x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Chiar dacă n-ai carte, în politică ai parte!

Chiar dacă n-ai carte, în politică ai parte!

de Marius Gîrlașiu    |    27 Oct 2016   •   13:00
Chiar dacă n-ai carte, în politică ai parte!

Dacă mulţi dintre politicieni s-au lăsat cuprinşi de frenezia doctoratelor plagiate, unora dintre aleşi nu prea le-a păsat de moda titlurilor academice. În cazul lor, diploma de pe perete a fost mai mult o formalitate care nu i-a ajutat în cariera politică. Aşa se face că printre senatorii şi deputaţii care îşi vor încheia mandatul în luna decembrie se regăsesc unii care se laudă doar cu diploma de bacalaureat şi câteva cursuri făcute în grabă la fără frecvenţă.

Aflat la al cincilea mandat ca deputat, fostul pedelist Costică Canacheu se mândreşte la capitolul studii doar cu Liceul Industrial Electroenergetic din Capitală. Asta nu l-a împiedicat totuşi să conduca una dintre comisiile cele mai importante din Camera Deputaţilor, cea pentru apărare şi siguranţă naţională (în perioada 2008-2012) şi să fie unul dintre şefii Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO în legislatura 2004-2008.

Un alt ales al poporului, senatorul PSD Ionel Agrigoroaiei, a abandonat şcoala la 15 ani şi s-a apucat de afaceri. Senatorul de Iaşi a recunoscut fără nicio jenă că a terminat târziu liceul, abia după 30 de ani, asta după ce l-a abandonat de vreo trei ori. Social-democratul se laudă însă cu talentul literar. În 2011 a scris o carte după ce a dat faliment în afaceri în timpul crizei economice. “Eşecul – un salt mare spre succes”, este titlul lucrării inspirate din experienţele trăite pe propira piele de senatorul moldovean. Un alt senator care nu prea şi-a tocit coatele prin facultăţi este Ioan Iovescu. Fost mecanic la Autobaza Lugoj şi instructor auto, senatorul de Timiş a absolvit doar Liceul Teoretic Iulia Haşdeu din Lugoj, dar se laudă că în 1986 a obţinut locul întâi la concursul pe meserii “Stăpân pe Volan”.

Profesor de educaţie fizică şi administrator de firmă în tinereţe, deputatul Mihăiţă Calimente a absolvit o facultate abia la 50 de ani, după ce a ajuns parlamentar. În 2002, Calimente a terminat la fără frecvenţă Facultatea de Drept “Vasile Goldiş” din Arad. Iar asta i-a stârnit apetitul pentru titluri academice. După trei ani, fostul ţărănist şi-a mai trecut în CV un master în Administraţie Publică, iar din 2007 a absolvit Colegiul Naţional de Apărare. Parlamentar încă din 1996, Calimente este în prezent preşedintele comisiei pentrul controlul activităţii SIE.

Aceeaşi reţetă a urmat-o şi deputatul PSD de Satu Mare Octavian Petric. Fost instalator, social-democratul s-a apucat de facultate abia la două decenii după terminarea liceului. A absolvit, la privat, o facultate de drept în Capitală, după care a terminat Colegiul Naţional de Apărare şi a făcut un masterat la Arad. Deputatul sătmărean se laudă totuşi că a fost coautor la “biografia satului natal – Bicu”. Altă dovadă că zicala “ai carte, ai parte” nu prea merge în politică este fostul deputat Gheorghe Coman. Condamnat în timpul mandatului la un an de închisoare pentru o mită de 3000 de lei şi o sticlă de whisky, fostul deputat PP-DD nu-şi trecuse în CV nicio formă de studiu. În schimb, menţionase că a fost lăcătuş mecanic timp de trei ani, iar alţi cinci a fost “plecat din ţară”.

Politicienii “decât” şi “pe care”

Alţi politicieni au mari probleme cu exprimarea în limba română. Fost inginer auto şi şef de atelier mecanic, liderul PSD Liviu Dragnea este recunoscut printre jurnalişti pentru folosirea incorectă a adverbului “decât”. În schimb, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, faultează constant cazul Acuzativ prin omiterea prepoziţiei “pe” din construcţia “pe care”. Doctor în drept şi conducător de doctorate, Generalul Oprea a devenit şi el celebru pentru încurcăturile gramaticale şi discursurile citite mot a mot de pe foaie în timpul conferinţelor de presă.

Liberalul Gigi Becali a fost membru în Comisia juridică

În 2012, latifundiarul Gigi Becali candida la alegerile parlamentare din partea PNL şi obţinea un fotoliu de deputat în Capitală. Liberalul Becali a fost repartizat la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cea care îşi dă constant avizul pe cererile DNA de ridicare a imunităţilor.

Cariera lui Becali în Parlament a fost de scurtă durată, fostul europarlamentar încheindu-şi mandatul în mai 2013 în urma condamnării la închisoare. În CV-ul postat pe site-ul Camerei, Becali se lăuda însă cu Liceul “Iuliu Maniu” din Bucureşti, iar la capitoul distincţii a notat titlul de “cel mai bogat român” acordat în 2008 de o revistă de specialitate. Altfel, patronul de la Steaua susţinea la acea vreme că era “student la drept”. Un alt caz celebru este cel al fostului primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, care a absolvit liceul în timpul mandatului, la treizeci şi trei de ani. Vanghelie anunţa recent că s-a înscris la două facultăţi: Drept şi Ştiinţe Economice. În schimb, edilul Sectorului 3, Robert Negoiţă, a terminat liceul la 31 de ani, iar la 41 era deja doctor. După verdictul de plagiat, Negoiţă a recunoscut că regretă amarnic faptul că s-a lăsat tentat de “moda titlurilor academice”.


Preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, a fost dat afară din liceu din cauza indisciplinei, nu are diploma de bacalaureat, nu a fost niciodată student la vreo universitate.

×