x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Dacian Cioloş în Valea Jiului: Fără o implicare locală, foarte greu se pot mişca lucrurile

Dacian Cioloş în Valea Jiului: Fără o implicare locală, foarte greu se pot mişca lucrurile

01 Iun 2018   •   15:25
Dacian Cioloş în Valea Jiului: Fără o implicare locală, foarte greu se pot mişca lucrurile
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

 Valea Jiului are nevoie de o atenţie particulară, de o concentrare eficientă a resurselor financiare şi de sprijin din partea statului, dar şi de o implicare activă a actorilor locali pentru reuşita unor programe de dezvoltare viitoare, a declarat vineri, la Petroşani, preşedintele Platformei România 100, Dacian Cioloş. 

"Cu toţi banii care pot să vină, cu toate deciziile care pot să vină de sus, dacă nu există o implicare locală şi o mobilizare locală, foarte greu se pot mişca lucrurile. Acesta este motivul pentru care, împreună cu USR, am decis să discutăm cu oamenii, să identificăm aici actori locali care au făcut şi fac deja multe lucruri pentru Valea Jiului, care pot fi integrate, şi, cu sprijin din partea noastră, pot deveni mai vizibile şi eficiente", a spus Dacian Cioloş. 

În opinia sa, Valea Jiului este percepută deja ca o entitate unitară şi, de aceea, el a apreciat că este nevoie de formarea unei zone administrative integrată, în care banii să fie mai bine utilizaţi şi care să poată oferi investitorilor coerenţă. 

"Credem că se poate veni cu o abordare complementară a acţiunii actorilor locali de aici, deci a oamenilor cărora le pasă de Valea Jiului, şi ne gândim foarte serios la a propune o zonă administrativă integrată, o zonă urbană integrată, care să pună împreună unităţile administrativ-teritoriale într-o abordare coerentă, banii să fie mai bine utilizaţi, mai bine concentraţi, serviciile publice oferite să fie mai de calitate şi să putem oferi investitorilor mai multă coerenţă", a completat fostul premier. 

La rândul său, preşedintele USR, Dan Barna, a arătat că, în anii trecuţi, decizia pentru unele proiecte propuse în zona Văii Jiului a fost luată fără consultarea comunităţii locale, ceea ce a dus la blocarea acestora la sfârşitul perioadei de finanţare. 

"Au fost acele proiecte pilot, au mers un pic, s-au închis. Eu am lucrat acum 10 ani, şi acum 15 ani am fost aici, în Vale, cu Salvaţi Copiii, de exemplu. Au fost proiecte care au făcut o schimbare semnificativă, dar în momentul în care finanţările se încheiau, se trăgea oblonul şi lucrurile rămâneau ca o poveste care s-a întâmplat. Ceea ce încercăm acum (...) este să implicăm cetăţenii pentru că dezvoltarea nu poate să funcţioneze (...) decât dacă oamenii, locuitorii, îşi asumă acest lucru. E nevoie de sprijin, de acel know-how despre care se vorbeşte, dar atât timp cât cetăţenii nu reuşesc să se implice, lucrurile nu vor funcţiona", a explicat liderul USR. 

Preşedintele USR, Dan Barna, şi preşedintele "Platformei România 100", Dacian Cioloş, au fost vineri invitaţii evenimentului "Viitorul Văii Jiului: Perspective de dezvoltare durabilă", organizat de cele două formaţiuni, la Universitatea Petroşani. 

În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele atelierelor organizate de USR şi Platforma România 100 pe teme economice şi antreprenoriale în Lupeni, pe teme sociale în Petroşani şi pe teme culturale în Petrila. 

Printre proiectele identificate s-au numărat educaţia antreprenorială în rândul tinerilor, susţinerea afacerilor de familie şi a activităţilor de turism integrate, au menţionat organizatorii. AGERPRES

×