x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Circuit PD - Reciclatii sau nimic nu se pierde

Circuit PD - Reciclatii sau nimic nu se pierde

de Oana Stancu Zamfir    |    17 Noi 2005   •   00:00
Circuit PD - Reciclatii sau nimic nu se pierde

Anul trecut au fost apreciati drept "zero" profesional si au fost inlaturati de pe listele parlamentare. Anul acesta ii gasim in functii-cheie in judete sau in Guvern.

Anul trecut au fost apreciati drept "zero" profesional si au fost inlaturati de pe listele parlamentare. Anul acesta ii gasim in functii-cheie in judete sau in Guvern.

In 2004, Traian Basescu si-a pus ambitia cu listele parlamentare ale PD. A promis sa le perie de corupti, de afaceristi cu statul, de traseisti, dar si de... lenesi. "Sunt foarte multi parlamentari care se incadreaza la categoria «baieti buni». Au fost ca apa sfintita. Au avut un mandat, doua, dar activitatatea lor ca oameni politici nu s-a simtit. Ca oameni politici sunt foarte aproape de zero. Trebuie sa profesionalizam viata politica, sa o scoatem din zona amatorismului", declara Basescu.

Cand partidul a inceput sa freamate a nemultumire prin maruntaiele sale, "tatucul" Basescu a promis, impaciuitor, ca functii se vor gasi pentru fiecare: ba un secretar de stat, ba un prefect...

NIMIC NU SE PIERDE. Victime ale campaniei de imagine a lui Basescu, vechii pedisti au fost rapid asimilati in noua guvernare, ajungand chiar mai bine decat in fotoliile parlamentare. Aurel Pana a devenit director al Apelor Romane, si-a probat competenta in timpul inundatiilor si a fost schimbat din functie. Vasile Bran este vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Silvian Ionescu este sef al Garzii de Mediu. Vasile Nistor este secretar de stat, conducand Departamentul pentru Dialog Social. Iuliu Pacurariu este consilier al ministrului de Interne Vasile Blaga. Ioan Onisei este secretar de stat in Ministerul Culturii. Ion Carstoiu este prefect de Arges, iar Stefan Popescu-Bejat prefect de Gorj.

SCAPATI IN PARLAMENT. Filtrului lui Basescu i-au scapat si traseisti precum Valentin Iliescu si "ape sfintite" precum Costica Canacheu sau Mircea Man. Intr-un an de mandat, Man a reusit sa vorbeasca in plen o singura data - cand a depus juramantul, a doua oara cand stenogramele Camerei Deputatilor l-au consemnat fiind pentru o replica strigata din banca pesedistului Dan Nica: "La cine crezi, ma, ca te dai mare?". Canacheu a vorbit in schimb de sase ori si si-a pus semnatura pe o singura lege, alaturi de alti o suta de initiatori. Nici unele vedete ale PD nu au facut mare branza prin Parlament: inainte de a fi numita ministru al Integrarii, Anca Boagiu a vorbit ca deputat doar la depunerea juramantului si a semnat tot "in grup" trei proiecte legislative printre care si "Cos bebe".

"NEW ENTRY", DAR TOT ANONIMI
Din nefericire, cand vorbea de innoirea clasei politice, Traian Basescu s-a oprit aici: noi sa fie, nu mai conteaza si ce stiu sa faca. Rezultatele la un an arata ca jumatate din deputatii PD au vorbit o data, de doua ori prin plen si au semnat la gramada pe niste legi cu 101 sau 28 sau 15 initiatori. Nicolae Bara, Stefan Bardan, Iulian Barsan, Ghiorghioni Ionesie, Ion Gontea, Radu Lambrino sunt anonimi prin Parlament. Mai cunoscutul Liviu Nistoran nu a vorbit nici el decat la depunerea juramantului si a facut parte din grupul de deputati care au initiat pachetul de legi pentru tineri, iar Laurentiu Mironescu, care s-ar lauda ca e finul lui Basescu, nu se lauda in Parlament decat cu doua declaratii politice si cinci legi semnate "in grup".
×
Subiecte în articol: basescu politic