În rândurile actualilor parlamentari există până acum un singur caz de traseism după primul an de legislatură, situaţie inedită în condiţiile în care legislatura precedentă a reprezentat apogeul migraţiei politice. Dispariţia traseismului se datorează însă unor circumstanţe politice aparte, cu o majoritate solidă ce nu are nevoie să recurgă la racolări şi o perspectivă îndepărtată a alegerilor, şi mai puţin scrupulelor noilor parlamentari.
Singurul parlamentar care a părăsit partidul pe listele căruia a fost ales în favoarea altui partid parlamentar este deputatul Eusebiu Pistru care a trecut de la PNL la ALDE, în urma unor tensiuni generate de alegerile interne din organizaţia din Arad a liberalilor. Tot din cauza alegerilor interne din PNL a plecat şi senatorul de Constanţa Vergil Chiţac, dar acesta nu s-a înscris în alt partid. Pe de altă parte, există un grup consistent de parlamentari care fie sunt acum fără afiliere politică, fie au un nou proiect politic. În mai, secesiunea lui Daniel Constantin din ALDE a dus la plecarea cinci deputaţi care apoi au constituit nucleul formării Partidului Pro România, alături de de alţi trei deputaţi plecaţi din PSD, în frunte cu Victor Ponta. În grupul ALDE nu mai activează nici deputatul Remus Borza, exclus din partid pentru că a nu a votat moţiunea de cenzură îndreptată împotriva guvernului Grindeanu. De la PSD, câţiva au renunţat la mandatul de deputat pentru alte sinecuri. Astfel, Leonardo Badea a devenit în iulie preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, iar în decembrie Dumitru Chiriţă a fost numit preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.
Fără imunitate în faţa procurorilor
Adrian-Ionuţ Gâdea, fost preşedinte al CJ Teleorman, a renunţat aproape imediat la mandatul de deputat pentru funcţia mai puţin prestigioasă de secretar de stat în Ministerul Dezvoltării. Gâdea are motive să regrete decizia de a renunţa imunitate întrucât, între timp, a fost pus sub acuzare în dosarul Belina. De la liberali, Eugen Nicolăescu a părăsit Parlamentul pentru a deveni viceguvernator al Băncii Naţionale, în locul lui Bogdan Olteanu. La USR, Oana Bîzgan a demisionat din partid, dar activează în continuare în grupul parlamentar, ca şi fostul preşedinte al partidului, Nicuşor Dan. Adrian Dohotaru a plecat din USR nemulţumit de noua orientarea politică impusă de preşedintele Dan Barna.
Singurul caz de deces înregistrat printre actualii parlamentari este cel al Adelinei Coste, deputat PSD, care a murit pe 13 august, fiind bolnavă de cancer.
Un calm relativ
Lipsa racolărilor de la un partid la altul are două cauze majore. Prima este că PSD şi ALDE, cu sprijin UDMR, au o majoritate confortabilă în Parlament şi nu au nevoie „să ducă în ispită” parlamentari ai opoziţiei. În al doilea rând, alegerile parlamentar următoare vor avea loc peste aproape trei ani, actualii parlamentari neavând deocamdată temeri că nu se vor regăsi pe viitoarele liste de candidaţi.
Decât codaş la oraş...
O serie de parlamentari au renunţat imediat la mandatele obţinute pentru a-şi păstra funcţiile din administraţia locală, iar alţii au profitat de alegerile locale parţiale din vară pentru a se întoarce la funcţiile deţinute anterior. La PSD, Călin Dobra a renunţat la mandatul de deputat pentru cel de consilier judeţean la Timiş, iar Andaluzia Luca a preferat postul de viceprimar la Tulcea. Liviu Pop îşi datorează funcţia de senator Sorinei Pintea care a renunţat la mandat fâcând posibilă transmiterea mandatului de senator de Maramureş către următorul de pe lista PSD, actualul ministru al Educaţiei. Culmea neseriozităţii a fost atinsă de deputaţii PSD Iulian Iacomi şi Constantin Truşcă. Aceştia au stat şase luni în Parlament după care au candidat la alegerile locale parţiale pentru posturile de primar pe care tot ei le vacantaseră pentru a candida la Parlament, în localităţile Lehliu Gară şi Simian.