x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacian Cioloş şi tehnocraţii, la capăt de drum

Dacian Cioloş şi tehnocraţii, la capăt de drum

de Marius Gîrlașiu    |    20 Dec 2016   •   10:33
Dacian Cioloş şi tehnocraţii, la capăt de drum
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Alegerile parlamentare au trecut iar tehnocraţii se pregătesc să-şi facă bagajele după victoria fără drept de apel a social-democraţilor. În frunte cu premierul Dacian Cioloş, membrii Cabinetului tehnocrat vor fi nevoiţi să-şi caute alte slujbe după instalarea noului Executiv la Palatul Victoria. Unora dintre miniştrii le-a ajuns un an pe plaiurile mioritice şi se vor întoarce la Bruxelles după încheierea mandatului.

 

PNL şi USR ar fi fost partidele care ar fi mizat pe tehnocraţi în cazul în care ar fi reuşit să formeze majoritatea parlamentară după alegeri. Într-un astfel de scenariu, Dacian Cioloş ar fi rămas şef la Palatul Victoria, iar mulţi dintre miniştrii tehnocraţi şi-ar fi păstrat şi ei funcţiile. Cum social-democraţii lui Liviu Dragnea au înregistrat o victorie fără emoţii, specialiştii instalaţi după tragedia de la Colectiv îşi vor lua adio de la fotoliile Executivului. Pentru premierul Dacian Cioloş există varianta de a prelua şefia PNL la Congresul din februarie, dar şi opţiunea de a intra în USR-ul lui Nicuşor Dan, unde are uşile deschise. Pe scena politică circulă şi scenariul potrivit căruia Dacian Cioloş va prelua conducerea Serviciului de Informaţii Externe, rămasă vacantă după retragerea lui Mihai Răzvan Ungureanu. Însă pentru ca zvonul să devină realitate ar fi nevoie de sprijinul parlamentarilor PSD la votul din plenul reunit al celor două camere. Altfel, Cioloş ar putea deveni consilierul onorific al preşedintelui Klaus Iohannis la Cotroceni sau se va întoarce la Bruxelles, acolo unde a ocupat funcţia de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, până în noiembrie 2015. Există şi tehnocraţi care vor să scape cât mai repede de politica românească, după un singur an petrecut pe plaiurile mioritice. “O să-mi fac bagajele şi o să mă întorc de unde am venit şi anume la cariera mea mare cred eu, mică cred politicienii din România, la cariera mea din Bruxelles”, anunţa ministrul Justiţiei, Raluca Prună, într-un interviu din luna septembrie.

 

Consilierii devin deputaţi

De altfel, Prună se află printre cei patru miniştri tehnocraţi care şi-au luat concediu de la Bruxelles ca să poată fi “angajaţi” pentru un an în Cabinetul Cioloş. În afară de ea, în concediu “din motive personale” se mai află în prezent ministrul Finanţelor, Anca Dragu, ministrul Mediului, Cristiana Palmer şi ministrul de Interne, Dragoş Tudorache. Acesta din urmă se va întoarce şi el la Bruxelles după încheierea mandatului. “Nu cunoşteam pe nimeni din mediul politic atunci când am venit în ţară şi nici nu am avut vreun interes să cultiv astfel de relaţii. Nu pot să spun de ce nu au venit invitaţii de la partide, dar e bine că nu au venit, pentru că răspunsul ar fi fost foarte clar nu, indiferent cine ar fi fost acela. Eu am şi o situaţie personală mai deosebită, am întreaga familie la Bruxelles, aştept să mă întorc la ei”, anunţa fostul şef al Cancelariei premierului în luna octombrie. În schimb, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a devenit deputat USR de Bucureşti, iar fostul consilier personal al premierului, Mara Calista, a obţinut un fotoliu de deputat din partea PNL în Teleorman. Fost secretar de stat în ministerul Economiei, Manuel Costescu a devenit şi el deputat USR de Diaspora, în vreme ce un alt fost consilier al premierului (n.r. - pe probleme de infrastructură), Cătălin Drulă, va fi deputat USR de Timiş.

 

Voiculescu şi Pîslaru, încotro?

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru se află într-o situaţie specială. Cei doi şi-ar fi păstrat portofoliile dacă Dacian Cioloş ar fi rămas pe poziţii la Palatul Victoria, însă victoria PSD îi scoate acum din calcule. Înaintea campaniei, Vlad Voiculescu şi-a declarat simpatia pentru USR, ba chiar a semnat pentru susţinerea formaţiunii antisistem, în vreme ce Dragoş Pîslaru a fost alături de liberali la mitingurile din ultima săptămână de campanie. Pîslaru a purtat negocieri şi cu partidul lui Nicuşor Dan însă a rămas în funcţie până la finalul mandatului.


 

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, va reveni în poziţia de rector al Universităţii din Bucureşti, funcţie suspendată din 7 iulie 2016, după înlocuirea lui Adrian Curaj în fruntea ministerului.


Fotografia oficială a Cabinetului Dacian Cioloş, noiembrie 2015. Zece miniştri tehnocraţi au fost schimbaţi de atunci şi până în noiembrie 2016, într-un singur an de mandat.

×