Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul de modificare a legilor Justiţiei, asumat de parlamentarii PSD-ALDE. Este a doua oară când CSM respinge reforma Justiţiei, după ce plenul Consiliului a respins în bloc şi varianta iniţială, propusă de ministrul Tudorel Toader. Avizul CSM este consultativ.
Aproape trei ore au discutat membrii CSM, în şedinţa de ieri, pe marginea proiectului de modificare a legilor Justiţiei asumat de coaliţia PSD-ALDE. În final, 11 magistraţi au votat pentru respingerea proiectului, în vreme ce alţi şapte au optat pentru emiterea unui aviz favorabil, cu observații. „A fost o dezbatere cu final ştiut, în care pe alocuri s-a folosit limbaj dublu. Personal, eram convins că rezultul va fi acelaşi. Nu poți să dai un aviz negativ, să respingi chiar propunerile făcute de CSM”, a comentat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Avizul CSM este unul consultativ, iar parlamentarii nu sunt obligați să țină cont de el. Anterior, atât DNA, cât şi Parchetul General ceruseră CSM să respingă în bloc reforma propusă de PSD-ALDE, în vreme ce adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor din toată ţara au respins pe bandă rulantă proiectul.
S-a minţit la Bruxelles?
Şefa ÎCCJ, judecătoarea Cristina Tarcea, a spus ieri, în plenul CSM, că ministrul Tudorel Toader le-a prezentat oficialilor de la Bruxelles alte propuneri legislative legate de modificarea legilor Justiţiei. „Am aflat recent, din presă din păcate, că în urmă cu vreo două zile oficialilor de la Bruxelles li s-au prezentat şi li s-a cerut punctul de vedere sau, mă rog, au fost supuse dezbaterii alte propuneri legislative. În aceste condiţii stau şi mă întreb: Au fost minţiţi oficialii de la Bruxelles? Nu ştiu, îmi pun întrebarea, suntem minţiţi noi?”, a acuzat şefa Instanţei Supreme. În replică, Tudorel Toader a precizat că proiectul aflat pe masa CSM este cel primit de la Comisia specială condusă de fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache. Pe 28 septembrie, CSM avizase negativ şi proiectul de reformă propus de Ministerul Justiţiei. Ulterior, acest proiect a fost modificat de coaliţia PSD-ALDE şi asumat ca iniţiativă parlamentară. „Nu suntem de acord cu propunerea care se referă la Inspecţia Judiciară şi la înfiinţarea unui Consiliu de Integritate, având indicii puternice că ar fi o instituţie neconstituţională. O altă prevedere contestată este cea privind numirile la vârful parchetelor, care ar fi absolut politizate”, a acuzat procurorul general, Augustin Lazăr. La rândul său, şefa DNA, L.C. Kovesi, a avertizat că, dacă va fi adoptată, reforma propusă de PSD-ALDE „va afecta grav independenţa Justiţiei şi va institui un control politic asupra activităţii procurorilor”.
4000 de procurori şi judecători din toată ţara, din totalul de 7000, au cerut coaliţiei PSD-ALDE să renunţe la reforma Justiţiei. Duminica trecută, peste 35.000 de oameni au protestat în Bucureşti şi marile oraşe ale ţării, împotriva legilor asumate de majoritatea parlamentară.