Pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti de condamnare definitivă ar trebui să atragă în mod direct excluderea din partid sau suspendarea calităţii de membru. Cel puţin asta prevede Codul de integritate adoptat de PSD cu surle şi trâmbiţe anul trecut. În această situaţie se află acum şi Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul Referendumul. Nici liberalii nu fac excepţie, PNL propunând în ţară candidaţi cu probleme penale.
“Decizia instanţei e profund nedreaptă. Am decis să rămân în continuare preşedintele PSD”, a fost anunţul lui Liviu Dragnea imediat după sentinţa definitivă a Instanţei Supreme în dosarul Referendumul. Declaraţia liderului PSD contrazice însă criteriile de integritate adoptate anul trecut de social-democraţi.
Potrivit Codului de etică, dacă un membru de partid este condamnat definitiv pentru fapte de corupţie, evaziune fiscală sau fapte comise cu violenţă, “pedeapsa” poate ajunge până la excluderea din partid sau suspendarea calităţii de membru. Aceste sancţiuni nu se aplică însă în mod automat. Decizia finală aparţine Biroului Permanent Naţional, care judecă speţa în urma unei analize a Comisiei Naţionale de Etică. Teoretic, în cazul în care nu este sesizat, acest for poate începe cercetările şi din oficiu.
“Oricine este în una din situaţiile de acolo va fi analizat de Comisia de Etică. Acest Cod nu este pentru a se înlătura unii colegi din partid. Este vorba de o nouă abordare a politicii din partea noastră”, spunea liderul PSD în octombrie 2015.
În cazul lui Liviu Dragnea, esenţială va fi motivarea sentinţei dată de Curtea Supremă. Secretar general al partidului la data faptelor, liderul PSD a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Dragnea nu e singurul pesedist cu probleme. Coordonatorul celor două campanii electorale din 2016, deputatul Marian Neacşu, a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.
Liberalii “independenţi”
Liberalii au fost primii care şi-au lansat aşa-zisele Coduri de etică. Printre altele, decalogul integrităţii prevede că partidul nu va susţine candidaţi cu probleme penale la alegerile locale sau parlamentare. Doar că de la vorbă la faptă e cale lungă. Dacă Ludovic Orban şi senatorul Andrei Volosevici, candidatul iniţial la primăria Ploieştiului, s-au retras în urma dosarelor penale, alţi liberali se fac că plouă. La Târgu-Mureş, primarul PNL Dorin Florea va candida pentru un nou mandat chiar dacă are pe cap două dosare la DNA, unul deja trimis în judecată. Florea va candida “ca independent” susţinut oficial de liberali.
“Candidez independent pentru a respecta pe toată lumea şi mai ales criteriile de integritate la care s-au angajat unele formaţiuni”, recunoştea edilul săptămâna trecută. Alt liberal cu probleme este candidatul pentru primăria Botoşani, Cătălin Flutur, urmărit penal pentru abuz în serviciu. Probleme cu justiţia are şi candidatul PNL de la Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, declarat incompatibil de ANI. Ciumacenco a atacat decizia şi a câştigat procesul, însă ANI a făcut recurs, iar procesul urmează să se judece la ÎCCJ.
Fiecare cu penalii lor
Urmărită penal de DNA, Olguţa Vasilescu şi-a depus în weekend candidatura pentru un nou mandat la primăria Craiovei. Senatorul Gabriel Mutu va candida şi el pentru primăria Sectorului 6, deşi este urmărit penal într-un dosar care vizează activitatea unui grup infracţional organizat specializat în evaziune fiscală şi spălarea banilor. Potrivit Codului de etică al PSD, persoanele împotriva cărora s-a început urmărirea penală pentru dare şi luare de mită nu vor beneficia de susţinerea partidului pentru ocuparea unei funcţii politice sau administrative alese.
Liviu Dragnea, octombrie 2015: “PSD e un partid curat, dar trebuie să scoatem în evidenţă ceea ce ne caracterizează şi anume onoarea, cinstea şi demnitatea. Pentru asta trebuie să adoptăm acest Cod şi să îl aplicăm la rigoare atunci când e cazul”
>> Liviu Dragnea consideră că demisia din fruntea PSD ar destabiliza partidul înaintea celor două campanii electorale din acest an.