În ultimii 12 ani, odată cu primele alegeri locale organizate după aderarea României la Uniunea Europeană, regiunile cele mai importante ale României au cunoscut o evoluție politico-administrativă interesantă. Voturile s-au mutat de la stânga la dreapta în privința Consiliilor Județene, pentru zona de vest și de sud a țării, în timp ce zona de centru și de est a rămas consecventă politic la fiecare scrutin local. Județele Brașov, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș demonstrează cel mai elocvent modul în care electoratul și-a consolidat preferințele politice. Dacă PDL a dominat anii 2008-2012 jumătate din aceste zone, următorul mandat a cunoscut o ascensiune a USL. Pentru ca, în 2016, PSD să cunoască o creștere semnificativă la urne. Există însă și constanță. La Cluj-Napoca, Emil Boc a fost reales continuu în funcția de primar. La Brașov și Constanța însă, intervențiile DNA au întrerupt carierele longevive ale unor aleși locali cu notorietate. În zona Dolj, puterea locală a fost preluată de PSD de la fostul PDL, în timp ce, la Iași, tot ca urmare a intervenției DNA, în 2016 a fost ales primar un social-democrat care, anul acesta, a devenit liberal. În aceeași perioadă de 12 ani, au existat partide care s-au dizolvat, iar altele care au apărut, Este cazul fostului PDL, înghițit de PNL, sau al USL, desființat în 2014, sau al PPDD – formațiune înființată de Dan Diaconescu, dar și de apariția partidului lui Traian Băsescu, PMP.
Brașov – Județ liberal, municipiu „portocaliu”
- 2008: Consiliul Județean – președinte Aristotel Căncescu (PNL). Primăria Municipiului Brașov este câștigată de George Scripcaru, cu 69,81% din voturi.
- 2012: Consiliul Județean – este reales Aristotel Căncescu (PNL) din partea USL în funcția de președinte. George Scripcaru (PDL) este reales primar al Brașovului cu 44,92% din voturi.
- 2016: Este ales președinte al Consiliului Județean liberalul Adrian Veștea. George Scripcaru este reales primar al municipiului reședință de județ.
Cluj – De la PDL la USL, înapoi la PNL. Singura constantă este Emil Boc
- 2008: PDL câștigă șefia Consiliului Județean prin Alin Tișe. Emil Boc câștigă Primăria Cluj-Napoca, cu 76,21% din voturi.
- 2012: USL câștigă șefia Consiliului Județean prin liberalul Horea Uioreanu. Emil Boc este reales primar cu 40,60% din voturi.
- 2016: Alin Tișe revine la președinția Consiliului Județean, din partea PNL. Primăria Cluj-Napoca este adjudecată, din nou, de Emil Boc, cu 64,76% din voturi.
Constanța – Și județul, și municipiul sunt zonă „roșie”
- 2008: Nicușor Constantinescu (PSD) este ales președinte al Consiliului Județean. Radu Mazăre (PSD) câștigă Primăria Municipiului Constanța cu 97% din voturi.
- 2012: Este reales la șefia Consiliului Judeșean Nicușor Constantinescu, din partea USL. Tot din partea Uniunii Social-Liberale este reales primar al Constanței Radu Mazăre, cu 67,76% din voturi.
- 2016: PSD câștigă Consiliul Județean, prin președintele Marius Horia Șuțuianu. Decebal Făgădău (PSD) este ales primar al Constanței, cu 41,96 la sută din voturi.
Dolj: Același șef de Consiliu Județean de trei mandate. Olguța Vasilescu a „suflat” Craiova de la PDL
- 2008: Șefia Consiliului Județean este adjudecată de PSD, prin Ion Prioteasa. Primar al municipiului Craiova este ales Antonie Solomon, de la PDL, cu 55,07% din voturi.
- 2012: Ion Prioteasa este reales președinte al Consiliului Județean, din partea USL. Lia Olguța Vasilescu câștigă Primăria Craiova cu 45,6% din voturi.
- 2016: PSD recâștigă șefia Consiliului Județean, tot prin Ion Prioteasa. Lia Olguța Vasilescu este realeasă primar al Craiovei cu 60,92% din voturi.
Iași: Județ PSD, municipiu „cumpărat” de PNL
- 2008: Șefia Consiliului Județean este adjudecată de social-democratul Constantin Simirad. Primăria Iași este câștigată de Gheorghe Nichita, tot de la PSD, cu 55,8% din voturi.
- 2012: Președinția județului este câștigată de USL, prin liberalul Cristian Adomniței. Gheorghe Nichita, de la PSD (dar tot pe listele USL), este reales primar al Iașiului, cu 59,49% din voturi.
- 2016: PSD recâștigă șefia CJ, prin Maricel Popa. Fost viceprimar PSD al Iașiului, Mihai Chirica este ales edil al municipiului, cu 46,63% din voturi. La alegerile din 27 septembrie, Chirica a candidat pe listele PNL.
Timiș: Județ trecut de la țărăniști la USL și PSD. Municipiu reședință de județ doar de dreapta
- 2008: PDL a câștigat, prin Constantin Ostaficiuc, președinția Consiliului Județean. Gheorghe Ciuhandu a fost ales primar al municipiului Timișoara, din partea PNȚCD, cu 53,6 % din voturi.
- 2012: USL și-a adjudecat șefia Consiliului Județean, prin președintele Titu Bojin. Tot din partea USL, a fost ales primar al municipiului Timișoara liberalul Nicolae Robu, cu 49.76% din voturi.
- 2016. Șefia Consiliului Județean este câștigată de Sorin Grindeanu, din partea PSD. Nicolae Robu, din partea PNL, este reales primar al municipiului Timișoara, cu 52,9 la sută din voturi.