În timp ce conducerea PNL mimează intenția reală de a-și instala un Guvern, condus de Florin Cîțu, la Palatul Victoria, după ce cabinetul Orban 1 a picat prin moțiune de cenzură, iar premierul desemnat inițial, Orban, și-a depus mandatul, mai mulți miniștri propuși, care asigură și interimatul, se încălzesc pentru a candida la alegerile locale din această vară. Cel puțin patru nume de pe lista lui Cîțu, care va fi supusă votului Parlamentului, ar urma, conform unor surse politice, să se înscrie în cursa pentru ocuparea unor funcții de președinte de consiliu județean, dar și pentru poziția de primari de municipii reședință de județ.
Liberalii urmează să-și stabilească, în cursul acestei săptămâni, planul de campanie pentru alegerile locale care vor avea loc în vara acestui an, iar printre deciziile interne care ar trebui să fie luate se află desemnarea candidaților pentru șefia consiliilor județene și a primăriilor reședință de județe. Discuțiile și negocierile pe această temă trebuie finalizate, la nivel informal, până la finalul acestei săptămâni, deoarece, la începutul săptămânii viitoare, va avea loc o ședință a Biroului Executiv Național, în cadrul căreia se va supune la vot validarea tuturor acestor candidați.
În acest context, surse politice afirmă că PNL mimează că dorește instalarea unui Guvern Cîțu și că, de fapt, intenția reală a conducerii PNL este, în continuare, forțarea alegerilor parlamentare anticipate. Cu singura mențiune că - având în vedere decizia CCR, care a catalogat neconstituțională desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru care să nu primească votul Patrlamentului -, oficial, nimeni din conducerea PNL nu mai vorbește despre alegerile anticipate.
Patru posibili candidați, pe lista lui Cîțu
Conform acestor surse, nu mai puțin de patru membri ai Guvernului interimar Orban, care se regăsesc și pe lista propusă de Florin Cîțu pentru formarea noului Cabinet, ar urma să candideze la alegerile locale. Pentru șefia Consiliului Județean Mehedinți s-ar încălzi pe margine ministrul Economiei, Virgil Popescu, iar pentru președinția Consiliului Județean Iași va fi propus candidat ministrul Mediului, Costel Alexe. Aceleași surse precizează că, până ieri, un alt ministru, cel al Internelor, Marcel Velea, ar fi fost luat în calcul pentru a candida la șefia Consiliului Județean Caraș-Severin. Care însă ar fi aflat că PNL l-ar prefera pentru această poziție pe un om de afaceri local, pe nume Romeo Dunca. Potrivit sursei citate, Vela și-ar fi exprimat, în interiorul partidului, nemulțumirea față de această preferință, spunând că el ar fi câștigat cu siguranță alegerile locale.
Mai interesant este că ministrul Dezvoltării, celebrul Ion Ștefan, zis „Gridă”, urmează să candideze pentru funcția de primar al municipiului Focșani, în timp ce ministrul Tineretului, Ionuț Stroe, s-ar putea înscrie în cursa pentru câștigarea Primăriei municipiului Craiova.
Orban cere vot, dar nu spune și pentru ce
În ciuda acestor planuri și calcule, pentru alegerile care vor avea loc peste trei luni, liderul PNL, Ludovic Orban, a demarat, ieri, negocierile cu partidele parlamentare, în vederea strângerii unei majorități pentru Guvernului Cîțu. Însă premierul în exercițiu a evitat să spună dacă această majoritate este pentru instalarea Cabinetului sau pentru picarea lui.
„Parlamentarii PNL vor acționa conform Constituției și vor fi prezenți în Parlament. Vrem un calendar cât mai rapid, marți - miercuri – audieri. Vot - joi sau cel târziu luni. Vom negocia cu fiecare partid în parte. Ceea ce am avut în cadrul acordurilor politice cu partidele parlamentare a fost în programul de guvernare. Unele nu se mai regăsesc, pentru că au fost îndeplinite. Programul de guvernare este depus la Parlament, nu se mai poate modifica”, a declarat, ieri, Ludovic Orban.
Abia ieri, premierul desemnat Florin Cîțu a convocat, împreună cu Ludovic Orban, negocieri cu partidele parlamentare