Ca în fiecare legislatură, găsim şi printre actualii parlamentari o categorie aparte alcătuită din oameni cu comportament sau idei extravagante care-i scot în evidenţă, de cele mai ori scandalizând auditoriul sau lăsându-l mască. Lor li se adaugă şi disidenţii de serviciu, în conflict permanent cu liderii partidelor din care fac parte.
Nici preselecţia candidaţilor făcută de partide, nici discernământul electoratului, presupus automat de existenţa votului universal, nu au reuşit să scutească Parlamentul de prezenţe pitoreşti sau idei stupefiante, indiferent care sunt partidele care au reuşit să treacă pragul electoral. Primul parlamentar intrat pe lista extravaganţilor actualei legislaturi este deputatul PSD Cătălin Rădulescu, cel care a obţinut, după numai câteva luni de mandat, apelativul de „deputatul-mitralieră”. În martie, ca reacţie la manifestaţiile împotriva OUG 13, Rădulescu se lăuda cu AKM-ul ţinut acasă, pe care era dispus să-l folosească iar. „Nu o să mi-o ia nimeni în viaţa vieţilor şi o ţin, că poate vreodată, dacă mai vine cineva cu vreo idee din asta să transforme statul ăsta pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies cu arma să trag, imediat”, spunea Rădulescu. Atitudinea belicoasă l-a costat suspendarea din PSD pe timp de şase luni, dar apoi s-a întors în braţele iertătoare ale partidului. Recent, Rădulescu a anunţat că i s-a furat maşina, dar scopul hoţilor ar fi fost să pună mâna pe amendamentele pe care le pregătea la legile justiţiei.
Istoricul portavocii
Nici nou-veniţii în Parlament, USR, nu dau semne că ar avea continuu minţile la ei. Mai mult, au preluat repede modele preexistente de la alte partide. Astfel, deputatul Stelian Ion nu a fost original atunci când s-a înfiinţat în plen cu portavocea în care şi-a răcnit cu sârg amendamentele la aceleaşi legi ale justiţiei creând o hărmălaie ca în piaţa publică. Cel care a patentat metoda a fost Adrian Solomon (PSD) care, în legislatura 2008-2012, mai şi pornea din când în când sirena de la portavoce de la balconul sălii de plen. Tot Solomon a fost acela care l-a avertizat pe premierul Ungureanu că va avea soarta lui Aldo Moro, premier italian asasinat. În legislatura aceasta, Solomon nu a mai ieşit cu nimic în evidenţă, semn că nu mai e chiar atât de vioi ca în tinereţe. Se pare că legile justiţiei au scos tot ce e mai „bun” din aleşii naţiunii, într-o şedinţă de plen pe aceste legi, vicepreşedintele Camerei, Mihai Vlase (PSD), uitând că are microfonul de la prezidiu deschis, astfel că toată sala l-a auzit când s-a adresat unui coleg din opoziţie cu formularea: „La ce m...e mi-ai dat, suge-o!”. De la PNL, titlul de „pitorescul partidului” a fost adjudecat de către Florin Roman. A făcut grevă japoneză pentru că autorităţile nu dau suficientă atenţie pregătirilor pentru Centenar, iar când s-a văzut tratat cu indiferenţă, a declanşat greva foamei în faţa biroului lui Liviu Dragnea. Acesta l-a chemat la o conversaţie, i-a dat asigurări că totul se rezolvă, astfel că durata în care Roman a flămânzit a totalizat cam trei ore, între un prânz şi o cină. Totuşi experienţa a lăsat traume, pare-se, întrucât la dezbaterea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului Tudose a venit cu un coş cu merinde pentru a exemplifica scumpetea din ziua de azi. Mai nou, acuzând cenzura majorităţii parlamentare, Roman şi-a lipit bandă adezivă pe gură în semn de protest. Cum ulterior nu a mai fost văzut cu banda pe gură, se poate deduce că a dat-o jos ca să poată mânca. Oricum, modelul a fost preluat şi de o parte din deputaţii USR, care nu se dau în lături de la un protest în plen din când în când.
Senatorul Eugen Teodorovici este în opoziţie constantă la măsurile economice propuse de guvernul partidului din care face parte, în pofida avertismentelor repetate ale lui Liviu Dragnea. În Comisia de buget, Teodorovici a votat împotriva TVA split, a modificării Codului Fiscal şi a susţinut un amendament al Opoziţiei la buget.
Șerban Nicolae, pârât la CNCD
Incidentul dintre Cosette Chi-chirău (USR) şi Şerban Nicolae (PSD) nu s-a încheiat. După ce Chichirău l-a gratulat pe senator cu apelativul „penal” şi l-a acuzat că „fură într-un grup organizat”, iar Nicolae a făcut-o proastă şi a făcut referiri la unele obiceiuri sodomite pe care le-ar avea preopinenta, tămbălăul cu schimbul de mitocănii se mută la CNCD. Chichirău a sesizat, ieri, Consiliul antidiscriminare, susţinând că schimbul de insulte reciproce reprezintă o ofensă adusă femeii în general. „Întreg demersul senatorului Şerban Nicolae, care ştia foarte bine că este filmat, a fost unul misogin. Nu doar eu am fost jignită, ci a fost lezată însăşi demnitatea femeii”, a afirmat, la modul serios, Cosette Chichirău.
Scuze prin UDMR
Deşi sunt mai ponderaţi de fel, şi parlamentarii UDMR mai vorbesc cu un pas înaintea minţii. Recent, Marton Arpad i-a comparat pe protestatarii din faţa Parlamentului cu minerii veniţi la Bucureşti în iunie 1990. În faţa reacţiilor negative, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, şi-a cerut scuze pentru exprimarea lui Marton: „A avut o declarație neinspirată, necugetată, dar sunt convins că nu a avut intenția să jignească pe nimeni (...) În numele Uniunii îmi cer scuze de la cei care s-au simțit jigniți, cei care după această declarație au avut senzația că domnul deputat i-a jignit.”