Tot mai mulți lideri ai PSD și ALDE reclamă o posibilă fraudare a votului de la alegerile europarlamentare din 26 mai, plecând de la publicarea, de către un intrenaut, pe Facebook, a mai multor procese verbale din secțiile de votare din teritoriu ale căror cifre nu se potrivesc.
Dincolo de aceste procese verbale individuale, există și câteva inadvertențe majore din documentele oficile publicate chiar de către Biroul Electoral Central, în centralizarea rezultatelor la alegerile europaramentare. Peste 8.000 de voturi nu apar, practic, nicăieri. O situație deosebită a fost semnalată în legătură cu procesul verbal încheiat în urma votării la Secția 32, din Bruxelles, unde numărul buletinelor neutilizate sau anulate a fost „confundat”, în tabelul oficial, cu numărul total al voturilor valabil exprimate.
Conform procesului verbal centralizator al rezultatelor alegerilor europarlamentare, întocmit de Biroul Electoral Central, numărul total al buletinelor de vot tipărite și distribuite pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European a fost de 21.397.931 de bucăți, în timp ce numărul total al buletinelor de vot neutilizate și anulate se ridică la 12.039.448. La un calcul simplu, se poate observa că, practic, bletinele utilizate valabile folosite la procesul electoral din 26 mai este de 9.358.483.
Tot de la Biroul Electoral Central, aflăm că numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne pentru alegerile europarlamentare a fost de 9.352.472 de persoane, iar numărul total al voturilor valabil exprimate a fost de 9.069.822. Rezultă, așadar, o primă diferență flagrantă între numărul buletinelor folosite și valabile, și cel al numărului alegătorilor prezenți la urne de 6.011 voturi. Mai mult, în timp ce Biroul Electoral Central susține, în procesul verbal, că au fost declarate nule 274.415 voturi, diferența dintre totalul persoanelor care au votat, conform acestui proces verbal (9.352.472 persoane) și totalul voturilor valabil exprimate (9.069.822) este de 282.650 de voturi. Cu 8.235 mai multe decât se arată în adunarea făcută în documetul oficial.
Erori flagrante
Iar aceasta nu este singura inadvertență. Aproape în toate procesele verbale ale Birourilor Electorale Județene există astfel de discrepanțe flagrante. Spre exemplu, BEJ Argeș arată că au fost primite 582.946 de buletine de vot, dintre care anulate sau neutilizate 314.287. Voturile valabil exprtimate au fost 260.717, iar voturile nule 7.897. Numai că diferența dintre buletinele primite și cele neutilzate sau anulate este de 268.659, ceea ce înseamnă că 45 de voturi nu au fost centralizate. În aceeași manieră, la Alba sunt 8 voturi pierdute, la Arad 26, la Bacău 7, la Bihor 19, la Bistrița-Năsăud 3 voturi sau la Botoșani 10 voturi etc.
Cu adevărat incredibilă este situația centralizată existentă în procesul verbal întocmit la Secția de Votare nr. 32 din Bruxelles. În document, numărul total al alegătorilor care s-au prezetat la urne, înscriși în listele electorale existente la secția de votare, a fost de 1.673. Exact numărul celor care au votat pe listele suplimentare. Secția 32 din Bruxelles a primit, în 26 mai, 7.000 de buletine de vot, din care nu au fost utilizate sau au fost anulate 1.659 de buletine. Cu toate acestea, în procesul verbal se menționează că au fost 5.324 de voturi valabil exprimate, iar alte 17 voturi au fost declarate nule. În realitate, cele 5.324 de buletine sunt cele neutilizate, la un calcul de aritmetică elementară.
PSD cere înființarea unei comisii de anchetă
Președintele Consiliului Național al PSD, Mihai Fifor, a declarat, miercuri, că, în urma acestor sesizări, PSD este pregătit să ceară înfiițarea unei comisii de achetă parlamentară care să investigheze o eventuală fraudare a scrutinului din 26 mai „Urmărim cu foarte mare atenție tot ce a apărut în spațiul public în ultimele zile legat de o posibilă fraudare a alegerilor din 26 mai. Am discutat și probabil că vom avea ca temă în cadrul unei sedințe de coaliție și ideea înființării unei comisii parlamentare de anchetă pentru votul din 26 mai, pentru că, la urma urmei, cred că este foarte important ca toata lumea să știe că lucrurile au decurs corect sau, dacă au existat aceste probleme, să poată fi evidențiate”, a precizat Mihai Fifor.