Până la şedinţa CexN a PSD de săptămâna viitoare, apar noi nume la bursa remanierii Guvernului. Unul dintre ministerele disputate este cel al Transporturilor . Filialele PSD din Moldova trag nădejde că vor putea impune un ministru care să sprijine construcţia autostrăzii Moldova.
Actualul ministru al Transporturilor, Lucian Şova, a reuşit să-şi ostilizeze nu numai transportatorii, ci şi colegii de partid din Moldova. Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a cerut ieri demisia de onoare a ministrului Transporturilor, Lucian Şova, la mijloc fiind disputa pe atribuirea licenţelor de transport rutier de persoane.
Şi filialele PSD din Moldova îşi doresc un alt ministru la Transporturi, care, speră ei, va sprijini mult visata autostradă a Moldovei. Deşi a “supravieţuit” moţiunii PNL şi USR, lui Şova i se reproşează frecvent lipsa autostrăzilor. El rămâne celebru pentru replica dată unui deputat care i-a spus că infrastructura deficitară va pune pe fugă marile companii. ” De ce au venit multinaționalele aici? Au venit că sunt salarii mici. Când o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari și multinaționalele vor pleca către alte zone fără autostrăzi, dar cu salarii mici”, i-a răspuns Şova.
Pentru postul lui Şova, sunt vehiculate trei nume: Felix Stroe, Lucian Bota şi Dragoş Benea. Ultimul, senator PSD, a avertizat încă de anul trecut, că autostrada către Iaşi este costisitoare, pledând pentru ruta Braşov - Bacău, cu varianta Paşcani -Tg. Neamţ - Iaşi. “Să fim realişti, nu sunt bani pentru Autostrada Tg. Mureş - Iaşi - Ungheni. Nu o permit nici formele de relief, nici rezervaţiile naturale, nici costurile”, susţinea Benea.
În vară, Guvernul a renunţat la segmentul Iaşi- Ungheni şi a decis ca autostrada Iaşi – Târgu Neamț să se realizeze prin Parteneriat Public Privat, transferându-se de la Ministerul Transporturilor, la Comisia Națională de Analiză și Prognoză, condusă Darius Vâlcov.
Atac la Guvern
Reprezentanții asociațiilor „Moldova Vrea Autostradă”, „Împreună pentru A8” și „Pro Infrastructura” s-au întâlnit ieri la Cotroceni cu preşedintele Iohannis. Ei au reclamat dezinteresul autorităților faţă de construirea autostrăzii Târgu Mureș–Iași–Ungheni şi efectele negative asupra regiunii. La rândul său, Iohannis a remarcat lipsa totală de implicare şi viziune a Guvernului în privința acestei investiții. Despre realizarea autostrăzii Iași–Târgu Neamț prin Parteneriat Public-Privat, Iohannis a precizat că decizia este criticabilă pentru că dovedește o deprioritizare a investiției.