x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, tun de 4,5 milioane de euro de la stat

Băsescu, tun de 4,5 milioane de euro de la stat

29 Sep 2014   •   20:41
Băsescu, tun de 4,5 milioane de euro de la stat
Sursa foto: OANA MALINA NEGREA/Agerpres

După încheierea mandatului la Cotroceni şeful statului vrea să se retragă într-o zonă de lux, a RAAPPS, pe malul lacului Snagov
Preşedintele Traian Băsescu plănuieşte să se retragă pe malul lacului Snagov, la final de mandat, după ce Vila Dante a devenit indisponibilă, printr-o decizie de Guvern. Iar locul ales confirmă constatările Jurnalului Naţional: Băsescu suferă de boala metrilor pătraţi.

Conform informaţiilor prezentate duminică seară de Oana Stancu în emisiunea “Ediţie specială” de la Antena 3, este vorba despre două imobile de pe marginea lacului Snagov, Vila nr.1. A şi Vila nr.1.B, cu un teren de peste 37 de mii de metri pătraţi, pe care Băsescu le va solicita după încheierea mandatului la Cotroceni, având dreptul prin lege la o locuinţă de la stat şi o sumă de bani pentru funcţionarea unui cabinet propriu. Cele două vile păzite de SPP şi terenurile aferente sunt evaluate la 4,5 milioane de euro, fiind situate în cea mai luxoasă zonă a lacului Snagov. Vila 1 A are un teren de 25.360 mp, iar Vila 1 B, un teren de 12.271 mp.

O echipă a Antena 3 care dorea să afle mai multe despre acest domeniu, aflat în plin proces de renovare, a fost întâmpinată de agenţii SPP, serviciu secret din România care are atribuţii în ceea ce priveşte siguranţa naţională, precum şi în asigurarea protecţiei demnitarilor români sau străini. “Aici este un obiectiv militar”, răspunde uşor încurcat un agent SPP, întrebat fiind de jurnalişti ce anume păzeşte. În mod normal, paza unor obiective este asigurată de Jandarmerie, dar în acest caz jandarmii au fost retraşi, iar cele două vilele au intrat sub aripa SPP.

Cele două vile au fost renovate de curând şi din informaţiile Antenei 3, ele vor fi solicitate de Traian Băsescu la încheierea mandatului în baza legii privind drepturile foştilor şefi de stat. Fostul premier Petre Roman a declarat că pe vremea când mergea el acolo Vila 1A era o căsuţă rustică, cu acoperiş de stuf, dar din ceea ce se vede acum rezultă clar că s-au investit foarte mulţi bani în renovarea lor şi nicidecum 160.000 de euro cât susţine RA-APPS.

Pe baza informaţiilor deţinute, Oana Stancu a adresat mai multe întrebări Regiei Autonome a Patrimoniului de Stat căreia îi aparţin cele două imobile.

Întrebări...
1.     La Vila nr. 1A şi la Vila nr. 1B Snagov, strada Florilor, se efectuează în prezent lucrări de renovare. Care este destinaţia acestor două imobile după renovare?
2.     Care este costul lucrărilor şi din ce resurse se acoperă aceste costuri?
3.     Au fost scoase cele două imobile din lista celor care urmează să fie vândute de RAAPPS, potrivit OUG 101/2011? Când s-a petrecut acest lucru şi din ce cauză?
4.     Care este preţul cu care RAAPPS scosese la vânzare aceste imobile şi terenul aferent lor?
5.     De ce a fost retrasă paza asigurată de Jandarmerie şi înlocuită cu un dispozitiv SPP?
6.     Sunt aceste două vile intrate în protocolul pentru preşedintele Traian Băsescu? Din ce dată?
7.     A solicitat preşedintele Traian Băsescu aceste două imobile în baza Legii 406/2001? Când a fost făcută această solicitare?
8.     A solicitat preşedintele Traian Băsescu o locuinţă de protocol pentru perioada ulterioară încheierii mandatului în baza Legii 406/2001? Când a fost făcută această solicitare?

… şi răspunsuri
La cele opt întrebări trimise de Antena 3, RAAPPS a dat următoarele răspunsuri:
1.     Deoarece imobilele menţionate de dvs. se află în domeniul privat al statului, după renovare vor fi introduse în circuitul turistic, până la data vânzării.
2.     Din cauza stării avansate de degradare, au fost efectuate investiţii în valoare de 576.635 de lui (fără TVA), costurile acestora suportându-se din surse proprii ale Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat.
3.     Aceste imobile au fost scoase din lista prevăzută de OUG 101/2011.
4.     Imobilele sus-menţionate nu au fost evaluate.
5.     Paza celor două imobile este asigurată de Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP) din anul 2009.
6.     Nu există un protocol semnat între RA-APPS şi Administraţia Prezidenţială sau Preşedintele României, dl Traian Băsescu.
7.     Preşedintele României, dl Traian Băsescu, nu a solicitat aceste imobile în baza Legii 406/2001.
8.     Preşedintele României, dl Traian Băsescu, nu a făcut nici o solicitare pentru o locuinţă de protocol în baza Legii 406/2001.
După primirea acestor răspunsuri, Antena 3 a revenit cu o nouă solicitare în care insistă asupra motivului asigurării pazei celor două vile de către SPP, şi nu de Jandarmerie, având în vedere că SPP asigură paza unor persoane şi nu a unor clădiri. La această nouă solicitare, RA-APPS a răspuns că “cele două imobile au fost în baza de reprezentare şi protocol până în anul 2011. În continuare paza este asigurată de SPP deoarece în anumite situaţii RA-APPS poate folosi aceste imobile pentru activităţi specifice de reprezentare şi protocol”.

×