x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anul politic 2017, în multe perle şi insulte

Anul politic 2017, în multe perle şi insulte

de Adrian Ilie    |    29 Dec 2017   •   11:09
Anul politic 2017, în multe perle şi insulte
Sursa foto: GrigorePopescu

Colecţia de perle ale politicienilor a fost la fel de impresionantă şi în anul 2017 ca şi în anii precedenţi. Panseurile celor care ne conduc ne-au amuzat din plin sau ne-au oripilat şi enervat, pe unii mai mult, pe unii mai puţin, în funcţie de preferinţele politice. Cert este că niciun partid nu deţine monopolul neroziilor politice, indiferent dacă acestea au fost scăpări involuntare sau rodul unei gândiri răsucite şi limitate.

 

Cele mai inofensive gafe sunt micile erori de exprimare care, uneori, pot fi foarte amuzante, cum a fost aceea a premierului Grindeanu la o întâlnire cu rectorii. „Onorată instanţă... asistenţă. Era să zic instanţă. Trăim vremuri interesante și de aceea...”, s-a scuzat Grindeanu. Traian Băsescu s-a lăsat păcălit de concertul difuzat pe un post TV de către trupa Arrival, o formaţie-tribut ABBA, pe care Băsescu a luat-o drept ABBA în formula originală, ba a mai şi scris pe Facebook cât de încântat a fost: „Au dat toată frumuseţea sufletelor lor în cei aproape 10 ani de creaţie la vârf. Au «ars» în 10 ani cât noi toţi într-o viaţă”. Când cititorii i-au atras atenţia asupra erorii, fostul preşedinte s-a răţoit imediat la ei. „Silvică, dragule, eu am băut doar apă, dar tu?”, i-a replicat unuia dintre ei. Până la urmă a fost nevoit să-şi ceară scuze, un eveniment rarisim pentru fostul preşedinte.

O altă categorie este cea a exprimărilor bombastice, care par cu tâlc, dar care la o examinare atentă se dovedesc a fi neghiobii solemne. „O naţiune îşi poate pierde teritoriul, populaţia, capitala şi armata, dar rămâne vie şi trează atât timp cât continuă să fie întrupată de Parlament”, a spus Călin Popescu Tăriceanu. Cu alte cuvinte, putem să ne curăţăm cu toţii, doar parlamentarii să supravieţuiască. Mai puţin de înţeles şi deloc amuzante sunt insultele grosolane şi gratuite de care Parlamentul nu a dus lipsă în acest an. Recent, senatorul PSD Şerban Nicolae şi-a dat iar în petic, într-un tandem ad-hoc al invectivelor reciproce format împreună cu deputatul USR Cosette Chichirău. Reacţia conducerii partidului explică de ce Nicolae şi-a dat atât de des în petic. „Ce să-i facem? Să-l certăm?”, a spus cu candoare preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău.

 

Goţiu, victimă perpetuă

În aprilie, Şerban Nicolae îl insultase pe senatorul USR Mihai Goţiu, într-o şedinţă a Biroului Permanent al Senatului. Despre Goţiu a spus, printre multe altele, că „sare mătreaţa din el”, că se comportă „ca mucii de pe piept ai lui Nicuşor Dan”. Enervarea social-democratului fusese provocată de unele declaraţii ale lui Goţiu făcute într-o conferinţă de presă, iar potopul de insulte aruncat asupra acestuia nu a fost temperat deloc de către preşedintele Senatului. Mai mult, când Goţiu a încercat să riposteze, Tăriceanu i-a spus că-i taie microfonul şi apoi l-a poftit afară, lucru pe care USR-istul l-a şi făcut. De altfel, Goţiu este, se pare, victimă permanentă, fiind atacat cu pumnii de către fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, Mirel Palada, în pauza unei emisiuni TV. Mai rău este când intră în coliziune două minţi neluminate de către uzul raţiunii. Deputatul Nicolae Bacalbaşa (PSD) a comentat în plen, pe 9 mai, discursul antevorbitorului său, originar din Vaslui, Corneliu Bichineţ (PMP). „Violuri şi discursuri bune în Parlament oferă Vasluiul!”, a spus Bacalbaşa. Bichineţ a replicat cam în acelaşi hal: „Aţi trecut de multe ori, stimate domnule scriitor, prin judeţul Vaslui şi nu v-a stricat nimeni rozeta!”. De altfel, Bacalbaşa insultase în acel discurs mai mulţi deputaţi, astfel că preşedintele de şedinţă i-a tăiat microfonul. De mirare sunt şi situaţiile când politicieni care, altminteri, au un limbaj civilizat, proferează insulte fără temei. Astfel, Ludovic Orban l-a gratulat pe Claudiu Manda (PSD) cu apelativul „interlop”, însă acesta nu a catadicsit să dea o replică la ieşirea preşedintelui PNL.

 

Şerban Nicolae a fost pârât la CNCD după schimbul de insulte cu Cosette Chichirău, care-l acuză de discriminare
 

Mihai Tudose a găsit o motivare cel puţin stranie pentru plafonarea indemnizaţiilor de creştere a copilului. „Hai să schimbăm legea până când nu încolţeşte foarte serios ideea cuiva să facă un copil, mă refer la Simona Halep, fiindcă veniturile pe ultimul an au fost destul de mari şi va trebui să-i dăm 85% din venituri”, afirma premierul. Halep l-a asigurat pe Tudose că nu stă în banii statului dacă va rămâne însărcinată.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a avut multe rerpoşuri de îndurat, după o declaraţie făcută în octombrie. „În politică nu funcționează prezumția de nevinovăție, cum funcționează în Justiție. Pentru un politician care merge în fața poporului este importantă integritatea”, a spus Iohannis, declaraţie socotită nepotrivită, mai ales din partea unui şef de stat.

 

Florin Iordache s-a ales cu porecla „Altă întrebare” după ce a folosit această formulă de peste 20 de ori, în cadrul conferinţei de presă în care a prezentat celebra OUG 13. „Era o dorință excesivă a colegilor din presă dacă actele normative au vizat sau au fost făcute pentru o persoană. În presă, la acel moment exista ideea că au fost făcute cu dedicație și am spus nu”, a încercat Iordache să explice mai târziu, într-un interviu pentru Antena 3.

„În acest context, este necesar să nu uităm ceea ce este, în primul rând, Marea Neagră: o mare”.  Liviu Dragnea, la Adunarea Parlamentară NATO

 

„Rezistenţa anticomunistă începută în 1944, când România era încă în război - de partea Aliaţilor după 23 august -, este una care slăbea capacitatea de apărare a României. Era mai degrabă îndreptată împotriva intereselor României. Mai mult, dacă îmi spuneţi că era un lucru bun că CIA organiza operaţiuni de slăbire a capacităţii de apărare a României sub pretextul că o fac împotriva regimului comunist este mai degrabă ticăloşie ce făceau”. Şerban Nicolae, despre luptătorii anticomunişti

 

„Un homosexual poate să cumpere copii, poate să-i fure, poate să-i achiziţioneze pe alte căi. Să-i înveţe să devină tot aşa, sau femeile care sunt de acelaşi sex care vor să se căsătorească între ele, sau doi bărbaţi” Leon Dănăilă, senator PNL

 

„Orice om puternic din ţara asta - şi Ghiţă e un om puternic şi inteligent, fără să îl fac erou - are un frate prost. Aşa i s-a întâmplat din nefericire unuia şi mai bun şi mai valoros decât Ghiţă, domnului Băsescu, preşedintele partidului meu. Nu i-au făcut toţi din jur rău cât i-a făcut din greşeală fratele său. Aşa s-a întâmplat şi cu Ghiţă” Corneliu Bichineţ, deputat PMP

×
Subiecte în articol: traian basescu