x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Şeful partidului vs. Şeful guvernului, runda 2

Şeful partidului vs. Şeful guvernului, runda 2

de Adrian Ilie    |    16 Ian 2018   •   07:43
Şeful partidului vs. Şeful guvernului, runda 2

Liderii PSD s-au adunat să decidă soarta guvernului Tudose de Blue Monday, a treia zi de luni din ianuarie, ziua socotită cea mai deprimantă a anului. Indiferent de tabăra în care s-au situat, capii social-democraţi nu şi-au ascuns îngrijorările sau nemulţumirile legate de situaţia din partid şi de perspectivele acestuia.

Mihai Tudose a venit la şedinţa Comitetului Executiv Naţional pentru a obţine din partea membrilor acestuia acordul pentru a primi dreptul de a face restructurarea cabinetului aşa cum doreşte, prima vizată de remaniere fiind Carmen Dan, ministrul de Interne, socotită drept unul dintre oamenii de bază ai lui Dragnea în condu­cerea partidului. În tabăra lui Liviu Dragnea, nimeni nu a vorbit public despre demiterea Guvernului, însă în şedinţa CEx s-a discutat despre retragerea sprijinului politic pentru Tudose. De altfel, au apărut informaţii despre faptul că Dragnea ar fi strâns semnături din partea unor lideri judeţeni, înaintea şedinţei, prin care se solicita demiterea lui Tudose. Zvonurile l-au făcut pe Robert Negoiţă, preşedintele PSD Sector 3, să răbuf­nească. „Am auzit că la cabinet la domnul Dragnea s-au strâns semnă­turi din judeţe. Dacă acest lucru s-a întâmplat, este profund în neregulă, este neprincipial. Să chemi preşedinţii pe rând este neprincipial”, a spus Negoiţă. A fost prima poziţionare clară a unei organizaţii din Bucu­reşti, în pofida faptului că şefa organizaţiei, Gabriela Firea, a evitat să se declare public pentru o tabără sau alta.

PSD Bucureşti, arbitrul disputei

Totuşi, potrivit unor surse din PSD, Firea s-ar fi pronunţat împotriva retragerii sprijinului politic pentru Tudose şi ar fi refuzat să semneze documentul pregătit de Dragnea. Din tabăra premierului, preşedin­tele executiv Niculae Bădălău a subliniat punctul nevralgic al unei schimbări de guvern pe modelul Grindeanu. „Cei care vor forţa demiterea premierului trebuie să aibă şi soluţii. Eu sunt pentru o soluţie echilibrată”, a spus Bădălău, aluzie la faptul că o schimbare de guvern va face ca PSD să depindă de decizia preşedintelui Iohannis. La fel de categoric pentru menţinerea în funcţie a lui Tudose a fost şi Marian Oprişan, preşedintele CJ Vrancea. La închiderea ediţiei, membrii Comitetului Executiv încă nu se puseseră de acord asupra drumului pe care să-l urmeze partidul.

Tensiunile din PSD provoacă îngrijorare în ALDE. Liderii partidu­lui lui Tăriceanu au avut ieri o şedinţă informală în care au analizat situaţia creată de disputele din principalul partid de guvernământ.

Centri de putere

Conflictul dintre Liviu Dragnea şi Mihai Tudose reprezintă şi o rivalitate regională din interiorul PSD. Organizaţiile judeţene de a căror fidelitate Dragnea nu a avut motive să se îndoiască sunt îndeosebi cele din sud-vest, cu Olt, Dolj şi Teleorman constituind un trio care s-a ilustrat prin scorul ridicat obţinut la alegerile din decembrie 2016 şi care au fost răsplătite din plin cu funcţii la nivel central, mai ales că Dragnea a promovat oameni cunoscuţi din zonă cu care a lucrat şi pe vremea când era preşedintele CJ Teleorman. Susţinătorii lui Tudose provin din sud-estul ţării, acolo unde şi influenţa lui Marian Oprişan depăşeşte strict limitele judeţului Vrancea, pe care îl conduce din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Astfel că judeţele Buzău, Brăila şi Constanţa s-au grupat în spatele premierului în tentativa de a limita influenţa oltenilor în partid. Cum Muntenia şi Oltenia sunt de departe cele mai pesediste regiuni, social-democraţii din Transilvania şi Moldova au avut doar două opţiuni: fie să rămână în tabăra lui Dragnea, fie să conteste hegemonia oltenească alăturându-se „valahilor” tandemului Tudose-Oprişan.

Cu nervii la pământ, în căutarea soluţiei finale

Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD, estima că şedinţa Comitetului Executiv va fi una foarte încordată. „Vom avea o şedinţă mai furtunoasă ca niciodată. Suntem toţi cu nervii la pământ”, a spus Ştefănescu. Acesta a spus că luarea unei decizii este imperios necesară, folosind chiar termenul nefericit ales de „soluţie finală”. „Cred că astăzi e obligatoriu, deci e obligatoriu să găsim soluţia finală. Intru acum în sediul nostru cu speranţa că, deşi ultimele zile nu au fost cele mai fructuoase în ceea ce priveşte comunicarea noastră internă, totuşi trebuie să ne aducem aminte de zilele când eram uniţi, pentru că în Opoziţie, PSD-ul şi echipa de aici a fost extraordinar de unită şi am reuşit să convingem românii să ne voteze, am reuşit să facem o campanie spectaculoasă şi să arătăm şi colegilor noştri socialişti din Europa cam ce scoruri poate să ia PSD-ul”, a spus Ştefănescu.

×
Subiecte în articol: Liviu Dragnea Mihai Tudose