x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alexandrescu despre scandalul de la Opera din București: Am fost prost sfătuit de un consilier; i-am cerut demisia

Alexandrescu despre scandalul de la Opera din București: Am fost prost sfătuit de un consilier; i-am cerut demisia

29 Apr 2016   •   18:14
Alexandrescu despre scandalul de la Opera din București: Am fost prost sfătuit de un consilier; i-am cerut demisia

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a precizat vineri că în ceea ce priveşte situaţia de la Opera Naţională din Bucureşti (ONB) a fost "prost sfătuit" de unul dintre consilierii săi, căruia i-a cerut demisia.

"Eu am încercat acolo (la ONB - n.r.) să numesc un interimar, e vorba de un director interimar, pentru că postul este ocupat prin concurs de domnul Răzvan Dincă, care este cercetat penal şi care a fost suspendat de ministrul Culturii pe durata desfăşurării acestui proces penal. Fiind un post interimar, am încercat să găsesc o soluţie de a împăca aceste tabere care s-au creat. Din nefericire, situaţia a escaladat şi a escaladat în condiţiile în care şi aici recunosc că eu am fost prost sfătuit de unul dintre consilierii mei, căruia i-am cerut demisia, domnul Rareş Zaharia, în sensul în care domnul Zaharia nu mi-a prezentat înainte de a lua eu această decizie toate faţetele problemei", a afirmat Alexandrescu pentru RFI.

El a adăugat că ar fi trebuit să fie avertizat de consilierul său cu privire la existenţa unei tensiuni la ONB, "cu un fundal naţionalist şi sindical foarte puternic", care ar putea degenera şi afecta activitatea unor balerini.

"Eu n-am avut această informaţie şi după aceea am descoperit că domnul Zaharia, de fapt, era mai degrabă orientat către una dintre taberele aflate în discuţie. De aceea i-am cerut demisia", a explicat Alexandrescu.

Potrivit ministrului, la ONB există şi o problemă de diferenţă de remuneraţie, care este una mai veche.

"Nu vorbesc de salarizare, că în România avem o lege a salarizării unice, vorbim de remuneraţie, de contracte de drepturi de autor, vorbim de diverse forme prin care o instituţie poate angrena în activitatea ei nume mari, valori importante ale artei, ale artelor spectacolului şi în acest sens ONB făcuse paşi înainte importanţi, care fuseseră observaţi şi aclamaţi şi celebraţi de publicul românesc. În momentul de faţă, această instituţie a dat înapoi într-un mod semnificativ, sub presiunea unor cercuri naţionaliste şi xenofobe, care îşi doresc revenirea la o situaţie anterioară, de egalitate, unde valoarea nu contează şi unde nu se mai poate face o distincţie în universul artelor spectacolului. Este un moment foarte primejdios", a arătat Alexandrescu.

El consideră că rezolvarea situaţiei de la Operă depinde de o reaşezare instituţională.

"Noi avem soluţiile pentru această reaşezare, am fost în discuţie cu mai mulţi oameni de Operă, regizori, dirijori, directori de Operă de talie internaţională şi i-am enumerat deja pe Andrei Şerban, pe Cristian Badea, cu care m-am sfătuit de asemenea, pe Ioan Holender de la Viena, care a condus o viaţă întreagă Opera din Viena, şi ştim exact ce trebuie făcut la Operă", a mai afirmat Alexandrescu.

În context, el subliniază că este nevoie de o asumare guvernamentală şi de un sprijin acordat ministrului Culturii.

Sursa: AGERPRES

×