Din cei aproape 6500 de candidaţi care se bat anul acesta pentru un loc în Parlament, nu mai puţin de 44 vor duce lupta pe cont propriu, ca independenţi. Dacă în Bucureşti s-au înscris în cursă “vedete” ca Elena Udrea, Theodor Paleologu sau Remus Cernea, printre temerarii din restul ţării se regăsesc poliţişti, filozofi, marinari, psihologi, pensionari sau rezervişti. Cu toţii speră ca din decembrie să prindă unul dintre cele 466 de fotolii rezervate aleşilor în viitorul Legislativ.
Dat afară din PNL după ce a cerut demisia cuplului Blaga&Gorghiu în urma dezastrului de la alegerile locale din Capitală, deputatul Theodor Paleologu îşi încearcă şansa ca independent, cu un slogan inspirat din Caragiale – “Naţiune, fii deşteaptă!”. “Mizez pe votul liberalilor nemulţumiţi de PNL, liberalii care ştiu că PNL nu are o conducere cu adevărat liberală, mizez de asemenea pe un vot conservator. Mai sunt salvaţioniştii de dreapta, ca să le spun aşa, USB-iştii de dreapta, acei simpatizanţi ai lui Nicuşor Dan, dar care n-au totală încredere într-un partid care are foarte mulţi oameni de stânga. De asemenea, monarhiştii, pentru cine să voteze dacă nu pentru Toader Paleologu?”, a explicat deputatul de viţă nobilă. Îngropată în dosare penale, Elena Udrea mizează şi ea pe statutul de femeie “independentă”. Fosta şefă PMP candidează în Capitală pentru un loc de deputat şi pentru a duce mai departe “lupta cu Sistemul”. În prima zi de campanie, proaspăta studentă la Teologie a avut termen în dosarul Gala Bute la Instanţa Supremă. “Ştiam că aşa se va întâmpla, vedeţi că am termene cam la o săptămâna, fie la ÎCCJ, fie la DNA. Aşa că am decis să candidez daca tot se face o campanie cu Elena Udrea, adică scoasă în faţă pentru a arăta publicului politicienii corupţi”, a acuzat Udrea. O luptă pe cont propriu duce şi deputatul Remus Cernea, care vrea al doilea mandat pentru a apăra în Parlament drepturile minorităţilor. “Nu lăsa <
“Eu nu promit nimic!”
Pe lângă “vedetele” care au nevoie de votul bucureştenilor, pe listele din restul ţării vor exista şi nume mai puţin cunoscute, care cer susţinerea românilor sătui de partide. În judeţul Argeş, un poliţist a renunţat la o carieră de 33 de ani pentru a intra în politică. Dănuţ Dinu a candidat în iunie pentru primăria Piteştiului şi a ieşit al patrulea, cu o campanie care l-a costat 1000 de lei. Pentru parlamentare şi a dublat cheltuielile. “Eu nu promit nimic. Am ales să fac ceva doar pentru că răul triumfă atunci când oamenii buni stau deoparte. Prima victimă a campaniei va fi adevărul. Vor promite marea cu sarea cum se întâmplă din '89 încoace”, spune piteşteanul despre politicieni. Fost comandant de pichet de grăniceri la Stamora Moraviţa, Dănuţ Traian Oşvath candidează în Sibiu pentru un loc de senator. Printre propunerile sale se regăsesc reducerea vârstei de pensionare la 60 de ani pentru bărbaţi şi la 55 de ani pentru femei, dar şi salariu minim de 1.000 de euro. “Se spune că nu sunt bani. Facem rost de bani de la pensiile speciale ale parlamentarilor. Luăm de acolo. Parlamentarul nu trebuie să aibă pensie specială, că nu a lucrat în condiţii dificile”, crede fostul grănicer. Pe listele din judeţul Cluj va exista un singur candidat independent: Vasile Marinel Revnic, fost şef al Staţiei Meteorologice din Târgu Lăpuş. “Eu candidez ca şi independent pentru ca, odată ajuns în Parlament, să nu fiu sluga unui partid sau să execut orbeşte ordinele unui preşedinte de partid”, susţine independentul ardelean.
Din cei 44 de independenţi, 37 sunt bărbaţi iar 7 femei. 39 dintre aceştia candidează pentru un loc în Camera Deputaţilor şi 5 pentru Senat. În 19 circumscripţii electorale nu candidează niciun independent. În Bucureşti, există şase candidaturi pe cont propriu, cele mai multe din toată ţara.
Theodor Paleologu, candidat independent: Mă voi axa, fireşte, pe Internet, că acolo este electoratul meu, de oameni preocupaţi de cultură, de educaţie şi care mă urmăresc deja de ani de zile pe Internet. Aştept oamenii cu ceai, cafea şi biscuiţi la mine acasă, în Armenească 34.
Citește pe Antena3.roCare e cauza morții lui Silviu Prigoană. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce mânca