărut informaţia potrivit căreia site-ul care a lansat ştirea aparţine firmei Maserati SRL din Târgu Jiu, deţinută în acte de senatorul ALDE Dian Popescu. Fost liberal, acesta a fost condamnat la cinci luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în august 2014. Politicianul a respins însă orice implicare în această poveste şi susţine că ar fi vorba despre “o simplă coincidenţă de IP pe un server care ţine zeci de site-uri”. Denumit sugestiv post-truth (n.r. - post adevăr), fenomenul minciunilor sfruntate care devin virale pe Facebook a lovit din plin peste Ocean, cu ocazia alegerilor pentru Casa Albă din luna noiembrie. O analiză realizată de BuzzFeed arată că în timpul campaniei electorale din SUA, informaţiile false au avut mai mult succes pe reţelele de socializare decât ştirile reale. 20 de farse de acest gen au strâns peste 8,7 milioane de share-uri şi comentarii pe Facebook, în vreme ce articole serioase realizate de publicaţii de prestigiu ca New York Times, Washington Post sau Huffington Post au însumat doar 7,4 milioane de share-uri. Mai mult, un român din Oradea ar fi în spatele site-ului care a lansat cea mai citită fabulaţie din timpul campaniei americane, aceea că Papa Francisc şi-ar fi declarat susţinerea pentru republicanul Donald Trump.
Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani, potrivit articolului 404 din Noul Cod Penal