Fuziunea fulger dintre UNPR şi PMP încurcă iţele în Parlament. Nici PSD, nici PNL nu mai au în acest moment majoritatea în Camera Deputaţilor şi în Senat. Traian Băsescu reuşeşte astfel să devină a treia forţă politică din Legislativ, fie şi numai pentru o singură sesiune. La toamnă, principalele formaţiuni parlamentare vor fi nevoite să facă negocieri punctuale atât cu UDMR, cât şi cu deputaţii neafiliaţi.
Partidul "trădătorilor", aşa cum a fost numit UNPR ani la rând după ruperea de PSD, se întroarce la matcă. Odată cu predarea cheilor către Traian Băsescu, fostul preşedinte intră pe uşa din dos în Parlament. Însă nu oricum, ci pe poziţie de forţă, adică pe locul trei în ordinea dimensiunii formaţiunilor. Social-democraţii lui Liviu Dragnea pierd astfel majoritatea şi vor fi nevoiţi la toamnă să negocieze punctual, pe proiecte, cu alte grupuri politice.
PSD pierde Camera Deputaţilor
La Camera Deputaţilor, PSD şi ALDE au acum 156 de membri, iar pentru a constitui majoritatea e nevoie de 180 de voturi. PNL stă chiar mai prost de atât cu numai 113 deputaţi. Noul PMP va controla în urma fuziunii 34 de deputaţi. Dintre aceştia, 24 provin din UNPR-ul lui Valeriu Steriu, 9 sunt din vechiul PMP, la care se adaugă votul Elenei Udrea, care nu e membru, dar i-a rămas fidelă lui Băsescu. Social-democraţii au însă o şansă să atingă majoritatea pe anumite proiecte doar dacă negociază cu UDMR care are 16 membri şi cu minorităţile naţionale, altele decât maghiare, reprezentate de 17 deputaţi. Bătaia dintre PSD şi PNL va fi şi pe deputaţii neafiliaţi care vor rămâne în toamnă în număr de 22. Cât priveşte relaţia PSD cu parlamentarii maghiari, este de aşteptat ca în urma constituirii împreună a majorităţilor din mai multe Consilii Judeţene din Transilvania, parteneriatul să se extindă şi la Bucureşti. Mai mult, surse politice de la vârf au dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că PSD ia în calcul formarea unei majorităţi parlamentare cu ALDE şi UDMR în toamnă, respectiv a Guvernului după alegerile generale din noiembrie.
Se bat şi la Senat
Situaţia majorităţilor este complicată şi la Senat. Aici însă, nu UNPR a stricat ploile, întrucât ei oricum nu mai există ca grup. Social-democraţii împreună cu ALDE au 77 de senatori, cu doi mai puţini decât le trebuie pentru majoritate. În ultima săptămână din sesiunea de vară, mai mulţi senatori progresişti au demisionat din partid şi au devenit astfel neafiliaţi sau au trecut în bloc la PSD. Dezertările masive din partidul lui Steriu au dus la desfiinţarea grupului UNPR din Senat. Mişcarea politică avantajează PSD pentru că din totalul de 14 senatori neafiliaţi, este de aşteptat ca majoritatea să voteze cu ei. Bătaia va fi, la fel ca şi la Camera Deputaţilor, pe cele 7 voturi ale UDMR, pe care şi PNL le doreşte. Liberalii au 53 de senatori, ceea ce îi poziţionează oricum departe de minimum necesar pentru majoritate. PNL ar putea constitui majoritatea numai dacă toţi senatorii maghiari şi toţi senatorii independenţi ar vota cu ei.
Mizele sesiunii de toamnă. MRU, out din fruntea SIE?
Surse politice au declarat pentru Jurnalul Naţional că în ultima sesiune de toamnă nu este exclusă schimbarea lui Mihai Răzvan Ungureanu din fruntea SIE printr-un vot în plenul reunit. Pe lângă înlăturarea lui MRU din fruntea SIE, o serie de proiecte extrem de importante au rămas de votat pentru ultima sesiune din această legislatură care va începe în septembrie. Printre proiectele nesoluţionate în Parlament este cel care modifică Legea avocaturii şi care prevede ca avocaţii să fie informaţi imediat după ce se dispune interceptarea convorbirilor, iar documentele care vizează relaţia lor cu clienţii să nu poate fi ridicate de către procurori. Proiectul a rămas pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. Un alt proiect care a rămas pe timpul verii în Camera Deputaţilor, de această dată la Comisia de învăţământ, este cererea preşedintelui Iohannis de reexaminare a Ordonanţei de Urgenţă 4/2016 privind retragerea titlului de doctor în caz de plagiat. Şi acest proiect de lege este unul controversat având în vedere că în forma adoptată de Parlament au fost scoase majoritatea sancţiunilor pentru cei care au plagiat lucrările de doctorat.
UNPR era un grup important în Parlament. Traian Băsescu avea nevoie să arăte că nu este singur. Va fi o bătălie între cele două partide importante, PSD şi PNL. Sper să nu fie ca în alte dăţi şi alegerile să aibă ca miză doar cine este partenerul UDMR la guvernare. Se dă o bătălie pentru cine să fie partener pentru cel care va face în jur de 40% la toamnă. Vasile Dâncu, vicepremier
Citește pe Antena3.roCare e cauza morții lui Silviu Prigoană. Acestuia i s-a făcut rău în timp ce mânca