x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerea primarilor în două tururi, un proiect mort din faşă. Cu sau fără moțiune, legea pică

Alegerea primarilor în două tururi, un proiect mort din faşă. Cu sau fără moțiune, legea pică

de Ion Alexandru    |    30 Ian 2020   •   09:15
Alegerea primarilor în două tururi, un proiect mort din faşă. Cu sau fără moțiune, legea pică

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin, pentru care, ieri, Guvernul condus de Ludovic Orban și-a angajat răspunderea, are șanse aproape zero să intre în vigoare. Asta, deoarece, conform unei decizii de ieri a Curții Constituționale, există deja pe rolul Parlamentului un proiect de lege de modificare a legii electorale privind alegerile locale, fapt ce face ca asumarea răspunderii pe această temă să fie neconstituțională. Un atac la CCR este previzibil a fi făcut de către parlamentarii PSD și UDMR, în cazul în care moțiunea de cenzură, anunțată a fi depusă chiar astăzi, nu ar întruni cele 233 de voturi necesare pentru demiterea Executivului liberal.

 

Deși pe rolul Camerei Deputaților, în comisiile de specialitate, există în dezbatere un proiect de lege privind revenirea la alegerile în două tururi de scrutin în vederea desemnării primarilor, Guvernul Ludovic Orban și-a asumat, ieri, răspunderea în fața Parlamentului pe un proiect de lege identic. Încă din 2011, Curtea Constituționaă a statuat că nu se poate asuma răspunderea pe o temă care face deja obiectul unui proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară, motiv pentru care, așa cum am arătat deja, ieri s-a admis ca fiind neconstituționale alte două asumări. Premierul Orban a precizat, ieri, de la tribuna Plenului reunit al celor două Camere, că nu se teme de introducerea unei moțiuni de cenzură, invitând PSD să depună “și zece moțiuni de cenzură”, avertizându-I pe social-democrați că, și cu un tur, și cu două tururi, PNL va bate PSD în alegerile parlamentare.

Toată această desfășurare de forțe angrenează, conform unor surse politice, un plan prin care, în fapt, PNL se preface că dorește alegerile pentru primari în două tururi, intenția Guvernului fiind, pe de o parte, de picare, la Curtea Constituțională, a unui astfel de demers și, pe de altă parte, de atingere a obiectivului trasat de la Palatul Cotroceni. Anume, forțarea declanșării mecanismelor pentru alegerile parlamentare anticipate.

 

Moţiunea, depusă azi la Birourile Permanente

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, la finalul ședinței în care Cabinetul Orban și-a asumat răspunderea pe proiectul de lege privind modificarea legislației electorale, că Partidul Social Democrat a finalizat strângerea de semnături și a redactat textul moțiunii de cenzură, iar documentul va fi depus chiar în această dimineață la Birourile Permanente ale Senatului și Camerei Deputaților. Votul va fi organizat săptămâna viitoare, existând, teoretic, toate șansele ca Guvernul Orban să fie demis. Surse politice afirmă că PSD are deja certitudinea că se vor aduna peste 240 de voturi pro-moțiune, în condițiile în care, pentru demiterea Executivului, este nevoie de 233 de parlamentari.

Totuși, în situația în care PSD nu va reuși să dărâme Guvernul Orban, atunci legea pentru care liberalii și-au asumat, ieri, răspunderea în fața Parlamentului va fi atacată la Curtea Constituțională. CCR nu poate decide altfel decât a decis deja în hotărârile de ieri, dar și în decizii anterioare pe care le-a pronunțat pe această temă, ceea ce înseamnă că toată lumea (inclusiv Ludovic Orban) știe că, indiferent de succesul sau insuccesul moțiunii de cenzură, legea privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, adoptată prin asumarea răspunderii, nu va intra în vigoare.

De altfel, Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg a votat, tot ieri, sesizarea Comisiei de la Veneţia pe tema modificării legii electorale din România, pe care Guvernul Orban şi-a angajat azi răspunderea în faţa Parlamentului. 26 de voturi au fost "pentru", iar trei "împotrivă". Sesizarea a fost propusă de senatorul PSD Titus Corlățean.

 

USR ar fi dorit OUG

Acest lucru este conștientizat inclusiv de USR, principalul beneficiar al modificării legislative în acest domeniu. Dan Barna este de părere că Guvernul Orban a acționat greșit asumându-și răspunderea pe acest proiect de lege şi că ar fi trebuit să opteze pentru varianta emiterii unei ordonanțe de urgență. Mai mult, voci din USR vorbesc chiar despre un blat între PNL și PSD, deoarece niciunul dintre cele două partide nu-și doreşte, în fapt, ca primarii să fie aleși în două tururi, actualul sistem electoral avantajând edilii aflați deja în funcție. Iar peste 80 la sută din primarii din România sunt de la PNL și PSD.

 

 

 

×