Anul trecut, marile partide au adoptat instant aşa-zise coduri de integritate, ca reacţie la protestele de stradă care au măturat Guvernul Ponta după tragedia de la Colectiv. PSD şi PNL au dat public semnalul de primenire a cadrelor, liderii celor două partide asigurând că vor aduce în prim- plan oameni cu un trecut „imaculat” în relaţia cu Justiţia. Doar că atât liberalii, cât şi pesediştii au propus recent candidaţi care au mari probleme cu procurorii anticorupţie.
Tragedia de la Colectiv părea să fi schimbat radical strategia partidelor în relaţia cu alegătorii. În decembrie anul trecut, PNL şi PSD le promiteau românilor că au înţeles mesajul străzii - „corupţia ucide!” - şi s-au grăbit să adopte fiecare coduri de integritate menite să cureţe partidele de politicienii corupţi sau cei cu probleme în Justiţie. Doar că de la vorbă la faptă e cale lungă, iar oameni curaţi ca lacrima nu se prea găsesc. Aşa se face că la nici trei luni distanţă, atât liberalii, cât şi social-democraţii au lansat la apă candidaţi cu mari probleme pentru alegerile locale din luna iunie. PSD şi-a anunţat în weekend candidaţii pentru primăriile din Bucureşti, iar cel mai controversat nume de pe listă este cel al candidatului de la Sectorul 6, Gabriel Mutu. Senatorul PSD este urmărit penal de DIICOT încă din anul 2014, într-un dosar care vizează activitatea unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălarea banilor proveniţi din infracţiuni. Este vorba de dosarul lui Dragoş Nedelcu , fost membru în Consiliul de Administraţie al Realitatea Media, urmărit pentru spălare de bani. Chiar şi aşa, Mutu a trecut fără griji de criteriile de integritate ale PSD. „Colegii din Comisia de etică au analizat exact situaţia domnului Gabriel Mutu şi, cel puţin până la acest moment, nu încalcă criteriile de integritate”, a explicat liderul PSD Liviu Dragnea situaţia candidatului de la Sectorul 6.
Liberalii se fac că plouă
Chiar dacă au fost primii care ş i -au lansat „decalogul” de integritate, liberalii au uitat şi ei de criteriile de etică. În weekend, PNL şi-a lansat cu mare fast candidaţii pentru alegerile locale din judeţul Prahova, trei dintre ei fiind inculpaţi sau chiar condamnaţi. Cele mai mari probleme le are candidatul pentru Primăria din Băicoi, Ciprian Stătescu. În luna ianuarie, liberalul a fost condamnat pe fond la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, iar procesul se află acum în faza de apel. Alt liberal, Constantin Safta, candidat pentru Primăria Iordăcheanu, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, iar pri- marul comunei Floreşti este cercetat pentru conflict de interese. Alt liberal cu probleme este candidatul pentru Primăria Botoşani, Cătălin Flutur, urmărit penal pentru abuz în serviciu din septembrie 2015. Probleme cu justiţia are şi candidatul pentru Primăria Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, declarat incompatibil de ANI în iunie 2014. Ciumacenco a atacat decizia şi a câştigat procesul, însă ANI a făcut recurs, iar procesul urmează să se judece la ÎCCJ. Şi mai rău stă primarul din Târgu-Mureş, liberalul Dorin Florea, trimis în judecată de DNA în dosarul privind finanţarea echipei de fotbal ASA Târgu-Mureş cu bani de la bugetul local.
„Vorbește cu Mutu”, este sloganul de campanie al candi-datului PSD la Primăria Secto-rului 6, Gabriel Mutu
Condiții „draconice”
Pe hârtie, Codurile de integritate adoptate de cele două mari partide impun condiţii aparent draconice pentru candidaţi. Traseismul, nepotismul, contractele cu statul, falsul în declaraţii, incompatibilitatea şi conflictul de interese, datoriile la buget, plagiatul şi problemele penale se numără printre criteriile în funcţie de care, cel puţin teoretic, PSD şi PNL îşi vor selecta candidaţii la alegerile locale şi parlamentare din acest an.
Şi partidul lui Traian Băsescu are probleme de etică. Fostul prefect de Gorj, Liviu Andrei, va candida din partea PMP la Primăria Târgu-Jiu, deşi Consiliul Naţional de Etică l-a acuzat oficial de plagiat în 2012.